Keskustelu:Messu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tarkoitetaanko kohdassa: 'Messu eri kirkkokunnissa' kreikkalais-katolisella kirkolla läntiseen kirkkoon kuuluvaa ns. uniaattikirkkoa (esim. Ukrainan kreikkalais-katolinen kirkko), joka tunnustaa Rooman paavin kirkkonsa johtajaksi ?

Nyt linkki vie redirectinä ortodoksisuuteen, joka kaikesta huolimatta tarkoittaa tämän päivän Suomessa aivan muuta kuin 'kreikkalais-katolinen kirkko'. Vaikka Suomenkin ortodoksisen kirkonkin nimi oli ennen maailmansotia jonnekin noin 30-luvulle saakka Suomen kreikkalais-katolinen kirkko, nimitystä ei enää käytetä virallisissa eikä edes epävirallisissa yhteyksissä. (Kokeile Googlea hakusanalla: uniaatit). Nykyinen virallinen ja kaikkialla käytetty termi on Suomen ortodoksinen kirkko ja ortodoksisuus, jolla ei kirkkohallinnollisesti eikä oikeastaan käytännön teologisestikaan ole mitään yhteyttä uniaatteihin, päinvastoin kova riitely. Siksi sen käyttö on enemmänkin loukkaavaa kuin asiallista tällaisessa yhteydessä.

Koska en tunne uniaattien liturgiaperinnettä, en korjannut mahdollista virhettä.

Suosittelisin myös asiaa tuntevan kirjoittamaan ihan oman artikkelinsa kreikkalais-katolisuudesta (uniaateista) ja poistamaan redirectin ortodoksisuuteen.

--HAnnuP 26. toukokuuta 2005 kello 14:18:20 (UTC)

Luultavasti artikkelin kirjoittaja on tarkoittanut ortodoksista liturgiaa, jossa on periaatteessa samat keskeiset osat, kuin katolisessa messussa. Kreikkalais-katoliset, eli unioidut kirkot, noudattavat itäistä jumalanpalvelusperinnettä (ja säännöksiä esim. pappien avioliitosta), mutta tunnustavat paavin erityisaseman. Eli uniaattien ehtoollisjumalanpalveluksen oikea nimitys on liturgia kuten ortodoksienkin. Joonas 26. toukokuuta 2005 kello 14:55:33 (UTC)


Kertokaapa miten suomennan ranskalaisen Messe Basse --em 5. lokakuuta 2006 kello 15.49 (UTC)