Keskustelu:Juutalaisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sivulta Template talk:Uusia sivuja siirretty:

Artikkeli juutalaisuudesta sisältää vääriä tietoja. Juutalaisuus on uskonto, joka määritellään siten, että juutalainen on syntynyt juutalaisesta äidistä. Juutalaisuuteen voi myös kääntyä. Hölynpölyä ovat väitteet etnisestä juutalaisuudesta. Kehotan katsomaan vaikka Encyclopaedia Judaican määritystä juutalaisuudesta. Täydennän nimeni alla olevia tietoja vasta kun pääartikkeli on korjattu.

Karmela Bélinki

Ainakin en-wiki määrittelee juutalaisuuden paljon laajemmin. Ks. Judaism ja Jew. Ilmeisesti tuolla on asiasta saavutettu konsensus kun artikkelit eivät ole edes disputed-mallinteella varustettuja :) Olen kyllä sitä mieltä, että fi-wikin artikkelikin vaatisi laajennusta kipeästi. --TBone 10:07 marras 12, 2004 (UTC)

Juutalainen teologia[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli käsittelee Juutalaisuutta nimenomaan uskontona. Siksi siinä pitäisi olla yksityiskohtaisempi selvitys juutalaisuuden uskonnollisista käsityksistä: maailmankuvasta, ihmiskäsityksestä, Jumala-kuvasta ja pelastusopista. Nyt se painottuu vahvasti uskonnollisiin tapoihin ja käytännön teologiaan, metafyysiikka jää ohueksi. Juutalaisuus on kyllä hyvin käytännönläheinen uskonto, mutta silti...--LemonKing 5. maaliskuuta 2008 kello 16.03 (UTC)

Poistaisin Pauli Ojalan sivustojen linkin Wikipediasta. Ojalan tekstit ovat jokseenkin sekalaisia ja irrationaalisia.

Poistin linkin. Sivustot näyttivät tosiaan sisältävän vapaata ajatuksen virtaa ja sinänsä melko populistiseen sävyyn kirjoitettuna. --Lemmikkipuu 26. toukokuuta 2005 kello 10:50:50 (UTC)

Erillinen artikkeli juutalaisista[muokkaa wikitekstiä]

Tämä on artikkeli juutalaisesta uskosta, kieltenvälisistä linkeistä pääsee en-wikin sivulle "Judaism". Myös hakusana "juutalaiset" ohjautuu tänne. Juutalaisesta kansasta pitäisi olla oma artikkelinsa, niin kuin on kaikista muistakin kansoista, en-wikissä "Jew". --SM 24. heinäkuuta 2005 kello 12:05:41 (UTC)

Minusta tämä taas näyttää sisältävän molempia, hieman kuitenkin juutalaistaa kansaa painottaen. --ML 24. heinäkuuta 2005 kello 12:16:57 (UTC)
No minusta voisi selkeästi jaotella pää-alaotsikot "Juutalainen usko" ja "Juutalainen kansa", joiden alla sitten tuota ny t varsin sekavaa tietoa. Tosin jso asiaa tulee enemmän niin artikkeli venyy melko pitkäksi, jolloin voisi tulla kysymykseen erottaminen kahdeksi eri artikkeliksi. Ei vielä ole ajankohtaista. --SM 24. heinäkuuta 2005 kello 12:30:49 (UTC)

Muutoksia sivulle "Juutalaisuus"[muokkaa wikitekstiä]

Olen muutellut aika ronskilla kädellä koko sivua. Tarkoitukseni ei ole ollut astua kenenkään varpaille, vaan oikoa täydellisiä asiavirheitä. Aiheen "Juutalaisuus" esittely oli kuin ala-asteen uskontokirjaakin pelkistetympi selvitys siitä, miten juutalaisuus eroaa kristinuskosta. Wikipedian tasoisella sivustolla tulisi kuitenkin olla mahdollisimman luotettavaa ja realistista tietoa asioista.

Karsin kristillisiltä haiskahtavia tulkintoja asioista ja yritin esittää ne mahdollisimman todenperäisesti eli juutalaisuuden omilla selvityksillä. Muokattavaa oli myös muutamissa juutalaisuuteen liittyvissä linkeissä,lähinnä juutalaisen rituaalin yksityiskohtien suhteen.

Alkuperäisen version luoja oli keskittynyt hieman turhan korostetusti esim. perinteisen ja messiaanisen juutalaisuuden eron selvittämiseen. Loin messiaaniselle juutalaisuudelle oman sivunsa, koska se poikkeaa aihepiirinä juutalaisuudesta melko lailla. Yhdistelin hieman lauseita ja kappaleita sekä yritin karsia kieltä kankeuttaneita turhia toistoja.

Asioista ei voi kirjoittaa musta-tuntuu-periaatteella, vaan ne on esitettävä mahdollisimman objektiivisesti tietoa hakeville. Omien uskonkohtien ja mielipiteiden värittämät näkemykset kuuluvat muille palstoille.

Israel

Artikkelin mielivaltainen muokkailu[muokkaa wikitekstiä]

Juutalaisuus aiheena saattaa herättää hyvin voimakkaita tunteita sekä keskusteluja ja monilla asiaan sen syvemmin perehtymättömilläkin tuntuu olevan varsin usein oleellista lisättävää aiheeseen. Tästä huolimatta omat mielipiteet ja tunneperäinen aiheiden käsittely tulisi säästää muiden foorumien palstoille.

Juutalaisuus-artikkeliin on ilmestynyt mm. tällainen kommentti: "...Nykyajan juutalaisuus ei hyväksy Jeesusta messiaaksi". Lauseesta voisi päätellä, että ajanlaskun alun juutalaisuus tunnusti kristillisen messiaskäsityksen. Mikäli tämä olisi historiallinen fakta, olisi juutalaisuus kadonnut jo noin 2000 vuotta sitten ja sulautunut eri kirkkokuntiin.

Juutalaisuuden ja kristinuskon välillä vallitsee jälkimmäisen oppiin kuuluvasta nk. lähetyskäskystä kumpuava jännite, jonka kaltaista asetelmaa on vaikea löytää toisten maailmanuskontojen väliltä. Monien kristittyjen kommentoijien kannanotoista kuvastuu eräänlainen toiveajattelun värittämä revisionismi, jonka mukaan kristinusko olisi juutalaisuuden luonnollinen jatke. -- Kommentin jätti Israel (keskustelu – muokkaukset) 27.2.2008 13.50.

Juutalaisuus ja kristinuskohan pohjautuvat samaan opinkappaleeseen. Miksi ne eivät ole sama uskonto?


Lisää omista tulkinnoista peräisin olevia kommentteja: "...Kristinusko ja islam ovat kehittyneet nykyisen juutalaisuuden kanssa samasta juuresta, ja ovat täten kaikki kolme keskenään sisaruskontoja". Tämä ei pidä paikkaansa. Vuosisatojen ajan tapahtuneesta kehityksestä huolimatta nykyinen rabbiinijuutalaisuus jatkaa Toorasta ja VT:n profetioista kumpuavaa teologiaa. kristinusko ja islam ovat kehittyneet jälkeenpäin omiin suuntiinsa ja vaikka niiden perusta onkin juutalaisuudessa, ei niitä voi asettaa sen enempää kronologisesti kuin teologisestikaan "sisaruksen" asemaan juutalaisuuden kanssa.

Juutalaisvainot[muokkaa wikitekstiä]

Hyvä artikkeli, mutta siinä voitaisiin kertoa myös Hitlerin juutalaisvainoista. Voisiko joku kirjoittaa niistä? 85.156.235.211 28. toukokuuta 2007 kello 15.04 (UTC)

Sille aiheelle on omat artikkelinsa, eivätkä juutalaisvainot millään muotoa rajoitu Hitleriin. -Les 28. toukokuuta 2007 kello 15.48 (UTC)
Tiivistelmä voisi olla paikallaan tässä artikkelissa, sellainen jonka alaotsikon alla on linkki pääartikkeliin juutalaisvainoista.--LemonKing 5. maaliskuuta 2008 kello 15.58 (UTC)

Poliittinen sionismi[muokkaa wikitekstiä]

Linkki keskusteluun: poliittinen sionismi