Keskustelu:Metsäjänis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tunnustus[muokkaa wikitekstiä]

Tulin epähuomiossa korjanneeksi artikkelia vaikka en ollutkaan kirjautunut sisään omalla tunnuksellani. Tunnustan siis täten, että märehtimisen korjaus on käsialaani.--Myyrylainen 11. tammikuuta 2006 kello 11:45:57


Jänis ei syö koko ajan omaa ulostettaan vaan ajoittain mutta säännöllisesti ulostaa papanoita joissa a.o. entsyymiä on. Tällöin ja vain tällöin se syö omia papanoitaan.

Lisäksi minusta kuvaus märehtimisväitteen alkuperästä kuuluu tälläiseen artikkeliin. Tiedon lähde on Aapeli Saarisalon Raamattu-ensyklopedia---Myyrylainen 6. helmikuuta 2006 kello 08.34 (UTC)

Minusta Raamattu ei ole mikään biologian oppikirja. Aapeli Saarisalo oli rymättyläläinen maajussin poika ja uskontotieteilijä. Märehtimisjuttu kaipaisi lisäselvitystä: kuka uskoo ja kuka on verrannut märehtimistä papanoiden syömiseen? Taitaa olla vain kreationistien juoni tuputtaa mystifioitaan lukijoille.Tikkakit 9. joulukuuta 2006 kello 08.56 (UTC)

Raamatun suhteesta luonnontieteisiin olen Tikkakitin kanssa samaa mieltä. Papnoiden syömistä märehtimisenä pitävät ovat yleensä fundamentalistiuskovaisia jotka ottavat Raamatun sanasta sanaan totena ja yrittävät sitten tällä kiertää selvän asian. Tässä suhteessa Saarisalon teos johdattelee ihan oikeille jäljille ja antaa järkevän selityksen märehtimisluuloille ja tulee antaneeksi aimo läjäyksen koko raamattu-uskovaisten joukolle kun ilmeisen tahtomattaan paljastaa, että Raamattu on vain kokoelma paimentolaisten uskomuksia. --Myyrylainen 29. kesäkuuta 2007 kello 06.07 (UTC)
Minäkään en ymmärrä, miksi märehtimisvertaus kuuluisi tällaiseen tieteelliseen artikkeliin, paitsi ehkä yhdeltä kantilta: Halal- ja Kosher-sääntöjen mukaisessa ruoanvalmistuksessa on tärkeää, tulkitaanko eläin märehtijäksi. Raamatun ohjeet tällaisissa asioissa eivät ole kovin tarkkoja, ja niitä saatetaan tulkita myöhemmin erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi ortodoksijuutalaisten miesten ja rastafarien hiustyylit pohjautuvat samaan Raamatun ohjeeseen. TeknoHog 11. syyskuuta 2007 kello 12.42 (UTC)
N.s. tieteellisesti voidaan tutkia ja selittää myös n.s. tieteellisen tekstin kohteeseen liittyviä uskomuksia, niin oikeaan osuvia kuin harhaanjohtaviakin. Tässä suhteessa kulttuuriimme ja elämänpiiriimme vahvasti vaikuttaneen ja edelleen vaikuttavan kristinuskon pyhiin kirjoituksiin liittyvä hyvin selkeä kuvaus jäniksen märehtimisestä kuuluu jälkimmäisiin. Suhtautuminen tähän harhaluuloon vaihtelee monella tavalla niin kristittyjen kuin ei-kristittyjenkin keskuudessa. Papanajuttu tulee usein esille asiasta Raamattuun fundamentalistisesti suhtautuvien kanssa keskustellessa. Yleisin menettely on tosin yrittää selittää, että Raamattu ei ole biologian oppikirja ja siten yrittää sallia sille erehtyminen tuollaisissa, mukamas, sivuseikoissa. Mutta mikä sitten Raamattu on, mikä on se kova ydin? Ja miten Raamattua lukemalla voi itse erottaa osat jotka on otettava nykypäivänä tosissaan ja mitä ovat menneiden aikojen uskomuksia tai tapoja? Onko meidän uskottava siinä suhteessa päivänkohtaisista etupyyteistä lähteviä (s.o. "ajassa kiinni olevia") tulkintoja? Miten siis erottaa Raamatun erilaisia totuusarvoja sisältävät kohdat toisistaan? Hupsistakeikkaa, taisin lipsahtaa johdattelemaan keskustelua pois artikkelin varsinaisesta aiheesta vaikka sen kohteeseen liittyvät uskomukset mielestäni kuuluvatkin laajaan ja aihetta monipuolisesti käsittelevään artikkeliin. --Myyrylainen 20. marraskuuta 2007 kello 07.17 (UTC)

Koiratkin syövät omaa ulostettaan ja myös toisten eläinten paskoja. On nähty. --Seppo 9. joulukuuta 2006 kello 09.02 (UTC)

moikka vaan ja metsäjänis tuottaa erillaisia proteineja sekä b vitamiinia papanoissa ,joten yksi syy on että se hyödyntää sen useamman kertaa. ja kovalla pakkasella sen ei tarvitse laukatapitkiä matkoja menettäen turhaaa energiaa.että tämmöstä terv ari Kommentin jätti Arsarin (keskustelu – muokkaukset)

Jäniksen poikueilla on muistaakseni omat nimityksensä 'hankipojat' ja 'sänkipojat'. Muistaakos kukaan noita kolmansia ja olisiko asiallista lisätä ne tähän artikkeliin?

Kysy mitä voi -osastolle. Jos joku tarttuis. --Höyhens (keskustelu) 26. maaliskuuta 2013 kello 10.17 (EET)[vastaa]

Eikös tätä kutsuta ihan yleisesti vain nimellä 'jänis'? Yleiskielessä ainakin... 46.132.3.220 18. helmikuuta 2024 kello 15.34 (EET)[vastaa]