Keskustelu:Kampiakseli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alla Wikisanakirjaan kirjattua sinne liian pitkää selostusta: voisi yhdistää tähän artikkeliin ja sitten poistaa. --Aulis Eskola 9. toukokuuta 2005 kello 19:36:03 (UTC)

Moottorin pääakseli, joka yhdessä kiertokankien kanssa muuttaa mäntien edestakaisen liikkeen pyörintäliikkeeksi. Kampiakseli voidaan valmistaa valamalla tai takomalla ja joissakin erikoistapauksissa se valmistetaan erillisistä kappaleista. Kampiakseli voi olla umpiterästä tai osittain ontto. Kampiakseli on tuettu moottorin runkoon (sylinteriryhmään) runkolaakereilla, ja päittäissuunnassa sitä ohjaa erityinen päittäislaakeri. Molemmat ovat autonmoottoreissa jokseenkin poikkeuksetta liukulaakereita. Kampiakselissa on usein tasapainotuspainoja, joiden avulla "epämuotoisen" mutkikas akseli saadaan pyörimään värinättömästi. Kampiakselin toisessa päässä on vauhtipyörä ja vastakkaisessa päässä saattaa lisäksi olla värinänvaimennin.

Historia osion lisäys[muokkaa wikitekstiä]

Kummallinen lisäys historia otsikolla. Miksi tässä artikkelissa olisi tärkeää kumota jonkun Islamin saavutuksia esittelevän näyttelyn esiin tuomia tietoja? Jos joku taho yrittää korottaa itseään perusteettomasti, niin eikö sellaiset yleensä vain jätetä lisäämättä? Vilkapi (keskustelu) 23. lokakuuta 2020 kello 19.36 (EEST)[vastaa]

Jätin historiaan nyt vain oleellisen. Toivo ja Toivo (keskustelu) 23. lokakuuta 2020 kello 23.14 (EEST)[vastaa]