Keskustelu:Monopoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monopolin tehokkuus[muokkaa wikitekstiä]

Lainsäädännöllinen monopoli on empiiristen tutkimusten ja teorian mukaan useimmiten tehoton. Valtionmonopolin tehottomuus johtuu siitä, että monopolilla ei ole kannustimia toimia tehokkaasti eikä kykyä suunnitella taloutta tehokkaasti.

Minkä teorian mukaan nimenomaan valtionmonopoli on tehoton ja muu monopoli ei? Toisaalta artikkelissa todetaan, että luonnollinen monopoli on tehokkaampi kuin kilpailu ja monet luonnolliset monopolit ovat valtionmonopoleja. Monopolin tuottoa maksimoivan hinnoittelun tehottomuus on toki selviö, mutta johtopäätökset tuntuvat vähän huterilta ja niissä on tuskin otettu huomioon ulkoisvaikutuksia, jotka ovat usein syynä monopolin perustamiseen. Samulili 11. heinäkuuta 2005 kello 12:59:31 (UTC)

Kilpailulainsäädäntö[muokkaa wikitekstiä]

Kilpailulainsäädännöllä monet valtiot yrittävät estää varsinkin yksityisiä monopoleja tai niiden väärinkäytöksiä, mutta tulokset ovat epävarmoja ja usein lainsäädäntö epäonnistuu tavoitteensa saavuttamisessa.

Mihinkä lähteeseen perustuu tällainen tieto, että tulokset usein epäonnistuvat? Sanavalinta epävarma on myös monimerkityksinen ja siksi kummallinen. Samulili 12. heinäkuuta 2005 kello 09:29:18 (UTC)

En ole kuullut, että ylläolevia yleisiä tutkimustuloksia olisi olemassa. Epäilemättä väitteet pätevät joissakin tapauksissa, mutta koska lähteitä ei ole menneinä 10 kuukatena tarjottu, poistin kyseiset kohdat. -JV 27. huhtikuuta 2006 kello 16.35 (UTC)