Keskustelu:Mielenterveys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä puolustelen sivua, jonka tämänhetkisen version olen tehnyt. En halua sitä poistettavan! Se on kesken, paljon kesken, ja toivon mahdollisimman monen ottavan osaa sen tekemiseen. Aluksi sivulla oli ainoastaan linkkejä, joskaan sivun ei ollut tarkoitus olla jatkossa ainoastaan linkkilista. Aihe mielenterveys on kuitenkin laaja ja haasteellinen, jostakin piti aloittaa, ja aloitin linkeistä. T. Olavi

Myös minä puollan sivun olemassaoloa. Linkittyy aikanaa Psykiatriaan ja sen sisällään pitämiin sairauskohtaisiin sivuihin, kuten Psykoosi ja Skitsofrenia. --Jps 26. marraskuuta 2004 kello 21:18 (UTC)

kappaleesta: Mielensairaus, vai kontrollin väline?[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni otisikko ei täsmää sisällön kanssa. Otsikko on sensaatiohakuinen, eikä siinä mainitusta kontrolloinnista ole sisällössä sanaakaan.

Lisäksi kappaleen teksti on harhaanjohtavaa. Se esim. antaa kuvan, että luonteenpiirteet yksioikoisesti dignosoidaan häiriöiksi. Tavallaan luonteenpiirteet jossakin kohden kylläkin määritellään häiriöksi, ja se on hyvää pohdintaa, mutta ei lainkaan noin yksioikoista - on kuitenken selkeät kriteerit sille, milloin luonteenpiirre määritellään häiriöksi, luonteen piirteen tulee mennä selkeästi yli ns. normaalin (tämän yhteiskunnan normit) ja esim. aiheuttaa pahoja ongelmia yksilölle itselleen tai ympäristölleen. Pohdintaa persoonallisuushäiriöistä ja niiden diagnosoinnista voisi olla vaikka sivulla 'Persoonallisuushäiriöt', mitä sivua ei tosin vielä ole. Lisäksi on hyvä mainita jossakin kohden persoonallisuushäiriöihin liittyen, että persoonallisuushäiriöt, jotka ovat esim. fyysien vamman aiheuttamia, on luokiteltu suomessakin käytössä olevassa tautiluokituksessa aivan erikseen (ryhmään F07, Aivosairauden, aivovaurion ja aivojen toimintahäiriön aiheuttamat persoonallisuus- ja käytöshäiriöt), ja ne tulee erottaa muista persoonallisuushäiriöistä tietenkin.

Pohdinta ADHD:sta sopii minusta paremmin vaikka ADHD-sivustolle.

Kirjoittajan teksti "Pahimmassa tapauksessa nk. mielenterveydelliset sairaudet ovat vain epätoivottua käytöstä tai ennakkoluuloja — tästä esimerkkinä pitkään mielisairaudeksi luokiteltu homoseksuaalisuus." on taas hieman ei-tietokirjamaista ja omien mielipiteiden esille tuontia. Jossakin artikkelissa, esim. psykiatrian historista kertovassa, olisi paikka monillekin psykiatrian menneisyyden outouksille. Kuitenkaan nykyisin kellekään ei anneta psykiatrista diagnoosia ennakkoluulojen perusteella, eikä myöskäään epätoivotun käytöksen perusteella (tosin juuri persoonallisuushäiriöihin tuo epätoivottu käytös voidaan jollakin tavalla liittää, mutta kuten sanottu, kriteerit doagnoosille on olemassa, ja kuten Mielenterveys-kappaleen alussakin mainuttu, kriteereihin todellakin vaikuttaa myös kulttuuri ja yhteiskunnan normit yms.).

Yleisesti ottaen, sivulle 'Mielenterveys' kyseinen kappale puutteineen ei sovi.

Eskapismi, lähteitä kiitos.[muokkaa wikitekstiä]

Antakaapa lähteitä + icd-koodia tai jotain, en ole järin vakuuttunut että eskapismin voi rinnastaa muihin mainittuihin mielenterveyden häiriöihin, eikös se ole enemmän psykologinen termi ja ilmiö... tai jotain semmosta. Ja itse Eskapismi sivu on surkea. Ellei lähteitä tule, poistan Eskapismin sivulta mielenterveys. Olavi

Listan siivous aiheellista[muokkaa wikitekstiä]

Tuota listaa mielenterveyden ongelmista saisi vähän siivota. Kommentin jätti Vkem (keskustelu – muokkaukset).

Mielenterveyden häiriöt[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa kuolema sanotaan mielenterveyden häiriöiden aiheuttavan neljä prosenttia kuolemista. Kuinka mielenterveyden häiriöt aiheuttavat kuoleman? -82.128.205.48 23. maaliskuuta 2008 kello 12.37 (UTC)

Ihminen tappaa itsensä tai jonkun muun mielenhäiriön vallassa? (Olisin kyllä luullut, että luku olisi isompi...henkirikoksissa tuntuisi silkalla mututuntumalla aika usein olevan takana tekijän mielenterveydellinen häiriö) --KenSentMe 23. maaliskuuta 2008 kello 12.46 (UTC)
Itsemurha on lueteltu erikseen (2,8%). En usko, että myöskään henkirikosta tarkoitetaan. Listalla ei ole lähteitä, niin vaikea tarkastaa. -82.128.205.48 23. maaliskuuta 2008 kello 12.49 (UTC)
Kuulostaa suurelta luvulta, mutta voihan mielenterveyden häiriö olla syynä "tapaturmaiseen" kuolemaan, tai yksinkertaisesti siihen, ettei ihminen kykene huolehtimaan itsestään riittävästi mielenterveyden häiriön vuoksi. -- Piisamson 23. maaliskuuta 2008 kello 12.51 (UTC)
Korjasin taulukon lähteen kanssa, ilmeisesti mielenterveyden häiriöllä viitattiin Alzheimeriin ja dementiaan. -- Piisamson 23. maaliskuuta 2008 kello 13.02 (UTC)
Alzheimerin tauti ja dementia eivät käsittääkseni ole mielenterveyden häiriöitä vaan neurologisia sairauksia. --Ulrika 23. maaliskuuta 2008 kello 14.06 (UTC)

Parannusehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin johdannossa esitellään Freudin ajatuksia, vaikka myöhemmin sanotaan, että Freudin ajatukset aiheesta eivät sovi tähän päivään. Ehkäpä Freudin ajatukset voisi poistaa johdannosta? En tiedä kuinka hyvin eri periaatteiden esitteleminen sopii johdantoon, kun periaatteet ovat täydellisen irrallisia, kuin vain johdantoon jostain repäistyjä. --85.76.126.217 24. heinäkuuta 2013 kello 13.25 (EEST)[vastaa]