Keskustelu:Krishna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keskustelu Krishnasta[muokkaa wikitekstiä]

Poistin seuraavan, jonka olit laittanut artikeliin takaisin.

Bhagavad Gīta on hindujen pyhä kirja, jonka päähenkilö Krishna on. Siihen perustuu muun muassa uushindulainen Krishna-liike. Krishna kuvataan usein sinisenä. Tarinan mukaan viisipäinen käärmedemoni Kaliya puri Krishnaa ja myrkky teki hänestä tummaihoisen

Syyt siihen, miksi sen alun perinkin poistin:

  • Krishna-liike on sen verran marginaalinen ilmiö, ettei sitä tarvinne tuossa mainita. Jos mainitaan, niin kohdassa jossa muitakin Krishna-perinteitä mainitaan. Heidän sivuilleen on linkki sivun lopussa.
  • Bhagavad-gita mainitaan jo erikseen kirjallisuus-osiossa erikseen.
  • Krishnan kuvaus on mainittu erikseen kohdassa, jossa Krishnaa kuvaillaan.
  • Tuo tarina ei ole yleisesti Krishnaan liitetty, lähdeteokset joita olen tutkinut kuvaavat Krishnaa sinisenä tämän syntymästä saakka. Mistä mahtaa tarina olla peräisin? Ei kuitenkaan yleisesti tunnettu tai hyväksytty idea.

Materiaali ei ole ISKCON:in teksteistä muokattua. Ihan originaaliteoksista luettua, olen aiheesta vuosikymmenen kirjottanut joten valtaosa tuosta tuli ulkomuistista. --Madhava 20. huhtikuuta 2005 kello 09:09:49 (UTC)


Kiitos täsmennyksestä. En ole lukeudu asiassa asiantuntijaksi eli voin tukeutua vain lähdemateriaaliin. Krishna-liikkeen mainitsin (vielä tarkennuksella uushindulainen), koska siten wikilinkin saa esille alkuvaiheessa artikkelia - ja siihen yleisesti länsimaissa Krishna yhdistetään, hieman virheellisesti, koska Intian näkökulmasta kyseessä on marginaalinen suuntaus. Krishnan sinisestä väristä ja käärmeenmyrkystä kertoo Rolf Grönblomin kirja Intian uskonnot (ISBN 951-50-1212-0). --TBone 20. huhtikuuta 2005 kello 08:49:48 (UTC)


Lisäsin "Krishnan palvonta" -sivun alle maininnan Krishna-liikkeestä.

Krishnan väristä -- Harivamsha, Bhagavata-purana ja muut tähän asti lukemani tekstit ovat yhteneväisiä tuon Krishnan sinisyyden originaaliuden suhteen. Krishnanhan ajatellaan olevan Vishnun, joka kuvataan saman värisenä, avataar. Pitänee lukaista tuo Grönblomin teos, oletan että ei varmaankaan dokumentoi lähteitä tuollaisille yksityiskohdille? Todennäköisesti kyseessä on joku tarina, jonka tämä on Intiassa kuullut, niitähän siellä riittää vaikka muille jakaa, joka kylässä keksineet omat kertomuksensa. :) Mutta tuo ei tosiaan kuitenkaan ole yleisesti tunnettu tahi hyväksytty tarina. --Madhava 20. huhtikuuta 2005 kello 09:09:49 (UTC)