Keskustelu:Manaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Oikeastaan otsikko 'Manaus (uskonto)' pitäisi vaihtaa muotoon 'Manaus (okkultismi)'. Tarkennushan on siksi että sillä erotetaan artikkeli Etelä-Amerikkalaisesta kaupungista, mutta sen liittäminen uskontoon ei ole perusteltua siksi, että uskonnot ja noituus (taikuus, okkultismi) erotetaan toisistaan juuri siten, että uskonnossa henkivoimiin ei pyritä vaikuttamaan aktiivisesti (käskemällä), vaan rukouksen, eli pyynnön kautta. Siksi mm. roomalaiskatolisen kirkon suorittama manaus ei loitsusanoineen oikeastaan kuulu uskonnon piiriin vaan okkultismiin.

Toiseksi, manauksella voidaan tarkoittaa (kuten korjasin tekstiin), paitsi henkien manaamista pois, myös henkien manaamista esille, jolloin kyse ei välttämättä ole uskonnollisesta toiminnasta vaan pelkästä noituudesta eli okkultismista.

Kolmanneksi, parempi sanamuoto mielestäni olisi 'manaaminen', koska kyse on enemmänkin tapahtumasta kuin staattisesta asiasta. Samantyyppistä sanaa 'kirous' (->kiroaminen) ei mielestäni voida verrata tähän, koska kirous voidaan 'langettaa jonkun päälle', tai voidaan olla 'kirouksen alainen' mutta sanaa manaus ei voida käyttää siten.

Neljänneksi, haku 'Manaus' johtaisi suoraan kyseistä kaupunkia käsittelevälle sivulle.

Onko mielipiteitä? --Valosade 12. maaliskuuta 2006 kello 16.48 (UTC)

Vaihtoehdoksi kävisi myös 'Manaus (noituus)' tai 'Manaus (magia)', tai kaupunkiin viittaavan otsikon nimeksi 'Manaus (kaupunki)', koska epäilen että sitä etsitään sanalla 'Manaus' harvemmin.--Valosade 12. maaliskuuta 2006 kello 17.22 (UTC)

Haun "manaus" pitäisi joka tapauksessa johtaa suoraan tähän artikkeliin, koska sitä varmastikin useimmiten haetaan. Siirsin tämän - ainakin toistaiseksi - tarkennetta vailla olevalle nimelle. En ota kantaa manaus vs. manaaminen väliltä, mutta jos tämä siirretään, pitäisi sanan manaus silloinkin johtaa uudelleenohjauksena tähän artikkeliin ja kaupunki voidaan hoitaa "tämä artikkeli" -mallineella kuten nytkin. --Hasdrubal 12. maaliskuuta 2006 kello 21.49 (UTC)

Ymmärtääkseni katolsessakaan kirkossa ei manata käskemällä tai loitsimisella, vaan Jeesuksen kautta ruokilemisen muodossa. Tälläaistahan esiintyy jo Raamatussakin. --Alexej 26. kesäkuuta 2006 kello 12.59 (UTC)

Kyllä minun käsittääkseni katolisessa kirkossa manataan juuri käskemällä Jeesuksen nimessä, ja käyttämällä tiettyjä rituaaleja ja lauseita. Viralliset Vatikaanin manaajat tosin eivät paljasta menetelmiään, joten siksikin se kuuluu okkultismiin. Rukous ei ole manaamista. --Valosade 27. kesäkuuta 2006 kello 13.46 (UTC)

Artikkeli alkaa: "Manaus eli eksorkismi (kreikan sanasta eksorkismos) voi tarkoittaa henkiolentojen tai vainajien esiin kutsumista tai kristillisessä yhteydessä tapahtumaa, jonka avulla päinvastoin pyritään karkottamaan tai tuhoamaan pahoja henkiolentoja...

Suomen sanaa manaus epäilemättä käytetään kummassakin merkityksessä. Mutta eikö kuitenkin vierasperäinen sana eksorkismi tarkoita ainoastaan pahan hengen karkottamista, ei koskaan henkiolennon esiin kutsumista? Eikö tätä osoita jo termin alkuosa eks-, joka merkitsee ulos, pois? -KLS 12. lokakuuta 2009 kello 11.34 (EEST)[vastaa]