Keskustelu:Jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko varmaa, että nimen kirjoitusasu on oikein tai yleisimmin käytetty? --ML 21. helmikuuta 2006 kello 15.47 (UTC)

Nämä pitäisi siirtää yhdenmukaisiksi MM-kisojen kanssa, eli "Jalkapallon euroopanmestaruuskilpailut". Jo lyhenne "EM-kisat" todistaa, että tämä muoto on väärin. --ML 21. helmikuuta 2006 kello 16.01 (UTC)
MM-kisat ovat jo nimellä maailmanmestaruuskilpailut, ei lyhenteellä. Käytännössä kai aivan sama, mutta tietysti yhtenäinen linja olisi hyvä. --SM 17. maaliskuuta 2006 kello 07.20 (UTC)
Miksi sitten siirsit tämän poikkeavalle nimelle "Euroopan mestaruuskilpailut" jos asiasta ei ole konsensusta? --TeVe 17. maaliskuuta 2006 kello 07.21 (UTC)
Juuri tuon yhtenäisen linjan vuoksi. Huonoin vaihtoehto on kai se, että osa nimistä käyttää lyhennettä ja osa on pitkässä muodossa. --SM 17. maaliskuuta 2006 kello 07.23 (UTC)
Eihän tämäkään muoto ole linjassa muodon "maailmanmestaruuskilpailut" kanssa. --TeVe 17. maaliskuuta 2006 kello 07.23 (UTC)
Tämä muoto on linjassa sen kanssa, että nyt on jo esimrkiksi Afrikan mestaruuskilpailut ja monien muiden lajien kilpailut nimellä Euroopan mestaruuskilpailut, ei missään ainakaan euroopanmestaruuskilpailut. Pitkä muoto on siitä hyvä, että Afrikan, Aasian ja Amerikan mestaruuskilpailujen lyhentäminen tuottaa ongelmia. Tämä on taas sellainen asia, että jos nimeämiskäytäntöä muutetaan, pitäisi se sopia yleisesti. --SM 17. maaliskuuta 2006 kello 07.26 (UTC)
En nyt ymmärtänyt tuota takaisinsiirtoa lainkaan. Jalkapallon MM-kilpailut ovat nimellä jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut eivätkä nimellä "jalkapallon maailman mestaruuskilpailut". Siispä johdonmukaista on vain ja ainoastaan se, että jalkapallon EM-kilpailut ovat nimellä "jalkapallon euroopanmestaruuskilpailut" eivätkä nimellä "jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailut". Paha juttu jos jotkut muut kilpailut ovat näiden kanssa ristiriitaisella nimellä, nekin pitäisi periaatteessa siirtää. Kaikki muut EM-kisat ovat kyllä nyt yhtenevällä nimellä ja sitä käytetään useimmiten artikkeleissakin. --ML 4. huhtikuuta 2006 kello 15.06 (UTC)
Muita kilpailuja ei saa siirtää, mikäli pysyttelemme suomen kielen normeissa. Euroopan mestaruuskilpailut on niin vakiintunut sana, että sen saa lyhentää muotoon euroopanmestaruuskilpailut. Samoin Suomen mestaruuskilpailuista saa käyttää muotoa suomenmestaruuskilpailut, mutta muiden maiden kisoista on käytettävä pidempää muotoa. --Jannex 4. huhtikuuta 2006 kello 15.23 (UTC)
Menisikö tuo niin, että ne josta on tapana käyttää vakiintuneita lyhenteitä tyyliin SM, EM, MM, voi siirtää lyhyemmälle nimelle - ja itse asiassa tuo lyhenne tulee juuri siitä lyhyemmästä nimestä. --ML 6. huhtikuuta 2006 kello 13.09 (UTC)

Hirvitysnimi[muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen nimeämistapa on käsittämätön nimihirviö jota ei käytetä missään ja joka ei ole millään tavalla suomen kielen mukainen. --ML 24. lokakuuta 2006 kello 20.19 (UTC)

"Euroopan-mestaruuskilpailut" nimenomaan ei ainakaan käy. –Kommentin jätti 153.1.56.73 (keskustelu – muokkaukset).

Hyvät perustelut. Kotuksen mukaan Euroopan-mestari, Euroopan mestari ja euroopanmestari ovat kaikki hyväksyttäviä muotoja. Sen sijaan esimerkiksi kenianmestari ei ole vakiintunut, joten on puhuttava Kenian-mestareista tai Kenian mestareista. Aiheesta on käyty keskustelua ja on sovittu yhdenmukaisuuden vuoksi käytettävän yhdysmerkillistä nimeämistapaa, jota tämänkin artikkelin nimi noudattaa. Kenties mediassa ei puhuta jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailuista, vaan lyhyemmin EM-kilpailuista, mutta ilmaisut kuten Espanjan-matka tai Euroopan-kiertue ovat viime aikoina yleistyneet. ML:kin koittaa nyt vain hyväksyä sen (viitaten taannoiseen muokkausyhteenvetoon oliko sen nyt etusivun uutismallineessa). –Kooma (di algo) 4. lokakuuta 2007 kello 11.29 (UTC)
Poistin omalta kotisivultani linkin tänne tuon Wikipediasta ala-arvoisen käsityksen antavan nimihirvityksen vuoksi. Tämä on varmaan Suomen-ennätys :) –Sl71
Jos muodot Euroopan mestaruuskilpailut, euroopanmestaruuskilpailut ja Euroopan-mestaruuskilpailut ovat kaikki yhtä hyväksyttyjä muotoja, niin miten ihmeessä niistä on valittu tämä viivallinen muoto, jota ei ole koskaan historian aikana käytetty oikeastaan missään muualla kuin Wikipediassa? Kaiken lisäksi tämä kirjoitusasu on mielestäni todella ruman näköinen. --Quinn 25. kesäkuuta 2008 kello 20.29 (UTC)
Ei kuitenkaan olisi järkeä ruveta harkitsemaan siirtämistä, tuohan on ihan hyvä muoto. --Kalastaja09 (Kysyttävää?) 25. kesäkuuta 2008 kello 20.33 (UTC)
Joo, mulla ainakin on parempaakin tekemistä. Olkoon siis näin; en viitsi aloittaa muokkaussotaa vaikken kirjoitusasusta erityisemmin tykkääkään. ;) --Quinn 25. kesäkuuta 2008 kello 21.00 (UTC)
Juu, enpä ole itsekään nähnyt missään muualla koskaan käytettävän tuota viivallista muotoa. Ja onpa etusivullakin juuri tällä hetkellä maininta että "JYP voitti jääkiekon Suomen mestaruuden 2009", missä viiva? -- Antti29 16. huhtikuuta 2009 kello 14.13 (EEST)[vastaa]
Ja olis tosiaan kiva tietää millä perusteella se on edes valittu hyväksyttäväksi muodoksi? Pitänee kattoa sieltä kotuksen sivuilta jos siellä olis... 82.141.66.232 28. tammikuuta 2012 kello 01.40 (EET)[vastaa]
Yhden kirjoituksen löysin tuota koskien, ja ei siellä ole muuta kuin: Sanojen väliin voidaan kuitenkin merkitä myös yhdysmerkki, esimerkiksi Suomen-mestaruus tai Euroopan-mestari. Ei tuo kyllä omaan kielikorvaan sovi, ei näköjään kaikilla muillakaan. 82.141.66.232 28. tammikuuta 2012 kello 01.45 (EET)[vastaa]

Tuossa ylempänä laitettiin Kotuksen mukaan Euroopan-mestari, Euroopan mestari ja euroopanmestari ovat kaikki hyväksyttäviä muotoja.
Miksihän noista on otettu juuri vähiten käytetty "Euroopan-mestari"? Oman kokemuksen mukaan järjestys on lähinnä 1) Euroopan mestari, 2) euroopanmestari, 3) Euroopan-mestari. Mediat käyttävät 2021 turnauksesta muotoa EM-kisat, kuten myös Mitä Missä Milloin (2017) 2016 turnauksesta. Eikös täällä pitäisi käyttää yleiskielessä käytössä olevia? Silloinhan "maailmanmestaruuskilpailut" tai "euroopanmestaruuskilpailut" -muotoja (tai vastaavia pitkiä muotoja) ei käytettäisi täällä ollenkaan. Myöskin "kisat" on enemmän käytetty kuin "kilpailut". 109.240.91.178 20. kesäkuuta 2021 kello 02.26 (EEST)[vastaa]