Keskustelu:Moottoriöljy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko tämä kohta oikein (Winter .... (40 °C): ):

"Moniasteöljyissä käytetään 5w-30:n tapaista merkintää. W-kirjainta (Winter) edeltävä numero ilmoittaa öljyn juoksevuuden lämpimässä (40 °C): mitä pienempi numero, sen juoksevampaa öljy on tuossa lämpötilassa. Jälkimmäinen numero ilmoittaa öljyn juoksevuuden kuumassa (100 °C): mitä pienempi numero, sen juoksevampaa kuumana. Hyvä kuumajuoksevuus parantaa ajoneuvon polttoainetaloutta. Useimpia moniasteöljyjä voidaan käyttää ympäri vuoden, kun taas yksiasteöljyt sopivat vain tiettyyn lämpötila-alueeseen. "

Tämä teksti löytyy kuitenkin otsikon SAE alla, mutta moottoriöljyjen SAE J300 testissä ei kai mitata viskositeettia kuin 100 °C, sekä dynaaminen viskositeetti kylmässa "Cold Cranking" ja "Cold Pumping" (Mutta sen sijaan ISO-luokittelussa tunnetaan yllä mainittu 40 °C, ISO VG, ISO Viscosity Grade)


http://www.finalube.com/reference_material/SAE_Viscosity_Grades_For_Engine_Oils.htm 88.148.205.249 22. helmikuuta 2011 kello 23.10 (EET)oo[vastaa]

Kyllä siinä taisi vähän virhettä olla. Nyt on muokattu tuota lähdettä hyväksikäyttäen, nyt pitäisi olla parempi. Voit tietenkin muokata itsekin näitä artikkeleja, jos havaitset virheitä tai löydät hyviä lähteitä.--Cornholio 25. helmikuuta 2011 kello 20.39 (EET)[vastaa]

Kaksitahtisissa dieselmoottoreissa ei voiteluöljyä sekoiteta polttoaineeseen muulloin kuin käytettyä voiteluöljyä hävitettäessä.

Tuolle en löytänyt hyvää lähdettä, lisäile vain artikkeliin jos löydät lähteitä.

--- Tuolla on virheellinen tieto että synteettinen öljy olisi jalostettu mineraaliöljystä. Ainoa paikka missä öljyä saa kutsua synteettiseksi on USA johtuen Castrolin ja Mobilin oikeusjutusta 2000 -luvun alussa jolloin oikeus päätti että markkinoinnissa oli lupa käyttää sanaa "synteettinen" vaikka raaka-aineiden joukossa on mineraaliöljyä. Muualla maailmassa yleensä "synteettinen" tarkoittaa että perusöljy on "man made" eli keinotekoisesti luotua ja raaka-aineena ovat yleisesti kuten alla:

"Synthetic motor oils are man made oils from the following classes of lubricants:

   * Polyalphaolefin (PAO) = American Petroleum Institute (API) Group IV base oil
   * Synthetic esters, etc = API Group V base oils (non-PAO synthetics, including diesters, polyolesters, alklylated napthlenes, alkyklated benzenes,"

lainattu englanninkielisestä WikiPediasta sivulta: http://en.wikipedia.org/wiki/Synthetic_oil

Voisko joku korjata tämän. Itse en viitsi tehdä tunnusta muokkaamista varten.

Muokkaus 18. joulukuuta 2014 kello 15.12[muokkaa wikitekstiä]

"(nyk. | edell.) 18. joulukuuta 2014 kello 15.12‎ 193.166.106.16 (keskustelu)‎ . . (24 961 tavua) (-14 782)‎ . . (lähteettömät yksityisajattelut pois) (kumoa)"

>Eivät nuo olleet "lähteettömiä yksityisajatteluita". Lähteet niille löytyvät toki alaosan kirjaluettelosta. Viittaukset niistä tarkkoihin lähteisiin (kappalekohtaisesti) jäi laittamatta silloin kun rakensin artikkelin noiden kirjojen pohjalta. --Cornholio (keskustelu) 1. huhtikuuta 2015 kello 14.26 (EEST)[vastaa]