Keskustelu:Lomittuminen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa voisi mainita kvanttiteleportaation. --Hartz (keskustelu) 19. toukokuuta 2013 kello 04.43 (EEST)[vastaa]

Ajan mysteeri -osion poistosta[muokkaa wikitekstiä]

Poistin osion Ajan mysteeri kokonaan. Käyttäjä:Kartasto toivoi kumoamisyhteenvedossaan asiasta keskustelua.

Ensinnäkin osio on kirjoitettu poleemiseen, ei-tietosanakirjamaiseen sävyyn ("yhtälö oli pitkään piikki tiedemiesten lihassa") ja huonolla suomella ("Lomittuminen on syvällinen ja voimakas linkki"). Osiota ei myöskään alustettu kunnolla, esimerkiksi kerrottu mikä on se "ajan ongelma", jonka Page ja Wootters tekstin mukaan ratkaisevat. Ilmeisesti Wheeler-DeWitt-yhtälö ei myöskään ole mikään yleisesti hyväksytty ratkaisu kvanttigravitaation teoriaksi, joten lukijan arvattavaksi jäi myös se, miten vakavasti yhtälön avulla saatuun ratkaisuun pitäisi suhtautua. Lähteet näin isolle väitteelle olivat huonoja, kaksi lehtijuttua ja Physical Review A:ssa julkaistu tutkimus. Tutkimus on huono lähde, sillä tietosanakirjaa ei tulisi rakentaa ensisijaisten lähteiden pohjalta. (ks. Wikipedia:Tarkistettavuus#Luotettavat_lähteet)

Yleisesti osiossa oli crackpotmainen sävy, vaikka uskonkin että pohjana ollut tutkimus on ihan varteenotettavaa tutkimusta. Se on tässä vain esitelty oudolla tavalla, sen merkitystä liikaa korostaen. Tällaisenaan tuo osio ei kuulu Wikipediaan. --Jähmefyysikko (keskustelu) 18. tammikuuta 2023 kello 15.12 (EET)[vastaa]

Lomittuminen - Ajan Mysteeri[muokkaa wikitekstiä]

Ajan mysteeri[muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla kehitetty Wheeler–DeWitt-yhtälö, joka yhdistää suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan – ns. kvantittaa suhteellisuusteorian – jättää yhtälöstä kaiken kaikkiaan ajan pois. Tämän johdosta yhtälö oli pitkään piikki tiedemiesten lihassa, kunnes vuonna 1983 Don Page ja William Wootters ehdottivat, että lomittuminen saattaisi tuottaa ratkaisuun ajan ongelmaan. Tämä on eksoottinen ominaisuus, jossa kaksi kvanttihiukkasta jakavat saman olemassaolon, vaikka ne ovat fyysisesti erotettuja. Lomittuminen on syvällinen ja voimakas linkki ja Page sekä Wootters osoittivat, miten sitä voidaan käyttää ajan mittaamiseen.


Pagen ja Woottersin päätelmien mukaan aika on emergentti ilmiö, joka johtuu lomittumisen luonteesta ja esiintyy vain universumin sisällä oleville tarkkailijoille. Jokainen jumalankaltainen tarkkailija universumin ulkopuolella näkee puolestaan staattisen, muuttumattoman maailmankaikkeuden juuri kuten Wheeler–DeWitt-yhtälö ennustaa.

- Näin siis edelleenkin. On lisää lähdetietoja joista toivon kommentointia ja kritiikkiä ennen muokkausotia tai epäkorrekteja kahden viikon kirjoitusestoja; liittyen siis lomittumiseen ja ajan kvanttiluonteeseen:

1. Singaporessa on osoitettu että lomittuminen pitää DNA:ta yhdessä, vain perspektiivimme muuttuu:

https://www.popsci.com/science/article/2010-06/quantum-entanglement-may-hold-dna-together-new-study-says/

Tämä artikkeli on julkaistu jo vuonna 2010 mutta - kuten tiedetään - tiede edistyy vauhdikkaasti.

Lisäksi tuon artikkeliin myöhemmin toisia lähteitä.

Esimerkiksi Fyysikko David Deutsch opettaa teoksessa the Beginning of Infinity että lomittuminen (entanglement) liittyy juuri aikaan.

Wikipedia todistaa myös että kvanttibiologian isä Schrödinger ja Einstein kirjeenvaihdossaan ihmettivät ilmiötä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Action_at_a_distance

Einstein later famously derided entanglement as "spukhafte Fernwirkung".

Ohessa on lisänä Royal Societyn julkaisu viime vuodelta 2022: Page & Wootters formulated their construction in the Schrödinger picture, which left open the possibility that the c-number time still plays an explanatory role in the Heisenberg picture.

https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rspa.2021.0970

https://fi.wikipedia.org/wiki/Royal_Society

Siinä esietty uusi avaruusajan teoria, ajan kvanttiteoria: kuten tieteeseen kuuluu niin teorioiden tulee olla falsivoitavissa eli osoitettavissa vääriksi.

Näin Einsteinin teoria avaruusajasta (vain likiarvo) falsivoitui ja osoitettiin vääräksi.

Kvanttiajasta voisi siksi luoda artikkelin.

Mitä mieltä olette lomittumisesta, entä onko kvanttiajasta vielä artikkelia?

Kartasto (keskustelu) 2. helmikuuta 2023 kello 15.46 (EET)[vastaa]

Poistojen palauttaminen[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

Koska kommentointia, vastaväitteitä tai kritiikkiä ei esitetty niin jonkin aikaa sitten tehdyt mielivaltaiset kumoamiset voidaan oikeudenmukaisesti jälleenpalauttaa.

Onko kenellekkään ilmentynyt kommentoitavaa?

Kartasto (keskustelu) 11. helmikuuta 2023 kello 11.07 (EET)[vastaa]

Sekavaa ja huonolla suomella kirjoitettu osiota ei voida missään tapauksessa palauttaa. --Nitraus (wikinät) 11. helmikuuta 2023 kello 11.10 (EET)[vastaa]
Kehitä, parantele tai osoita sana- tai lausekohtaisesti mihin et henkilökohtaisesti voi olla tyytyväinen niin korjataan.
Huomioitavaa on se, että ymmärryksen puute ei vielä riitä kumoamisiin. Kartasto (keskustelu) 11. helmikuuta 2023 kello 11.22 (EET)[vastaa]
Voisit aloittaa parantelun vaikka siitä, että ensimmäisessä päälauseessasi olisi predikaatti. (Kyseessä siis Kartaston lisäämä osio "Ajan mysteeri"). -193.210.162.68 11. helmikuuta 2023 kello 12.37 (EET)[vastaa]