Keskustelu:Mauser Kar 98k

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuosta kantamasta. Jos joku ei tiedä, käyttää Mauser pitkää kivääripatruunaa, joka on tehokas yli 1000 metrin matkoille, myös tappavasti. Nykyisillä rynnäkkökivääreillä, jotka käyttävät lyhennettyä kivääripatruunaa, kantomatka on tehokas kantomatka sen 500-600 metriä, tarkkuus on toki huonompi. En sitten tiedä mistä peleistä kuvitelma on tullut, että pyssyillä voi ampua vain lyhyelle. Mutta huomatkaa toki, sitten ensimmäisen maailmansodan, ei useimmiten ammuttu kovinkaan kaukaa, joka johti lyhyiden kivääripatruunoiden syntyyn osaltaan (ja konepistoolien laajaan suosioon). --Ningyou 5. maaliskuuta 2006 kello 08.18 (UTC)

Lähinnä ampumamatkaa rajoittavat kiväärin avotähtäimet, joilla edes teoreettinen osumamatka ei ole kovin pitkä, ampujasta riippuen luultavasti alle 300 metriä. Se että omassa Mauserissanikin on tähtäimessä etäisyysmerkintä 2 000 metriin asti, samoin kun mm. Mauser-pistooleissa 1 000 m joissain valmistuserissä ehkä kauemmaskin, johtuu siitä että aseilla ajateltiin ammuttavan häirintätulta kaukaisiin kohteisiin. Tällöin koko komppania olisi säätänyt tähtäimeen määrätyn asetuksen ja ampunut yhteislaukauksia tiettyä kohdetta kohti.--J 9. maaliskuuta 2006 kello 16.04 (UTC)
Pointtihan nyt ei ollutkaan se, että onko se osumamatka sen yli 500m. Lähinnä sitä, että tehoa kyseisen pyssyn patruunalla riittää kauemmaskin. Häirintätulta ei taasen taidettu koskaan päästä oikeasti edes toteuttamaan, edes aikaisemmissa malleissa ja 1914-1918 sodassa. Taisteluetäisyydet olivat sen verran lyhyitä. --Ningyou 13. maaliskuuta 2006 kello 22.31 (UTC)

Ei tässä mitään kinaa olekaan; vaatii vaan kiikaritähtäimen panoksen tehon hyödyntämiseen. Tuo häirintätulioptio lienee ollut sen aikuisia tehtaan myyntimiesten myyntipuheita asiaa tuntemattomien hämäämiseksi uskomaan tolkuttomiin ampumamatkoihin. Mosin-Nagant M91:ssä on "rotanloukun" kääntöpuolella pykäliä 3 200 metriin (tai arsinaan) asti, mikä nyt jo on pelkästään älytöntä. --J 14. maaliskuuta 2006 kello 00.08 (UTC)

Tietääkseni tuo ominaisuus on vain optimististen suomalaisten Mosineissa :) --Ningyou 3. huhtikuuta 2006 kello 09.37 (UTC)

Ei, kyllä se periytyy ihan keisarilliselta Venäjältä asti. Tässä kuva venäläisen Berdan II:n tähtäimestä, jossa näkyy sama systeemi, eli kun tähtäimen nostaa pystyyn, niin käyttöön tulee uusi hahlo jossa säätövaraa riittää valtakunnan toiselle laidalle asti.--J 17. huhtikuuta 2006 kello 14.18 (UTC)

Mauserin kaliberi...[muokkaa wikitekstiä]

Tuo mauserin kaliberi nyt vaan sattuu olemaan se 7.92X57 JS.. Kommentin jätti 88.115.156.37 (keskustelu – muokkaukset).

Kyseistä tietoa ei löydy englanninkielisestä Wikipediasta, ja Googlehaku Mauser Kar 98k JS antaa hyvin vähän tuloksia. En lähde väittämään vastaan, koska en asiaa tunne, mutta onko sinulla esittää sille lähdettä. --Miihkali 5. maaliskuuta 2008 kello 15.18 (UTC)
Jos et asiaa tunne etkä lähde väittämään vastaan, ei kannata kumota muutoksia vandalismina. Ilmeisesti tässä on kyse siitä, että rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja tämä JS on yksi niistä. En tiedä onko se tarpeellinen täsmennys, mutta tässäkään muokkauksessa ei selkeästi ole kyse vandalismista. -- Piisamson 5. maaliskuuta 2008 kello 15.21 (UTC)
Totta on, että en asiaa tunne. Oletin kuitenkin että muokkauksessa oli vaan perään rätkästy jotain kirjaimia. Myönnän kuitenkin että tämä homma on minulta vähän hakusessa, yritän vaan opetella sitä koko aika :D Kantapään kautta oppiminen on kuitenkin paras tapa... Olen kuitenkin sitä mieltä, että periaatteessa lähteettömät tiedot jotka muuttavat artikkelin tietosisältöä kannattaa palauttaa jos se vaikuttaa selvästi vandalismilta. --Miihkali 5. maaliskuuta 2008 kello 15.23 (UTC)
Lähteettömiin, epäilyttäviin tietoihin voi lisätä {{Lähde}}-mallineen ja tiedustella tiedon lisääjältä mistä tieto mahtaa olla peräisin. Jos vastausta ei kohtuulliseen aikaan kuulu, lähteettömän tiedon voi poistaa, mutta vandalismista tulee huomauttaa vain todellisia vandaaleja. -- Piisamson 5. maaliskuuta 2008 kello 15.28 (UTC)
Okei. Kiitos :D Parempi onni ensi kerralla. --Miihkali 5. maaliskuuta 2008 kello 15.30 (UTC)
En tiedä onko se JS siinä olellainen, mutta minulla kun on tuo kivääri itsellä deaktivoituna ja siinä on mukana saksankieliset ohjeet. Vihkosessa mainitaan JS se liittyy jotenkin patruunan nallin laukaisemiseen tietyssä kohdassa tietystä kulmasta. Niin hyvin n saksaa osaa.

Tässä on taas kerran kyse siitä kuinka noin sadan vuoden aikana samalle asialle on keksitty monta nimeä. Alkuperäisin ja oikein nimitys on 7,92x57mm IS (IS 'Infanterie, Spitz' eli armeija, teräväkärkinen (luoti)), jolle C.I.P. on nyttemmin kaikkia kumartaen keksinyt nimeksi 8 x 57 IS. Patruuna nimittäin tunnetaan myös varsinkin Yhdysvalloissa nimillä 8 mm Mauser ja 8x57mm JS - Tämä J taas on väärin luettu versio saksalaisella fraktuuralla kirjoitetusta I kirjaimesta. Muita nimityksiä ovat mm. Infanteriepatrone 7,9mm, 7,9mm - Militärpatrone ja Mauser - Standardmunition 7,92x 57. --J 25. maaliskuuta 2008 kello 06.13 (UTC)

Eikä tässäkään ole kyseessä varsinaisesti edes aseen kaliiberi, vaan tietyt patruunat, joita kiväärin kanssa on käytetty. Noita löytyy mitä erilaisimpia eri tarkoituksiin, eri latauksilla jne. --人形/Ningyou (Lätise) 27. maaliskuuta 2008 kello 21.29 (UTC)