Keskustelu:Ketoosi (tila)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pitäisikö tässä jutussa "Ketoosi (tila)" ottaa huomioon miten ketoositila voi antaa virhelukeman alkometrissä ja alkolukossa?

VLCD-kuskin auto ei käynnistynyt International Journal of Obesity kertoo tapauksesta missä 59-vuotias mies ei onnistu käynnistämään alkolukolla varustettua autoa. Alkolukko on laite, joka estää auton käynnistymisen, jos kuljettajalla on vähintään 0,1 milligrammaa alkoholia litrassa hengitysilmaa. Mieshenkilö oli kovin hämmästynyt ja järkyttynytkin tilanteesta, sillä hän oli absolutisti, eikä juonut lainkaan alkoholia.

Ruotsalaisten lääkäreiden mukaan mies oli laihdutuskuurilla ja käytti hyvin vähäenergistä VLCD-dieettiä. Tämä dieetti johti ketoosiin. Vereen ja sen kautta hengitysilmaan kerääntyy suuria määriä mm. asetonia. Alkolukko mittaa ensisijaisesti hengitysilman alkoholimääriä sähkökemiallisen menetelmän avulla. Asetonin ei pitäisi aiheuttaa alkoholin tapaista reaktiota ja lukon pitäisi aueta. Erityisolosuhteissa asetoni voi maksassa pelkistyä isopropanoliksi alkoholidehydrogenaasin (ADH) vaikutuksesta. Koska alkolukko reagoi muihinkin alkoholeihin kuin etyylialkoholiin (esim. metanoli, propanoli ja isopropanoli) voi tapahtua tällaisia vääriä positiivisia tuloksia.

Tutkijoiden mukaan tämä ketogeenisten ruokavalioiden sivuvaikutus on paremmin otettava huomioon tulevaisuudessa. Ajatelkaa esim. sellaista tilannetta, että lentokapteeni puhaltaa alkometriin ja mittari värähtää hälyttävästi. Päästetäänkö lentokapteeni ohjaimiin jos hän vetoaa siihen, että hän on ketogeenisellä dieetillä? Tuleeko tästä julkkisten käyttämä menetelmä välttää rattijuopumustuomio? Yht'äkkiä meillä on iso liuta VLCD-kuskeja, WRC- ja F1-kuskien lisäksi!

ensyklopediamaisuus?[muokkaa wikitekstiä]

No joo, en sinänsä kiistä tän jutun faktoja, mutta ton vois jäsennellä paremmin ja tuoda esiin eri näkökulmia... tarkoitan vain, että tuo on vähän niinkuin mainospuhe tommoselle jollekin dieetille, ja kuitenkin varmaan dieetissä kuin dieetissä (siis jossain epäluonnollisessa/epätavallisessa) varmaan on myös riskejä ja haittapuolia. Ehkä pitäis selkeämmin linkittää että tämä "tila" liittyy siihen johonkin ihmedieettiin? --Sigmundur 12. elokuuta 2008 kello 16.56 (EEST)[vastaa]

ketoosi- aloitin viikko sitten dietin VLC, ja keskustelin aiheesta äitini kanssa. hän kertoi kerran sappikohtauksen yhteydessä olleensa vesidietillä monta viikkoa ja olo oli ihmeellisen hyvä. lääkärit olivat kertoneet että keho tityissä olosuhteissa rupeaa tuottamaan alkoholia. joka selitys hyvään oloon. olin itsekin ihmetellyt että ei vaivaa nälkä ja on hyvä olo vaikka ei ole viikkoon mittään syönyt. meni ja otin alkometrin ja puhalsin, ja kas kummaa- lukema osoitti 0,7 promillea. käsittemätntä-oli ensimmäinen ajatus. olin juuri polttanut savukkeen joten ajattelin että nyt on jotain mätää. tunti polttamatta ja lukema edelleen 0,4 promillea. eli ihmekkös tuo jos ei alkolukko aukea ruotsissa.

me --Maxpappa 14. syyskuuta 2008 kello 18.38 (EEST)[vastaa]

Artikkelin teksti on melkeen kokonaan viitatusta lähteestä http://www.omakeho.org/ketoosi/. Joka ei muuten sovellu tänne lähteeksi ollenkaan. – linnea 6. toukokuuta 2012 kello 12.29 (EEST)[vastaa]

Onko nyt ihan varmaa, että Omakeho.orgin teksti ei ole kopio Wikipedian artikkelista sellaisena kuin se oli ([1]) ennen Omakeho.orgin tekstin ilmoitettua julkaisupäivämäärää kesäkuussa 2011? Netti on nykyään pullollaan Wikipediasta kopioituja tekstejä, joissa lähdettä ei kuitenkaan ole mainittu. Artikkelin tila on toinen juttu, sitä voisi parantaa paljonkin. --Alcedoatthis 7. toukokuuta 2012 kello 01.02 (EEST)[vastaa]