Keskustelu:Mithridates VI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli on suositeltu artikkeli.
Artikkelin suositellut artikkelit -äänestys on arkistoitu.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Ajattelin tätä hyväksi, tai ehkä suositelluksi jos löydän lisää lähteitä. Tarvitsen jonkun kasveja tuntevan apua kohdassa "Mithridatum". Kyseisen vastamyrkyn aineosien suomenkieliset nimet olisi kiva saada artikkeliin. -- Jniemenmaa 3. huhtikuuta 2008 kello 08.04 (UTC)

Alussa kerrotaan "Mithridates teki itsemurhan heittäytymällä miekkansa päälle." Mutta kuolema osiossa "Mithridateen kuolemasta on kaksi versiota. Joko hän teki itsemurhan juomalla myrkkyä tai eräs kelttiläinen sotilas murhasi hänet." Muutoin mielenkiintoinen artikkeli.--O-V Mikkelä 3. huhtikuuta 2008 kello 09.21 (UTC)

En nyt tiedä kasvintuntemuksesta, mutta nimi Mithridatum ei tule määritellyksi artikkelissa ja jää ihmettelemään mikä se on. Kai sen voi sanoa jotenkin "Mithridatum on vastamyrkky, jonka Celsus tuntee kirjassaan... XXX .." tai jotain sellaista muotoilua. --Höyhens 3. huhtikuuta 2008 kello 09.32 (UTC)

Nythän se näyttää aika hyvältä. Pitäisko tuohon johdanto-osioon laittaa spesifi lähde siihen kohtaan, missä hänen kerrotaan surmauttaneen 100 000 roomalaista? --Höyhens 6. huhtikuuta 2008 kello 04.19 (UTC)
Jaa, se asia näkyykin olevan lähteistetty osiossa ensimmäinen Mithridateen sota. Mutta sitten valtakuntien nimiä voisi vielä wikittää. Edelleen mietin, kutsuttiinko tuon ajan italialaisia nimellä itaalit vaiko eikö. Kolmas asia on että ainakin minun kielikorvaan tämmöiset pontoslaiset ja efesoslaiset tulisi kirjoittaa pontolaiset ja efesolaiset, mutta en ole varma nykykäytännöstä. Jos mulla on aikaa jatkossa, voin tehdä kielenhuoltoa vielä loppuosaan, alkuun olen tehnytkin. --Höyhens 6. huhtikuuta 2008 kello 05.10 (UTC)
Olen pahoillani että minulla ei ole aikaa perehtyä varsinaiseen artikkeliin, mutta pikaisesti vastauksena Höyhensin kysymyksiin: sellaisia nimityksiä kuin "itaaliset kansat" ja "itaaliset kielet" kyllä käytetään, mutta se tarkoittaa vähän eri asiaa kuin "italialaiset". Käsite "itaalit" rajoittuu niihin, jotka puhuivat latinan (lähi)sukukieliä (oskit, umbrit yms.), kun taas "italialaiset" tarkoittaa kaikkia niemimaan asukkaita (siis myös esim. kreikkalaiset, etruskit, keltit). Muodot "pontolaiset" ja "efesolaiset" ovat ihan sallittuja, mutta taitavat olla nykyään hieman vanhahtavia. --Mb 6. huhtikuuta 2008 kello 10.57 (UTC)
Hyvä. Yksi asia tulee vielä: Nimen ääntämys saisi olla, jos se on tiedossa. [mith'ridate:s]? --Höyhens 6. huhtikuuta 2008 kello 19.33 (UTC)
Lisäsin nimen kreikkalaisen kirjoitusasun, mutta ääntämisohjetta en välttämättä pitäisi tarpeellisena, koska ainakaan nimen klassinen ääntämys (Mithri'date:s) ei kovin radikaalisti eroa suomenkielisestä kirjoitusasusta. Sitä paitsi kreikan ääntämys on vaihdellut ajan ja paikan mukaan, joten turhan tarkka ääntämisohje saattaisi olla jopa harhaanjohtava (en esim. tiedä, miten kreikkaa tuohon aikaan mahdettiin lausua Pontoksessa). --Mb 7. huhtikuuta 2008 kello 18.30 (UTC)

Lisäsin joidenkin ainesosien suomenkielisiä nimiä. Kaikille vastamyrkyn kasveille ei edes välttämättä ole suomenkielistä nimeä (tai en ainakaan pikaisesti onnistunut sellaista löytämään). --MiPe (wikinät) 10. huhtikuuta 2008 kello 11.10 (UTC)

Näinkin on hyvä. Noillahan on enimmäkseen kuriosa-arvoa. -- Jniemenmaa 14. huhtikuuta 2008 kello 13.43 (UTC)

Kiitti Höyhensille kielenhuollosta ja muillekin jotka ovat artikkelia parantaneet. Puuttuko tästä nyt enää mitään ennen ss-äänestystä? Ajattelin ehkä laittaa muutaman sitaatin Plutarkhokselta jos sellaisia löytyy, mutta muuten tämä on minun puolestani valmis. -- Jniemenmaa 14. huhtikuuta 2008 kello 13.43 (UTC)

Kävin artikkelin läpi. Edelleenkin samat russutukset töksähtelevistä/lyhyistä lauseista, mutta kehitystä on kyllä tapahtunut. Muutama tarkennus:

"Kun tämä nuori kuninkuutta tavoitellut mies kuoli yllättäen sekaantui Bithynian kuninkaan Nikomedeen leikkiin ja julisti tukevansa erästä poikaa, jonka hän väitti olevan kolmas kuningas Ariarathes VI:n pojista." tätä voisi vähän korjata paremmaksi, (mahdollista että puuttuu vain yksi pilkku ja yksi typo, mutta kysytään nyt varmuuden vuoksi.)

Artikkelin Iberialla tarkoitetaan ilmeisesti tätä: Iberia (Kaukasia). Muutenkin noita paikkoja voisi wikitellä vähän enemmän, helpottaa seuraamista, kun ei lukija kuitenkaan ole ihan sinut antiikin Vähä-Aasian maantiedon kanssa.

"Mithridateella sanottiin olleen 200 000 jalkaväkeä, 40 000 ratsuväkeä ja 130 viikatevaunua, mutta luvut ovat epäilemättä liioiteltuja. Mithridates hyökkäsi 150 000 miehen voimin Amasiasta Paflagoniaan. Mithridateen laivastoon kuului yhteensä 400 laivaa."

"Nikomedes teki sodan ensimmäisen siirron: hän hyökkäsi Paflagonian läpi läntiseen Pontokseen, mutta Mithridateen kenraalit Arkhelaos ja Neoptolemos kukistivat hyökkääjät." tässäkään ei tarina etene oikein loogisesti, välissä on kyllä kappaleen vaihto, ja siinä rajalla tarviiko korjata.

Kerrotaan/sanottiin kohdissa voisi kertoa, kuka (epäluotettava) antiikin lähde näin kertoo.

Osan sotatoimien kuvauksista voisi siirtää toisaalle, vaikka niitä pitääkin esitellä suhteellisen laajasti tässäkin artikkelissa. Olihan Mithridateen valtakausi nimenomaan valloituksia ja sotia (tietysti muutakin). Moönlnrlsnsohi9h5nm 15. huhtikuuta 2008 kello 10.11 (UTC)

Hyvä homma, käyn näitä läpi kunhan kerkeän. Muuten, Vähä-Aasia taivutetaan kai Vähässä-Aasiassa eikä Vähä-Aasiassa. -- Jniemenmaa 15. huhtikuuta 2008 kello 10.56 (UTC)

Myrkyttäytymisyritys[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin "Kuolema"-osiossa sanotaan, että "Hän surmasi vaimonsa ja lapsensa myrkyllä, mutta häneen itseensä sama myrkky ei tehonnut, koska hän oli koko ikänsä nauttinut vastamyrkkyjä". Itse olen kuullut jutun siinä muodossa, että Mithridates ei kyennyt myrkyttämään itseään, koska hän oli hankkinut itselleen immuniteetin kaikkia suosituimpia myrkkyjä vastaan nauttimalla niitä vuosien ajan kasvavina mutta ei-kuolettavina annoksina. Kyse ei siis olisi ollut vastamyrkkyjen vaan itse myrkkyjen nauttimisesta. --Risukarhi (keskustelu) 27. maaliskuuta 2017 kello 15.16 (EEST)[vastaa]