Keskustelu:Luettelo automerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko neutraalin näkökulman mukaista julkaista Tuulilasi-lehdessä tehty tutkimus eri automerkkien suosiosta?

Tuulilasilehdessä tehty tutkimushan kertoo vain ajoneuvojen suosiosta eikä suinkaan aseta ajoneuvoja paremmuus järjestykseen kuten otsikko edellyttäisi. Paremmuutta tutkittaessa parhaimman auton titteli koostuu monesta yhteistekijästä ei pelkästään tänä vuonna myytyjen ajoneuvojen luettelon kopioimisesta. Todellisuudessa ajoneuvojen paremmuus tulisi ratkaista eri automerkkien välillä tehtävässä seurantatutkimuksessa, joka kattaisi tutkimuskohteena olevien ajoneuvojen koko elinkaaren (esim MB 30 vuotta).

Mielenkiintoista on myös se millä tavalla vapaasti muokattavissa olevaa tietosanakirjaa valvotaan ja kuinka varmistetaan siellä jaettavan tiedon todenperäisyys.

Miten tämä Tuulilasin tutkimus on tehty? Ehkäpä kappaleen otsikointia tulisi muuttaa kuvaavampaan suuntaan: Lukija"tutkimuksen" tulos automerkkien arvostuksesta tms. Enkä kerro, millä merkeillä itse ajan;). Molemmissa listoissa...
Vapaasti muokattavaa tietosanakirjaa valvotaan käyttäjien toimesta, mitään henkilökuntaa tai raatia ei ole, siksipä se onkin vapaasti muokattava. Tietysti virheitä tapahtuu, mutta yleensä aktiiviset käyttäjät reagoivat varsin nopeasti. Ja muuttuvissa asioissa Wikipedian etuna onkin mahdollisuus muuttua mukana. --jeepo 13. lokakuuta 2005 kello 15:58:35 (UTC)

Miksi Corvette puuttuu luettelosta? --Hotwire 30. huhtikuuta 2006 kello 11.17 (UTC)

Koska Corvette ei ole automerkki vaan autonvalmistaja Chevroletin malli. Chevrolet Corvette. --psych3 22. toukokuuta 2006 kello 18.23 (UTC)

Corvette erotettiin omaksi merkikseen 2005. -- Hakro 10. lokakuuta 2006 kello 13.05 (UTC)

Automerkki vai autonvalmistaja[muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on nyt aika iloisesti sekaisin automerkit ja autonvalmistajat. Joku asianosaava voisi korjailla näiltä osin. En-wikissä on omat luettelot molemmille. --Elo 7. marraskuuta 2006 kello 13.46 (UTC)

Lisäys: Miten ylipäätään määritellään autonvalmistaja, automerkki ja -malli? Onko esimerkiksi Alpina lopultakaan automerkki, kun se perustuu täysin BMW:hen? Listassa on myös muita epäselviä kohtia: formulatalleja, autotehtaita jne. --Elo 7. marraskuuta 2006 kello 13.58 (UTC)
IMO voitaisiin luoda artikkeli pelkästään autovalmistajista, tämä on liian laaja. Jos kerran voidaan Alpinaa sanoa automerkiksi, niin sittenhän voidaan sanoa myös AC Schnitzeriä automerkiksi - listasta tulee pitkä. kallerna 4. elokuuta 2011 kello 21.08 (EEST)[vastaa]
Periaatteessa asia on yksinkertainen. Esimerkiksi Volkswagen on automerkki, kun taas Volkswagen Group on autonvalmistaja. Alpina sen sijaan ei mielestäni ole kumpikaan, sille sopivampi luokka voisi olla Luokka:Ajoneuvoteollisuuden osatoimittajat. Se on paja joka varustelee bemareita. Tätäkään en pitäisi autonvalmistajana. --Gwafton 4. elokuuta 2011 kello 21.55 (EEST)[vastaa]

Paljon parannettavaa: Johdanto, lähteet, määrittelyt, esim. harvinaisille tai kadonneille automerkeille[muokkaa wikitekstiä]

  • Nyt artikkelista uupuu johdanto, määrittely ja lähteistys liki tyystin. Nämä pitäisi lisätä. Tässä muodossaan lista on osaksi satunnainen kokoelma muistiinpanoja. Listalta puuttuu esimerkisi monia aasialaisia automerkkejä.
  • Jako "nykyisten automerkkien" tai "harvinaisten automerkkien" luokkaan vaikuttaa aika satunnaiselta! Joitain superautoja valmistetaan ehkä muutamia kymmeniä kappaleita. Samalla vaikka kymmenen kaksikymmentä vuotta sitten valmitettuja itäautoja on käytössä ainakin pelto- tai museoautoina tuhansittain... Niin missä menee raja, miksi jälkimmäisiä pidetään harvinaisina, mutta aiempaa ryhmää ei?
  • Ja mihin luokkaan linja-autojen valmistajat istuvat, kuorma-autoihin? Pakettiautot? Pick-upit, kevyet kuorma-autot yms hyötyajoneuvot? Onko joku yleisesti hyväksytty tonniraja?
  • Sähköautot: Ovatko ne harvinaisia vai yleisiä, jo valmistusta on vasta esim. 200 kpl/vuosi (vrt. superautot)?
  • Ja onko listalla joku alueellinen tarkastelukulma (maa/manner), minkä maan tilanteen kannalta tilannetta tarkastellaan? * Listataanko automerkkien kohdalla (esim. Toyota, VW) myös kaikki maat, joissa niitä valmistetaan yhteisyrityksissä kyseisillä automerkeillä? Artikkelipohjassa oli ja on tässä vaiheessa vähän sekalaista käytäntöä (olen korjannut kiinalaisista autonvalmistajista kertovia yleisartikkeleita tehtyäni ja täydennettyäni joitain aiempia punalinkkejä toimiviksi ja ihmetellyt vallinnutta kirjaamatonta käytäntöä), on listattu esim. yhteisyrityksen nimiä automerkkeinä, vaikka autoilla ei olisi muuta brändiä (esim. Kiinassa valmistettu BMW, VW tai Toyota), volkkarin valmistajana esim. FAW. Eri asia ovat sitten vaikkapa Toyota Hiacesta osin kopioimalla ja osin yhteistyössä valmistetut Jinbei "Haiset" ja vastaavat, jonka nimestäkin voi välillä lukea esikuvan...

--Paju (keskustelu) 24. maaliskuuta 2016 kello 19.16 (EET)[vastaa]