Keskustelu:Liljendal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Liljentaali-muodosta[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni on arveluttavaa luonnehtia nimen suomenkielistä Liljentaali-muotoa vanhaksi. Liljendal on nimittäin - kuten väestön kielisuhdeluvuistakin näkee - varsin vahvasti ruotsinkielisvoittoinen, ja aiemmin historiassa vielä selvemmin. Luullakseni kunnalla ei ole koskaan ollut virallisesti tuota suomenkielistä nimeä, ja toisaalta Liljentaali-muotoa käytetään kyllä seudun murteellisessa suomenkielisessä puheessa nykyäänkin ("Siel Liljentaalis on se puukirkko ..."). Siksi Liljentaali-muodon luonnehtiminen vanhaksi ei vastaa histriallista eikä nykyistä todellisuutta. Olisin itse sen kannalla, että Liljentaali-muodolla olisi säilytetty luonnehdintana epävirallinen.

Mitä muuten tarkoittaa ML:n muokkauskommentti 11.7.2007 klo 10.53 "jos näitä joutuu etsimään pienestä tks:stä, niitä ei enää käytetä" (en tunnu ihan saavan ajatuksesta kiinni, mihin tuo viittaa)? WikiCraft 12. heinäkuuta 2007 kello 07.27 (UTC)

Että Pieni tietosanakirja on aikansa elänyt jäänne, jossa määritelmät eivät ole samat kuin nykykäytössä. --Velma 12. heinäkuuta 2007 kello 07.41 (UTC)
Ok, mutta viitteen tarkoitus tässä yhteydessä onkin vain todentaa Liljentaali-muodonkin olemassaolo (kun sitä ei kunnan virallisena nimenä ole). Vaihdoin viitteen ulkomaisesta sivustosta kotimaiseen siksi, että ulkomaisella sivustolla voisi kyse olla myös paino-, käännös- tms. virheestä, minkä tämäntyyppinen suomalainen lähde sulkee pois. Lähteen vanhuus ei kuitenkaan todista mitään siitä, onko Liljentaali-muoto vanha, siis siinä vanhentunut-merkityksessä kuin vanha suomenkielinen muoto ilmaisee.
Mutta pienestä vivahdeasiastahan tässä toki on kyse. WikiCraft 12. heinäkuuta 2007 kello 12.40 (UTC)
Satun tietämään tuosta kansainvälisestä paikannimitietokannasta jotain. Tuo kanta on maailmanlaajuinen ja siksi varsin yleisessä käytössä mm. kansainvälisissä paikkatietosovelluksissa. JOkaiselle nimellä on sijaintitiedon lisäksi myös joitakin muita attribuutteja. Minusta viittaus nimistötietokantaan on paljon vahvempi kuin viittaus Pieneen tietosanakirjaan. --Inzulac 15. heinäkuuta 2007 kello 12.23 (UTC)

Mikä taho on päättänyt, että muoto "Liljentaali" on vanhentunut. Suomenkielisten osuus kunnassa kasvaa koko ajan ja on nyt jo yli 20%. Valtaosa heistä käyttää puhekielessään muotoa "Liljentaali". Kun suomen kielessä sanat kirjoitettaan kuten ne lausutaankin, (tämä tiedoksi ruotsinkielisille ja -mielisille) on vain luontevaa, että kunnan suomenkielinen nimi on myös kirjoitettuna tuo Liljentaali. --Mattuusi 16. heinäkuuta 2007 kello 21.27 (UTC)

Liljentaali ei kuitenkaan ole tietääkseni virallinen kunnan suomenkielinen nimi, vaan virallisessa käytössä on vain ruotsinkielinen muoto. Ymmärtääkseni tässäkään keskustelussa ei kuitenkaan ole ollut kyse kielipolitiikasta eikä siitä, saako Liljentaali-muotoa käytää, vaan siitä, miten suomenkielistä muotoa voidaan tällaisessa tapauksessa luonnehtia tietosanakirjan artikkelissa. WikiCraft 17. heinäkuuta 2007 kello 17.46 (UTC)
Ilmaisu "epävirallinen" lienee tässä tapauksessa todella sopivin kuvaamaan tilannetta, jollei sitäkin taas joku ruotsinmielinen sensori poista. Mistä niitä jatkuvasti riittää suomalaista Wikipediaa paimentamaan?! Mattuusi 21. heinäkuuta 2007 kello 23.24 (UTC)

Kylien nimistä[muokkaa wikitekstiä]

Kun kunnan enemmistökieli on ruotsi, niin olisiko kylät parempi aakkostaa ruotsinkielisen nimen mukaan ja esittää suomenkieliset nimet suluissa? Lisäksi ainakin Kansalaisen karttapaikassa (http://www.karttapaikka.fi) tässä esitetyistä suomenkielisistä nimistä näkyy esiintyvän ainosastaan Rumpila, mutta muista nimistä on vain ruotsinkielinen muoto. Tämä tuntuisi viittaavan siihen, että muut suomenkieliset muodot kuin Rumpila eivät olisi nykyään ainakaan yhtä yleisessä käytössä. Jos jollain on parempaa paikallista tietoa, niin saa täsmentää.--Urjanhai 21. syyskuuta 2008 kello 20.46 (EEST)[vastaa]

Koska fi.wikipedia on suomenkielinen, niin ilman muuta kannattaa käyttä suomenkielisiä nimiä (vain virallisia) ja niiden mukaista aakkosjärjestystä. Tuo kylien luettelo muuten taitaa olla jostain 50-luvulta. Voi olla, että mikään ei ole muuttunut, mutta ehkäpä onkin... Samulili 21. syyskuuta 2008 kello 20.51 (EEST)[vastaa]
Eräs indikaattori virallisuudesta voisivat olla juuri Maanmittauslaitoksen kartat. Samoin kunnan kotisivujen suomenkielinen versio näkyy käyttävän kylistä ruotsinkielisiä nimiä (kuten Andersby ja Eskilom) myös suomenkielisessä tekstissä, mutta kun parempaa tietoa ei ole, niin en lähde muokkaamaan.--Urjanhai 21. syyskuuta 2008 kello 21.15 (EEST)[vastaa]

Lisää kylien nimistä[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin Huomaninkylä sekä maininnan siitä että koko kunnasta on ainakin aiemmin käytetty myös nimeä Sävträsk (Säfträsk). Käytössäni on sähköpostin/puhelimen välityksellä 1910-luvun Tietosanakirja, josta nämä tiedot ovat peräisin. Siinä kunnan nimi on hakusanana Liljentaali, joten se lienee ollut joskus virallinen.
Jos on tarvetta saada vanhoja tietoja tuosta tietosanakirjasta, keskustelusivulleni voi kirjoittaa kysymyksiä, ja yritän selvittää niitä parhaani mukaan. --Abc10 3. syyskuuta 2010 kello 09.16 (EEST)[vastaa]

Perustamisaika[muokkaa wikitekstiä]

Mistäs tuo 1575 on peräisin? Löysin sellaisen vuosiluvun kuin 1638, jolloin Liljendal ei ollut erillinen pitäjä eikä edes kappeliseurakunta, vaan säteritilan nimi.

https://kaino.kotus.fi/www/verkkojulkaisut/julk63/SuomalainenPaikannimikirja_e-kirja_kuvallinen.pdf sivu 237, joka viittaa seuraaviin: Allardt, Anders 1935; Granlund, Åke 1956: 74−75, Huldén, Lars 2000: 342; Slotte, Peter 1999: 23. --Kapulakone (keskustelu) 25. elokuuta 2022 kello 12.39 (EEST)[vastaa]

Vuosiluku muodossa "[[1575]] [[Pernaja]]sta" on lisätty artikkeliin ilman lähdettä vuonna 2006. Wikipediassa ei käytetty lähteitä aiemmin kovin paljon, ja lisäksi on usein niin, että vanhat tiedot pysyvät niin kauan kunnes ne joku kyseenalaistaa. On mahdollista, että yli 16 vuotta sitten lähteenä on ollut jokin Suomen Sukututkimusseuran sivu, joka lisättiin historiatietojen lähteeksi, mutta ei siihen enää ole pääsyä nykyajasta. --Pxos (keskustelu) 25. elokuuta 2022 kello 13.00 (EEST)[vastaa]