Keskustelu:Keihäsrausku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

hei! anna nyt mun kaikki kestää. sekunti siitä kun luon sivun joku pelle tulee ja ehdottelee parannuksia! --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 08.20 (UTC)

Koska se millä eri tavoilla ihminen syö eläintä ei kuulu sen artikkeliin, eikä myöskään se, että Steve Irwin kuoli keihäsrauskun piikkiin "maanantaina 4.9.2006". Artikkelia on muutenkin parannettava. --Duude 7. syyskuuta 2006 kello 08.24 (UTC)
Kyllä minusta eläinten ravintokäyttö kuuluu artikkeliin myös. Niin kuin kuuluu alkuaineidenkin ravintokäyttö (itse olen lisäillyt niitä). Sen Irwin-jutun voisi otsikoida triviaksi näin: ==Tiesitkö tämän...== Kieliasua voisi vähän korjailla, mutta jos ei se kirjoittajalta onnistu, niin kyllä täältäkin pesee. --Ulrika 7. syyskuuta 2006 kello 08.32 (UTC)
Tuota... jos maailman johtavin Spesiologian sivusto jolta nuo tiedot ovat tarkistettu sanoo rauskun etusivulla mihin tuota kalaa käytetään, on se aika merkittävää tietoa... Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 09.10 (UTC)
Ja hyvät ihmiset. Sain itselleni vasta artikkelin pohjan valmiiksi. Jättäkää mestari oman tekeleensä kanssa rauhaan. Eihän kukaan tullut michelangelonkaan töihin välillä tuhertelemaan omiaan, eihän? Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 09.10 (UTC)
Totta, kirjotin huonosti perusteluni. Mielestäni keihäsrauskun "käyttötarkoitus" ei vaan ole päätyä ihmisen ravinnoksi, mutta tosiaan, jätän nyt tämän artikkelin. --Duude 7. syyskuuta 2006 kello 08.42 (UTC)
Keihäsrausku on yksi Japanin suosituimmista ruoista, joten meidän mielipiteillämme ei taida olla mitään väliä ;) voisin tietty laittaa jonkun mukavemman sanan "käyttötarkoituksen" tilalle ;) Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 09.10 (UTC)
Miten olisi Keihäsrausku ravintokäytössä? --Ulrika 7. syyskuuta 2006 kello 08.49 (UTC)
Totta turiset. Saman ongelman eteen olen itsekin joutunut. Mutta Michelagelopa ei näyttänytkään keskeneräisiä töitää; yleensäkään taiteilijat ei niitä näytä. Työrauhaa, työn iloa. --Ulrika 7. syyskuuta 2006 kello 08.47 (UTC)

Ovovivipaarinen[muokkaa wikitekstiä]

Mikä on Ovoviviparouninen? --Ulrika 7. syyskuuta 2006 kello 09.20 (UTC)

Se on ovoviviparous englanniksi, ja selityskin löytyi, mutta mitä se on suomeksi?--Ulrika 7. syyskuuta 2006 kello 09.32 (UTC)
Tarkisteltuani asiaa, se on suomeksi täysin sama. Eli muna hedelmöittyy itsessään kalan sisällä ja kasvaa siellä. En voi laittaa mitään muuta sanaa. jokainen katsokoon vaikkapas tuosta linkistä ;)) mitä sana tarkoittaa :) Ja ps. saat ryhtyä laittamaan kuvia yms yms. hömpytyksiä, nyt pesen käteni tästä artikkelista... --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 10.03 (UTC)
Ovovivipaarinen = munat kuoriutuvat synnytyksessä, ei siis itsensä hedelmöittävä. Olen kuullut sanan jossain aiemminkin, lisäksi 16 google-hittiä. Jos mielestänne ei kelpaa suomenkieliseksi termiksi, selittäkää sana mieluummin kuin kaivatte käännöstä. PS. Tnethacker: täällä ei kukaan omista artikkeleita, ja muutosten kritisointi tuolla perusteella kuulostaa melkoisen kypsymättömältä. --Tynkänen 7. syyskuuta 2006 kello 10.35 (UTC)
Ja tarkummin, nyt tuli nälkä :) pakko mennä ostamaan mustekalaa ja tehdä joku aivan ihana salaatti, kun rauskua ei varmaan ole myynnissä täällä pohjoisen perukoilla :r --Tnethacker 7. syyskuuta 2006 kello 10.03 (UTC)


Älä vaan lopeta, en osaa lisätä kuvia. Jokainen tekee mitä osaa. Oli mielenkiintoinen juttu ja hauska osallistua talkoisiin, jotka käynnistit!--Ulrika 7. syyskuuta 2006 kello 10.55 (UTC)

Pari kysymystä[muokkaa wikitekstiä]

Sekoitetaanko tässä nyt kaikki Dasyatidae-heimon kalat keskenään? Atlantissa ja Välimeressä esiintyvä kala ei kai ole tappanut ketään Australiassa. Samalla kysyisin että myydäänkö juuri tämän lajin siipiä ruokana? Ainakin Japanissa kai syövät jotain muuta rauskua. -- Jniemenmaa 8. syyskuuta 2006 kello 11.17 (UTC)

Kaikissa uutisissa kerrotaan että kyseessä oli tämä kyseinen rausku, joten siihen asti kun saamme muuta tietoa, pidämme siitä tiedon tällä sivulla (näin päätimme eilen.) Ja juuri tämän lajin edustajan siipiä syödään Japanissa myöskin, siitä oli tietoa usealla eri sivustolla, joiden pohjalta loin tämän artikkelin. --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 11.24 (UTC)
"päätimme eilen"? Ja voisitko esittää lähteet. Ja älä nyt ota tätä taas minään henkilökohtaisuutena, mutta Wikipediassa on tapana esittää väittämille lähteet. – linnea 8. syyskuuta 2006 kello 11.26 (UTC)
Ensimmäiseksi, lehtijutut: esim.Hämeen Sanomat, linkin otsikko
Ja toisekseen, löysin juuri Herra Irwiniä pistäneen kalan seuraamalla keskustelusivustoja: Dasyatis brevicaudata toiselta nimeltään Australian Stingray. Tuolta lisätietoa: klik klik --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 11.47 (UTC)
Kaikissa uutisissa? Yksikään Google Newsillä löytyvä artikkeli ei mainitse Dasyatis pastinacaa Steve Irwinin yhteydessä. Googlettamalla löytyvät artikkelit eivät luotettavuudellaan häikäise. --Lendu 8. syyskuuta 2006 kello 11.35 (UTC)
Luitko nyt viimeisimmän lauseen? Eli kyseessä olikin kuulemma Dasyatis brevicaudata likki löytyy tuolta yläpuolelta... Eli lue ennenkuin kirjoittelet lisää ;) --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 11.48 (UTC)
Itse asiassa luin. Tarjoamallasi sivulla ei mainita Irwiniä kertaakaan. Sitä paitsi se kertoo eläimestä nimeltä "Smooth Stingray". --Lendu 8. syyskuuta 2006 kello 15.39 (UTC)
Linkki viekin sinut sivulle joka kertoo australian stingray:stä(näemmä otuksen kutsumanimi) eli kaiken kansan nimellä otuksesta "Smooth Stingray" enkä väittänyt sen edes sisältävän tietoa Irwinistä. Voit hakea kaiken kansan tietoa itsekin australialaisista lehdistä ja todeta että siellä todellakin mainitaan tuo otus. Näemmä aika yleinen sielläpäin... --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 18.21 (UTC)
Ja jos et löydä noita artikkeleita, tässäpä yksi luettavaksi suoraan paikallislehdestä. Ole hyvä :) ps. tjeu --Tnethacker 8. syyskuuta 2006 kello 18.24 (UTC)

Interwikityksiä[muokkaa wikitekstiä]

Jos on aikaa, kannattaa tarkistella muidenkielisten kielilinkit. Nyt joistakin puuttui esim. italia ja ranska. --Ulrika 9. syyskuuta 2006 kello 14.28 (UTC)

Kannattaa mielummin jättää se boteille. Ne tekevät sen kaikessa rauhassa ja pimennossa. Keräävät eka kaikki mahdolliset ja päivittävät sitten. – linnea 9. syyskuuta 2006 kello 14.39 (UTC)
Ai, enpä tiennytkään. Olen kyllä nähnyt tuoreissa muutoksissa niitä, mutta en ole oikein tiennyt systeemiä. --Ulrika 9. syyskuuta 2006 kello 15.08 (UTC)
Periaatteessa botit eivät näy ollenkaan tuoreissa muutoksissa. Tai siis sen jälkeen, kun ne ovat saaneet bottimerkinnän (Wikipedia:Botit). Joten ei ole ihme, jossei niitä oikeastaan huomaa edes työssään. – linnea 9. syyskuuta 2006 kello 23.27 (UTC)
No sitten se on artikkelin historiassa. Mutta katselin juuri kesäkuussa aloittamaani artikkelia Stina Ekbladista. Sen oli botti lisännyt kuukauden kuluttua enWikipediaan. Jos se on normaali viive, kannattaa niitä kai itsekin lisäillä, kun tekee artikkelia. --Ulrika 12. syyskuuta 2006 kello 05.21 (UTC)
Tämähän ei varmasti tänne kuulu, mutta bottien toimintaa auttaakseen on hyvä lisätä iw-linkki suomenkieliseen artikkeliin ainakin yhteen muuhun Wikipediaan (yleensä kyseeseen tulee en-wiki), kopioida tuosta muun kielisestä artikkelista iw-linkit suomenkieliseen artikkeliin ja lisätä vielä suomenkieliseen artikkeliin iw-linkki tuohon muunkieliseen artikkeliin. --Lendu 13. syyskuuta 2006 kello 09.46 (UTC)

Muokkauksista[muokkaa wikitekstiä]

Onko olemassa mitään keinoa estää ei-rekisteröityneiden henkilöiden muokkaukset tähän artikkeliin? Jokainen tuntuu taas tunkevan höpöhöpöä Steve Irwinistä tähän artikkeliin. (Eli sen että muka tämä kyseinen laji olisi aiheuttanut hänen kuolemansa...) surullista jos sitä tekstiä saa poistaa jatkuvasti... ehdotuksia? --Tnethacker 10. syyskuuta 2006 kello 14.45 (UTC)

Osittainen suojaaminen on mahdollista, mutta sitä tavataan käyttää vain ääritapauksissa. --Jetman 10. syyskuuta 2006 kello 14.46 (UTC)
Olisiko mahdollista että tekisit artikkelille osittaisen suojauksen, sillä suomenkielisissä lehdissä puhuttiin vain keihäsrauskusta joku tappoi irwinin, eikä isokeihäsrauskusta joka oikeasti tappoi irwinin. Muuten saattaa noita muokkauksia tulla jatkuvalla syötöllä. --Tnethacker 10. syyskuuta 2006 kello 15.39 (UTC)
Valitettavasti en usko, että se on ihan käytäntöjen mukaista nyt, kun noita epämääräisiä muutoksia on tiettävästi tullut vain tuolta yhdeltä IP-osoitteelta. Pitää katsoa uudelleen, jos tilanne merkittävästi pahenee. --Jetman 10. syyskuuta 2006 kello 15.41 (UTC)
Joko nyt on riittävästi. useita muokkauksia muutaman päivän aikana. Voisiko tuohon tehdä jonkun boksin joka ohjaisi nuo keihäsrausku/irwin fanit isokeihäsrauskun sivulle? --Tnethacker 13. syyskuuta 2006 kello 09.36 (UTC)
Tämä Irwinin tapaus on kohta niin vanha juttu, että eipä kai kukaan tähän artikkeliin enää sitä lisää. Yleensä suojausta voi harkita vasta joissain tällaisissa tapauksissa: [1]. Artikkelin alkuun voisi laittaa vaikka piilokommentiksi, että Steve Irwinin tappoi isokeihäsrausku eikä keihäsrausku jne, jos asia on tärkeä. --Jetman 13. syyskuuta 2006 kello 09.40 (UTC)
  • reps* uskotaan. Mitenkäs saan tehtyä tuon piilokommentoinnin?--Tnethacker 13. syyskuuta 2006 kello 09.44 (UTC)
Lähetin viestiä keskustelusivullesi. --Jetman 13. syyskuuta 2006 kello 09.45 (UTC)

Viittaus Irwiniin alussa[muokkaa wikitekstiä]

Minusta viittausta Irwiniin ei tarvita kappaleen alkuun. Se ei suinkaan ole tästä lajista tärkein ensimmäinen tieto. Piilotettuna oleva teksti luulisi olevan riittävä teksti. Alkuun voisi tietenkin lisätä ohjauksen isokeihäsrauskuun {{Tämä artikkeli}}-mallineella, mutta ilman Irwiniä. -tKahkonen 16. syyskuuta 2006 kello 15.56 (UTC)

Samaa mieltä, piilokommentin luulisi riittävän. --Jetman 16. syyskuuta 2006 kello 15.57 (UTC)
Jos se mielestänne riittää, tehdään niin. Jos muutoksia alkaa TAAS tulla, Kahkonen sitten korjailee niitä vaikka keskellä yötä siinä kahden sekunnin aikarajan tuntumassa, minkä juuri irssissä lupasi. --–Tnethacker(viestiä?) 16. syyskuuta 2006 kello 15.59 (UTC)
Nyt joku on esiintynyt minuna... IRC:n nickit eivät ole salasanan takana, harmi. En ole irkannut viikkoihin (lukuun ottamatta piipahtamista muutama päivä sitten asentaessani Mircciä). Mutta eiköhän tämän ja yllä olevien keskustelujen perusteella Wiki-aktiivit osaa Irwin-lisäykset poistaa. -tKahkonen 16. syyskuuta 2006 kello 16.04 (UTC)
Niinpä, mutta kun aktivistit eivät lisäilekään sitä typerää lausetta sivulle jatkuvasti, vaan pelkät ip-käyttäjät, jotka eivät ole lukeneet vieläkään stt:n korjausta kalan rodusta ;) --–Tnethacker(viestiä?) 16. syyskuuta 2006 kello 16.06 (UTC)
Piilokommentin lisäämisen jälkeen kukaan ei kuitenkaan näytä lisänneen, joten ilmeisesti se toimii :). --Jetman 16. syyskuuta 2006 kello 16.09 (UTC)