Keskustelu:Lihas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämän pitäisi olla nimellä Lihaskudos, vaikka useasta lihaskudostyypistä puhutaankin. --Hartz 3. maaliskuuta 2006 kello 21.29 (UTC)

Mielestäni on mielekkäämpää, että artikkelin nimi on lihaskudokset, koska periaatteessa ei ole olemassa vain yhtä lihaskudosta. Onhan kuitenkin lihaskudos artikkelista uudelleenohjaus sivulle lihaskudokset. --ELLusKa_86 3. maaliskuuta 2006 kello 21.38 (UTC)
Wikipedian käytäntöjen mukaan artikkelien nimet tulee olla yksikössä, joten tämäkin pitäisi varmaan siirtää ja jättää monikosta yksikköön uudelleenohjaus. – linnea 4. maaliskuuta 2006 kello 08.17 (UTC)

Tai miksei yksinkertaisesti nimellä Lihas? Ainakin valtaosa tänne viittaavista sivuista viittaavat tällä nimellä. --Hartz 1. toukokuuta 2006 kello 19.00 (UTC)

Kannatan artikkelin nimeämistä lihakseksi. Näin muissakin kieliversioissa. --PeeKoo 16. maaliskuuta 2009 kello 16.18 (EET)[vastaa]

Minäkin, luulisin myös useimman lukijan hakevan tätä artikkelia nimellä lihas. --Juusomoro 16. maaliskuuta 2009 kello 16.19 (EET)[vastaa]

Aihealue ja sen jako artikkeleihin[muokkaa wikitekstiä]

Meillä on tämä artikkeli, Lihaskudokset, ja lisäksi erikseen Sileä lihaskudos ja Luurankolihas. Sydänlihaskudos-artikkelia ei näy olevan, mutta sydäntä lihaksena käsittelee artikkeli Myokardium.

Huomasin tässä aihealueessa epätäsmällisyyden, joka tuntuisi esiintyvän myös kirjallisuudessa ja englanninkielisessä Wikipediassa: eikös lihas ole eri asia elimenä kuin kudoksena. Lihas-elimessä on lihassolujen lisäksi myös sidekudosta ja hermokudosta sekä verisuonia.

Englanninkielisessä Wikipediassa Muscle-artikkeli näyttäisi käsittelevän aihetta juuri kudoksen kannalta (tai lihasta aineksena?), ja Muscular system -artikkelissa on asiaa lihaksista eliminä ('lihaksisto'). Kuitenkin nämä "raja-aidat" vaikuttavat hieman epätarkoilta.

Ehdottaisin, että tässä artikkelissa (joka voidaan siirtää nimelle Lihas) kerrottaisiin pääasiassa lihaskudoksista kuten tähänkin asti, ja mainitsemissani Sileä lihaskudos - ja Luurankolihas-artikkeleissa kerrottaisiin näistä vielä tarkemmin. Lihas-artikkelissa kuitenkin mainittaisiin lihaksesta elimenä. Etenkin voisi kertoa nykyiseen tapaan lihassoluja ympäröivästä sidekudoksesta ja siinä kulkevista hermoista ja verisuonista.

Mikä on Lihassolu-artikkelin rooli? Onko sitä syytä pitää itsenäisenä artikkelina, kun "lihaskudos" taitaa kuitenkin olla sama asia kuin "lihassolut"? (Enkkupuolella Myocyte on aikamoinen tynkä.) --PeeKoo 17. maaliskuuta 2009 kello 14.09 (EET)[vastaa]

Maitohapon vaikutus energianmuodostukseen[muokkaa wikitekstiä]

Muistan lukeneeni YLE tiedesivuilta ehkä keväällä 2008 jutun, jonka mukaan maitohappo ei olisikaan se syy, miksi anaerobinen laktaattinen energianmuodostus hyytyy. Tutkimusten mukaan maitolaktoosi olisi pikemminkin edesauttanut lihassupistuksia? Yhtä kaikki, maitohapon nousu joka tapauksessa indikoi yhden energianmuodostustavan lopahtamista, joten esim. urheiluvalmennuksessa se omien, aika tuoreidenkin kokemusteni mukaan on edelleen käytössä. Jollakin voisi kuitenkin olla tarkempaakin tietoa asiasta? Kommentin jätti Jjojala (keskustelu – muokkaukset)