Keskustelu:Luettelo punakaartilaisista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä tieto on peräisin yhdeltä vandaaliystävältämme (193.111.93.44) eli tuskin pitää paikkansa:

Otto Degerman - Teloitettiin Tampereen vankileirillä 15. toukokuuta 1918.

Poistetaanko epävarmana? --Aulis Eskola 10:25 syys 28, 2004 (UTC)

Tuo ainakin on melkein totta. Suomen sotasurmat-sivuston [1] mukaan Otto Degerman kuoli teloittamalla 5.5.1918. -- Jniemenmaa 11:15 syys 28, 2004 (UTC)

Onkohan muutkaan tämän viime aikoina vandalisoivan käyttäjän muutokset "oikeita", niitä on monia mm. tässä artikkelissa ja tähän liittyvissä kohdissa [2] --Aulis Eskola 11:05 syys 28, 2004 (UTC)

Kyseessä voisi olla montakin eri henkilöä. 193.111.93.44 => http-proxy.tampere.fi. -- Jniemenmaa 11:15 syys 28, 2004 (UTC)
Tarkoittaakohan sitä, että sieltä tulee sekä opettajia että koululaisia - oliskohan koulut tossa osoitteessa kiinni? Rupesi vaan epäilyttämään, kun samasta osoitteesta on tullut pieniä vuosilukujen vääntelyitä yms. vähemmän näkyvää vandalismia totaalisen sotkemisen lisäksi... --Aulis Eskola 11:27 syys 28, 2004 (UTC)
Vaikea sanoa mitä tuon ip:n takana oikein on. On tosiaan yleensä vaikea arvioida onko noiden numeroiden ja muiden yksytyiskohtien pienet muutokset vandalismia vai ei. -- Jniemenmaa 11:35 syys 28, 2004 (UTC)
Esim. UKK syntymävuodesta ei liene epävarmuutta, katson kyllä tämän käyttäjän tekemän muutoksen siihen vandalismiksi. --Aulis Eskola 11:52 syys 28, 2004 (UTC)

Kokoeilin näitä 193.111.93.44:n lisäämiä ihmisiä sotasurmat-tietokantaan:

  • J. A. Domen, ei löytynyt.
  • Emil Lintula, Punakaartin rautatiepataljoonan päällikkö. Surmasi itsensä ennen Tampereen antautumista 1918. Tietokannan mukaan: Komppanianpäällikkö, itsemurha. Pitää melkein paikkaansa.
  • Mikko Jakowleff. Surmattiin Lappeenrannan poliisikamarilla jääkäri Väinö Strömbergin ja hotellinjohtaja Uno Sereniuksen toimesta. Tietokannan mukaan: Mikko Jakovleff, Mestattu. Pitää paikkansa.
  • Sofia Hjulgren. Ammuttiin Viipurissa 5.5.1918. Hjulgrén Edla Sofia, ammuttiin Viipurissa 21.5. Pitää melkein paikkansa.
  • Elli Kokko, Ammuttiin heti, kun valkoiset tulivat. ei löytynyt. Lähimpänä Kokko Elin Sylvesterintytär (kuoli Viipurissa, eli väärä henkilö)

Jos joku jaksaa niin voisi kokeilla noita muita nimiä. Muistaakseni kaikki nämä henkilöt olivat alunperin jonkun anonyymin minitynkiä. Olisi tosi työlästä käydä läpi nämä kaikki. Tekisi mieli dumpata koko lista tänne keskustelusivulle ja aloittaa koko lista alusta. -- Jniemenmaa 12:22 syys 28, 2004 (UTC)

Näköjää artikkelit muutamista komppanianpäälliköistäkin. Miksi ihmeessä niistäkin on tarpeellista ollut tehdä tynkäartikkeleja. Ja tosiaan tämän listan tiedotkin ovat hukassa.--Smörre 13. syyskuuta 2008 kello 00.55 (EEST)[vastaa]

Olen itsekin tehnyt/tuonut huonoja kuvia Wikipediaan, mutta voin kai silti antaa nyt vähän kritiikkiä. Nämä kirjan sivuilta valokuvatut (?) kuvat ovat melko huonoja, lähes rajatapauksia laatunsa osalta. Kuvat ovat epäselviä, vinoja, eikä edes kirjan sivuja ole suoristettu kunnolla ennen valokuvausta (tai muuta kopioivaa toimenpidettä). Huomattavasti parempaa jälkeä olisi saanut skannerin kanssa. Tuohirulla 13. syyskuuta 2008 kello 01.02 (EEST)[vastaa]

Näyttää kyllä siltä, että nämä kuvat on otettu kameralla suoraan kirjan sivuista. Joissain kuvissa näkyy salaman heijastuskin. Ei ole ilmeisesti tullut mieleen skannata tai ei ole ollut siihen mahdollisuutta. Pari kuvaa taitaa olla kelvollisia kertomaan vähän rivipunakaartilaisen ulkonäöstä, mutta muuten en tiedä kuinka tarpeellisia on nämä useat epäselvän surkeat valokuvat rivipunakaartilaisista ovat. Wikipediaan on tehty artikkeleita rivipunakaartilaisista ja tuotu heistä surkeita valokuviakin. Ei käsittääkseni rivisuojeluskuntalaisista tai suojeluskunnan komppanianpäälliköistä ole tehty tänne artikkeleita, eikä tuotu heistä valokuvia. Nämä punakaartilaisluettelot/-artikkelit tarvitsisivat kaikkine puolineen täyden remontin.--Smörre 13. syyskuuta 2008 kello 12.35 (EEST)[vastaa]

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Määritelmää eli "luettelo punaisen kaartin pohjoisrintaman ja ynnä muiden sellaisien johtajista" pitää täsmentää. "Punainen kaarti" tarkoittaa kai Suomen sisällissodan punaisten osapuolta eli punakaartia. Mikä on "pohjoisrintama", ja mitä "muita sellaisia" oli? Ja entäs kun otsikko lupaa luettelon "punakaartilaisista" ja määritelmässä lukee "johtajista". Miten luettelossa on rajattu johtajat?--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 8. elokuuta 2017 kello 15.52 (EEST)[vastaa]

"Pohjoisrintama" oli punaisten keskisen rintaman pohjoisosa eli Pohjois-Hämeen taistelut. Punaisten sotatoimet oli jaettu läntiseen, keskiseen ja itäiseen rintamaan. Valkoisilla oli Satakunnan, Hämeen, Savon ja Karjalan rintamat, mitä jakoa nykytutkimuksessa pitkälti käytetään. Punaisten johtajien määrittely on hankalaa, koska rintama- ja komppanianpäälliköt vaihtuivat useasti ja samaan aikaan saattoi olla enemmänkin kuin yksi. Kaikista päälliköistä ei ole tietoa ja joidenkin tunnettujen todellinen henkilöllisyys on hämärän peitossa, kuten esim. A. Backman, josta täällä aikoinaan keskusteltiin vilkkaasti. --Joe K. (keskustelu) 8. elokuuta 2017 kello 18.32 (EEST)[vastaa]