Keskustelu:Jousto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko tämän nimetä uudelleen joustoksi? Googlella "hintajousto" tuottaa 654 osumaa ja "hintajoustavuus" 15 osumaa. Sanoista "joustavuus" ja "jousto" on vaikeaa tehdä yhtä selvää päätelmää. Joustavuus kuitenkin viittaa usein siihen, mistä itse ajattelin kirjoittaa :) kun taas joustoa käytetään hyvin monessa merkityksessä - mm. tämän artikkelin tarkoittamassa. Samulili 9. heinäkuuta 2005 kello 07:03:05 (UTC)

Eikö joustolla tarkoiteta yhden muuttujan PROSENTUAALISTA muutosta toisen muuttujan PROSENTUAALISEEN muutokseen nähden? Ei suinkaan POSITIIVISEEN. Olenko väärässä? 84.251.212.208 24. huhtikuuta 2006 kello 10.08 (UTC)

Et ole väärässä. Alkuperäisellä kirjottajalla taisi olla mielessä se, että jousto ilmoitetaan joissakin tapauksissa yleensä itseisarvona. Nyt artikkelin pitäisi olla korjattu. Jos intoa riittää, niin muutkin taloustieteen artikkelit kaipaisivat tarkistusta/korjailua. -JV 27. huhtikuuta 2006 kello 11.42 (UTC)

Mielestäni esimerkit E>1 ja E<1 oli selitetty hiukan oudosti: "Hinnan muutos on suhteessa suurempi/pienempi kuin kysynnän muutos." Kyseessähän on kuitenkin hinnan vaikutus kysyntään eikä päinvastoin. Muutin sanajärjestystä ja vaihdoin vertailuoperaattoreita vastaavat sanat.

Varoituksen sana[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni näihin kaikkiin kansantaloustieteen kysyntäjoustoja ja tulojoustoja yms. käsitteleviin artikkeliin pitäisi laittaa sellainen "varoitus", että kyse on vain ajattelun melko lailla suuripiirteisestä apuvälineestä, ja että mitään totuuksina siteerattavia joustokertoimia ei ole olemassa. Esimerkiksi jos tarkastellaan bensiinin hintajoustoa, niin riippuu keneltä kysytään. Rikkaalle ihmiselle bensiinin hinnalla ei ole merkitystä (hinta saa vaikka 10-kertaistua, eikä kulutus pienenny lainkaan). --Hartz (keskustelu) 19. marraskuuta 2012 kello 19.19 (EET)[vastaa]