Keskustelu:Mesoamerikkalainen pallopeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Ainakaan Internetistä ei haulla "mesoamerikkalainen pallopeli" löydy muita kuin viittauksia tähän Wikipedia-artikkeliin. Onko jossakin painetussa lähteessä käytetty ko. nimeä? Jos on, niin suotavaa olisi lisätä artikkeliin viite. Jos taas ei, tarkoittaa se nimen olevan itse keksitty, mikä on juuri tätä kiellettyä "uutta tutkimusta". --SM 7. syyskuuta 2007 kello 14.09 (UTC)

Artikkelin nimen kääntäminen käännöksen puuttuessa on kyllä hieman harmaalla alueella, uusi tutkimus -pykälä on käsittääkseni tarkoitettu lähinnä koskemaan artikkelien sisältöä. --Harriv 7. syyskuuta 2007 kello 14.11 (UTC)
Ainakaan tämä ei ole nimi jolla peliin yleisesti viitataan. Kyseessä on kuitenkin melko merkittävä peli josta takuulla löytyy suomenkielistäkin tekstimateriaalia. Muistan muun muassa että mayojen pelaamasta pelistä olisi omilla peruskoulun historiantunneillani mainittu. --SM 7. syyskuuta 2007 kello 14.17 (UTC)
Voi olla, että alueella on ollut useita eri pelejä, mutta uskoisin tämän tarkoittavan Pok-a-tokia/Pokatokia? --qWerk 7. syyskuuta 2007 kello 14.32 (UTC)
Google näyttäisi tuntevan myös nimellä Pitzil. --qWerk 7. syyskuuta 2007 kello 14.40 (UTC)

Pitäis varmaan määritellä tarkemmin et minkä intiaanikansan pelistä on kyse. Muistaakseni ainakin mayojen, atsteekkien yms peleistä löytyy kyllä tietoa. Teotihuacanin pelistä ei taas tiedetä paljonkaan kun sieltä kirjalliset lähteet puuttuu kokonaan (Heurekassa on muuten siitä alueesta näyttely nyt). Sen mitä sain es-wikistä tavattua, niin ymmärsin tämän olevan lähinnä mayojen ja olmeekkien peli. Artikkelin nimi näkyi olevan käännös muunkielisisitä wikipedioista (en, fr, de jne). Suomenkielisessä artikkelissa Chichén Itzá näkyi tästä käytetyn espanjankielistä nimeä juego de pelota. Es-wikin artikkeli oli muuten ihan kohtuullinen, mutta en-wikissä oli pitkä ja lähteistetty. En-wikin mukaan voidaan siis käyttää myös nimiä pitz ja ullamalitzli. --Velma 7. syyskuuta 2007 kello 15.02 (UTC)

Alueella todella oli/on useita muunnoksia samasta pelistä. Säännöt ja kentät saattoivat olla/ovat hyvinkin erilaisia mutten silti pidä mielekkäänä kirjoittaa artikkelia erikseen jokaisesta kirjallisesti dokumentoidusta Mesoamerikan intiaanien pallopelistä suomenkieliseen Wikipediaan, kun näin ei ole englanniksikaan päätetty tehdä. Aloitin artikkelin 3 viikon Meksikon matkan jälkeen museoissa oppimani pohjalta ja käännöksenä englanninkielisen Wikipedian artikkelista, mutta toivoin jonkun paremmin aiheeseen perehtyneen jatkavan artikkelin kehittämistä. Heurekan näyttelyn avajaisissa kävin, mutta en muista näyttelyn minkään pisteen erityisemmin käsitelleen pallopeliä. Jos artikkelin nimi tökkii pahasti niin mailatkaa & konsultoikaa alueen tutkijaa, vaikkapa Renvall Instituutista? --Suviko 9. marraskuuta 2007 kello 05.55 (UTC)