Keskustelu:Kalimaasälpä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli on mielestäni nimetty epätäsmällisesti. Täsmällisempi nimi artikkelille olisi alkalimaasälpä, jolloin se kattaisi koko albiitin ja K-maasälvän (ortoklaasi, mikrokliini) välisen seossarjan. Vaihtoehtoisesti tässä artikkelissa pitäisi käsitellä vain K-maasälpää, eli ortoklaasia ja mikrokliiniä.

Ongelma tosin ei ole yksin tässä artikkelissa, vaan myös suomenkielisessä terminologiassa tuntuu olevan epätäsmällisyyttä. Termiä 'kalimaasälpä' käytetään synonyyminä termille alkalimaasälpä, vaikka edellinen viittaa vain maasälpien puhtaisiin kalium- päätejäseniin (ortoklaasi, mikrokliini).

Lisäksi osa tämän artikkelin tiedoista on kopioitu suoraan kivioppaan nettisivun tiedoista (http://www.kiviopas.fi/opetus/mineraal/kalimaasalpa.htm), jossa niin ikään on epätäsmällistä tietoa. Kivioppaasta saa sellaisen käsityksen, että kalimaasälvällä on kolme saman koostumuksen omaanaa eri tyyppiä, joilla on eri rakenne. Näinhän ei ole, vaan kalimaasälvällä on kaksi samankoostumuksista, eri rakenteen omaavaa mineraalityyppiä (ortoklaasi ja mikrokliini). Sanidiinin koostumus ei itseasiassa ole samanlainen kuin ortoklaasin ja mikrokliinin, sillä se sisältää hieman enemmän natriumia kuin em. mineraalit.

Siis alkalimaasälpiä ovat: ortoklaasi, mikrokliini, sanidiini ja anortoklaasi. Näistä Kalium- eli kalimaasälpiä ovat ortoklaasi ja mikrokliini, ne ovat maasälpien puhtaita kalium-päätejäseniä.

Tulipa taas väännettyä rautalankaa, toivottavasti tämä selkeyttää asioita edes vähän. Aldebaran 18. maaliskuuta 2009 kello 12.10 (EET)[vastaa]

Tarkistin terminologiaa kirjallisuudesta. Kyllä nyt näyttäisi sittenkin siltä, että kalimaasälpää voi käyttää suomen kielessä synonyyminä alkalimaasälvälle. Äskeinen oli siis enimmäkseen turhaa p*askan jauhantaa. Aldebaran 18. maaliskuuta 2009 kello 13.03 (EET)[vastaa]