Keskustelu:Musta Kissa (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Pahat tekomme eloon jäävät" -julkaisussa Musta Kissa toteaa pitkästyneensä ja kaipaisi seuraa. Omien sanojen mukaanhänellä ei ole aikoihin ollut poikaystävää "saatikka tyttöystävää". Varsinaisesta artikkelista tieto puuttu ja voin iskeä sen sinne jonakin päivänä

Sitten kun isket tiedon aurinkoisena päivänä, voi luokankin palauttaa. Seksuaalisuuteen liittyviä lisäluokkia ei oikein voi laittaa, jos ei artikkelissa ole mitään mainintaa. Ja ylipäätään yhden albumin satunnainen, vitsailuksikin tulkittava lause on kiistanalainen, jos kyseessä on kymmeniä vuosia vanha, vahvasti heteroseksuaalinen hahmo. Sarjakuvissa Mustalla Kissalla ei ole koskaan ollut "tyttöystävää" - ja minulla sattuu olemaan jokainen Hämähäkkimies-lehden suomenkielinen numero hyllyssä alkaen vuodesta 1980. "Pahat työmme eloon jäävät" -albumin sivulausekin menee ennemmin sen kirjoittaneen elokuvaohjaaja Kevin Smithin huumorintajun piikkiin kuin on mikään todiste Mustan Kissan "kaapista ulos tulemisesta". Aivan oma lukunsa ovat avoimesti homo- tai biseksuaaliset supersankarit, niitäkin nykyään riittää sekä Marvel- että DC-maailmassa kosolti, ja niihin voi näitä luokkia käyttää huoletta. Jillord 28. lokakuuta 2007 kello 19.11 (UTC)
Marvel Comics, kuten useat muutkin julkaisufoorumit ovat hyvin konservatiivisia joissain asioissa. Näihin kuuluu mm. uskonnon ja seksuaalisuuden käsitteleminen lehdissä, joissa niitä ei perinteisestiä oleteta esiintyvän (varsinkin Mustan Kissan ensiesiintymisen aikoihin 70-luvun loppupuolella). Vasta parina viime vuotena on erilaisia seksuaalivähemmistöryhmiin kuuluvia hahmoja nostettu esille sarjakuvissa, vaikka aikaisempia yrityksiä luoda hahmoihin seksuaalista skismaa (John Byrne ja Pohjantähti) onkin ahkerasti kumottu myöhempien sarjakuvakäsikirjoittajien toimesta. Siksi en pidä mitenkään omituisena, vaikka hahmo, jonka heteronormatiivisesti oikeaoppisista seikkailuista olet lukenut kattavasta Hämähäkkimies-kirjastostasi (kunnioitettava saavutus sivumennen sanoen - itseltäkin puuttuu joitain lehtiä), yllättäen esiintyykin biseksuaalina. En siis todellakaan pidä Kevin Smithin kynäilemää huomautusta vitsinä, vaan osoituksena siitä, että vanhoja umpikonservatiivisia lainalaisuuksia romutetaan ja että Mustan Kissan kaltainen helvetinmoinen pakkaus tosiaan voisi vehdata myös tyttökisujen kanssa. Ja jos kaipaat auktoriteettimaisempaa otetta asiaan, tsekkaapa EnWikin luokittelu asian tiimoilta. Siinä olet tosin oikeassa, että asia pitäisi käsitellä artikkelissa ennen luokittelua, mutta olen tapojeni orja - vedän luokitukset EnWikin mallin mukaan luotuani uuden luokan. Tietysti, nythän näyttäisi olevan ihan helvetin aurinkoinen päivä... Johannes_sankari 28. lokakuuta 2007 kello 19.58 (UTC)
Jos aurinko paistaa, niin pistä artikkeliin kunnon perusteet lähteineen. Eipä minulla mitään bi-Kissaakaan vastaan olisi (jos hahmo sellaisena selkeästi Marvel-jatkumoon tulisi, Smithin yhden lauseen näennäisvihjaus ei ole mikään kovin vakuuttava perustelu aikana, jolloin kummankin kustantamon lehdissä on täysin avoimesti homo/biseksuaaleja. Ei Smithin tarinaa kirjoitettu 1956 vaan 2006), mutta seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa on parempi olla varma ja hoitaa asia ensisijaisesti artikkelin kautta, ei ensin luokan. Ei reaalimaailman henkilökään vaihda suuntaustaan, jos henkilö heittää jonkun epämääräisen ja "vitsikkään" satunnaiskommentin aiheesta. Sitä paitsi kuinka luotettava taho tuo en-wikin lähde "Gay League" on? Arvailujen varaan perustuvat nettisivut eivät edusta kunnon sarjakuva-analyysiä. Jonkun Pohjantähden kohdallahan asia on täysin eri, Byrnen vihjailuista sokeakin tajusi aikanaan missä mennään (on minulla muuten kaikki Ryhmiksetkin, kuten muutkin suomenkieliset Marvel-lehdet v.1980-2007 - Marvelismi elää!)Jillord 28. lokakuuta 2007 kello 20.21 (UTC)
Eipä muuten en-wikikään tarjoa Mustan Kissan biseksuaalisuudesta mainintaa, paitsi ei-kaanoniin kuuluvan MC2-universumin kohdassa: "In the alternate future comics known as MC2, Felicia Hardy married Flash Thompson and had two children, Felicity and Gene, before they divorced. In this continuity, she has apparently retired the identity of the Black Cat and runs a private detective agency. She has begun a romantic relationship with a woman she works with, a fact that has produced much tension between herself and her daughter." Mutta enpä näitä ei-kaanonitarinoita laskisi perusteeksi kaanonihahmon (artikkelin) luokittamiselle. Eri asia, jos MC2-hahmosta olisi oma artikkelinsa. Jillord 28. lokakuuta 2007 kello 20.26 (UTC)