Keskustelu:Mokšan kieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mordva – kieli vai kieliperhe?[muokkaa wikitekstiä]

Olen tuntenut unkarilaisia uralilaisten kielten tutkijoita, esimerkiksi merkittävän mordvinistin László Keresztesin, jotka ainakin vielä joitakin vuosia sitten pitivät mordvaa ilman muuta yhtenä kielenä.

Henkilökohtaisesti edustan välittävää kantaa: Pelkästään kielitieteellisin perustein olisin sitä mieltä, että ersä ja mokša voisivat olla saman kielen murteita siinä missä ylä- ja alasaksakin. (Ala)saksan ja hollannin välinen kielirajanveto on kuitenkin hyvä muistutus siitä, ettei näitä asioita ratkaista kielentutkijain kammioissa. - Oma kenttäkokemukseni viittaisi siihen, että mordvan kirjakielet ovat toisiaan selvästi lähempänä kuin esim. suomi ja viro. Osuvampi vertaus voisi olla vaikka ”eroavat toisistaan suunnilleen saman verran kuin suomen länsimurteet karjalan vienalaismurteista”.

Kysymys kahdesta tai yhdestä kielestä on Mordvan tasavallassa selvästi politisoitunut. Eräät ersäläiset kulttuuriaktivistit kuten kirjailija Mariz Kemal kokevat erillisen ersän kielen olemassaolon tärkeäksi kansallisidentiteettinsä kannalta. Samaan aikaan kysymys on käsittääkseni henkilöristiriitojen aiheena Unkarin uralistien keskuudessa.

Ersäläisten kansanihmisten parissa olen tavannut myös näkemystä, että mordvalaiskieliä on ilman muuta kolme: ersä, mokša ja šokša. Jälkimmäinen on kielitieteellisen näkemyksen mukaan ersän kielen läntinen, muista erilleen joutunut murreryhmä.

Summa summarum: en uskaltautunut muokkaamaan artikkelia, mutta mielelläni levittäisin tietoa tämän kysymyksen kiistanalaisuudesta.

--Jippe 6. syyskuuta 2005 kello 11.25 (UTC)

Tämä pohdinta sopisi hyvin artikkeliin Mordvalaiset kielet, josta kukaan ei ole vielä rohjennut aloittaa artikkelia. --Hippophaë 6. syyskuuta 2005 kello 21.19 (UTC)
Eri kirjoitusstandardihan ei tietenkään vielä todista, että olisi olemassa useampi eri kieli; onhan esim karjalan kielellä nykyään kolme eri kirjakieltä eli pohjois-, etelä- ja Tverin karjala (sekä neljäntenä vielä aunuksenkarjala eli livvi, jonka eri kieleksi laskemiselle kyllä olisi jo painavampia perusteita). Mokšan ja ersän kirjakielten väliltä kyllä löytyy jonkinlainen murrejatkumo eri mordvalaisia kielimuotoja, joten ainakin dialektologisesti kahtiajako lienee liian yksinkertaista.
En ole tarkemmin nähnyt, miten hyvin eri mokšan ja ersän väliset isoglossit (š/č, soinnittomat l r f, vokaalisointu…) mahtavat osua yhteen. Ainakin muutamat eivät osu: monissa mokšan murteissa esiintyy myös ersästä tunnettu kehitys ä > e. Olen saanut hieman sellaisen vaikutelman, että "ersäksi" on oikeastaan määritelty kaikki ne kielimuodot, jotka eivät ole selvästi mokšaa.
Ikävä kyllä mordvalaiskielten dialektologian tutkimus on lähes pelkästään venäjäksi. Jokunen vuosi sitten kyllä julkaistiin teos Mokšamordvan murteet, mutta se ei mene kovinkaan tarkkaan rajanvetoon siitä, miten eri murteita tulisi luokitella. --Trɔpʏliʊmblah 25. elokuuta 2016 kello 02.29 (EEST)[vastaa]