Keskustelu:Internet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä ei kuulosta tietosanakirjaan kuuluvalta tiedolta vaan mielipiteeltä: "Tämän perusteella olisi ennustettavissa, että internet ei ole (vielä) evolutionäärinen järjestelmä ja internet nykymuodossaan tulee siis kaatumaan." --Teme 15. maaliskuuta 2005 kello 22:48:53 (UTC)

Näistä ongelmista selviää usein helpoiten muutamalla esitetyt väitelauseet epämääräiseksi jossitteluksi. Jonka juuri tuolle teinkin. :-) Artikkelin kieli ei kyllä ole kovin hiottua muutenkaan...--Hasdrubal 15. maaliskuuta 2005 kello 22:54:21 (UTC)

Jenkkityylisen sinä-passiivin voisi korjata suomalaiseksi passiiviksi. Ravel 27. toukokuuta 2005 kello 12:37:07 (UTC)

En löytönyt itse artikkelista tätä tietoa joka löytyi tiesitkö että sivulta...mutta tämä väite: internet suunniteltiin alun perin armeijan käyttötarkoituksiin. Ei pidä paikkaansa. Internet keksittiin alunperin Cernissä Sveitsissä. Tutkijoiden vaihtaessaan tutkimus tuloksia.

Internetin taustalla on sotilaallistaustainen ARPANET 1960-luvun lopulta. Cernissä ei keksitty internetiä vaan WWW paljon myöhemmin (1990). Tämä artikkeli ei valitettavasti käsittele selkeästi Internetin historiaa. --Ism 20. kesäkuuta 2006 kello 21.44 (UTC)

Suurelta osin sekoilua ja painotukset pielessä sotilaallisine korostuksineen. Kukahan korjaisi... Crash 18. heinäkuuta 2006 kello 14.03 (UTC)

Edelleen asiatonta ja virheellistäkin (ydintuhon kestävyys) sotilaallista korostusta. Pitäisiköhän suomalaisen wikipediaan tehdä banneri: "Kaipaa siistimistä. Sisältö asiattomasti sotilaallisesti väritettyä." --93.106.96.151 25. marraskuuta 2009 kello 11.13 (EET)[vastaa]

Missä on sisältö Internet2:sta?--sorsis 9. syyskuuta 2006 kello 15.03 (UTC)

Artikkeli lienee parasta pitää käyttäjän näkökulmaa korostavana. Silloin Internet2 ei kuulu asiaan. Korjasin hieman tekstin balanssia, se kun vaikutti suurelta osin 15-vuotiaan kirjoittamalta. --MarttiMantyla 21. lokakuuta 2006 kello 20.11 (UTC)

Korjauspyyntö[muokkaa wikitekstiä]

  • Internet - Tärkeä artikkeli, mutta kirjoitettu sekavan jaarittelevalla tyylillä. Kieliasuakin voisi hioa. --Cuprum 11. helmikuuta 2006 kello 19.33 (UTC)

Häpeäpilkku[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli ei nykymuodossaan juurikaan käsittele Internetiä, vaan lähinnä World Wide Webbiä ja muita tällä hetkellä muodissa olevia Internet-sovelluksia sekä globaalin tietoverkon sosiologisia vaikutuksia. Metsään on menty ilmeisesti tuon yllämainitun "Artikkeli lienee parasta pitää käyttäjän näkökulmaa korostavana" -ajatuksen seurauksena. Tilanne on hieman sama kuin jos artikkelissa Paperiteollisuus käsiteltäisiin Windowsin Print-toimintoa, kirjoitinajureissä ilmeneviä teknisiä ongelmia, ja sitä miten "Desktop Publishing" on muuttanut kirjailijan arkea.

WWW-sovelluksen esittely ei kuulu tähän artikkeliin lainkaan. Sen sijaan esimerkiksi seuraavat käsitteet tulee mainita: ARPA, IP, DNS, RFC, Jon Postel, Juha Heinänen, CISCO, RIPE, jne. Hienoa olisi myös, jos artikkelissa olisi jonkinlaisia lukuja koskien Internetin solmumääriä Suomessa. Internet on ensisijaisesti teknologia (kaapelia, reitittimiä ja protokollapino). Nuo humanistiset jaaritukset kannattaa siirtää jonkin toisen hakusanan alle (jos ne nyt tietosanakirjaan edes kuuluu?). Sen sijaan esm. DNS-järjestelmän hallinnointiin liittyvä kansainvälinen politiikka, sensurointi, ja Suomessa teletunnistetietojen säilytysvelvoitteet voisi kuuluakin. --Sumafi 7. marraskuuta 2006 kello 23.59 (UTC)

Kommenttini "artikkeli on parasta pitää ..." on luettava kontekstissa: artikkeli oli sekava jaaritelma jota sohaisin vain pintapuolisesti. Se oli kirjoitettu (tekniikkaa tuntemattoman) käyttäjän näkökulmasta, ja jäi sellaiseksi. Joiltain osin artikkkeli IP kuvaa tarkoittamiasi asioita. Sinänsä olen eri mieltä kanssasi: Internet ei ole "vain" teknologiaa, vaan onhan se muutakin, sitä mitä sen erilaiset käyttäjät siitä ovat tehneet. Toki näitä asioita voisi kuvata muissakin artikkeleissa, kuten Tietoyhteiskunta. Muuten yllä hahmottelemasi suunnitelma kyllä on hyvä: siitä vain kirjoittamaan! --MarttiMantyla 8. marraskuuta 2006 kello 18.45 (UTC)
"Internet on ensisijaisesti teknologia" Varmasti, mutta ei yksinomaan. Pelkän teknologian käsitteleminen olisi suurinpiirtein yhtä typerää kuin että musiikkia käsittelevä artikkeli käsittelisi äänen fysikaalisia ominaisuuksia... Internetillä myös yhteiskunnallisia vaikutuksia. Mutta noin muuten kyllä artikkeli pitäisi kirjoittaa uusiksi. --Jmkark 24. tammikuuta 2007 kello 11.48 (UTC)
Olen täysin päinvastaista mieltä kuin Sumafi. Käsitteellä Internet nimenomaan ei ole vakioitua teknistä merkitystä, vaan sen tekninen alusta on sekalainen kokoelma protokollia, jotka vaihtuvat ja uudistuvat. Protokollia voi toki listata tässä, mutta niiden enempi käsittely kannattaa jättää omiin artikkeleihinsa. (Ja aivan erityisen riippumaton Internet on tiedon fyysisestä siirtämistavasta, joten mitään kaapeleita ei kannata ainakaan esitellä...) --ML 16. helmikuuta 2007 kello 15.00 (UTC)
Protokollapinon verkko- ja kuljetuskerrokset ovat pysyneet vakioituna yli 30 vuotta. Käytännössä solmu ei voi liittyä Internetiin muulla verkkokerroksen protokollalla kuin IP:llä (IP="Internet Protocol"). Kuljetuskerroksella solmulta edellytetään vähintään TCP ja UDP protokollia. Internetillä on myös keskitetty osoiteavaruuden hallinta (IANA), keskitetty hakemistopalvelu (DNS), ja keskitetty kehittämisorganisaatio (IETF). Nämä asiat ovat vakioituja. Nykymuodossaan tämän artikkelin painopiste on kuitenkin kaikessa siinä, mikä ei ole vakioitua. Artikkelin pahin ongelma on se, että se käsittelee Internetiä abstraktilla tasolla, jonkinlaisena tietovarastona. --Sumafi 17. helmikuuta 2007 kello 01.13 (UTC)
En pidä tuota minään ongelmana kunhan teknologinen perusta mainitaan ja linkitetään tarkempaa hakua varten, päinvastoin. Internet-käsitteen oleellinen merkitys on juuri tuolla abstraktilla eikä teknisten yksityiskohtien tasolla. Vaikka internetprotokollat olisivat pitkäikäisiäkin (koska tarvetta vaihtaakaan niitä ei ole), niin ne ovat kuitenkin periaatteessa täysin korvattavaa matalan tason tekniikkaa. Vastaavan abstraktin tason tarjoava netti voisi rakentua myös muunlaisten protokollien varaan. Sama pätee kuluttajatekniikkaan yleensäkin, jos esitellään televisio, puhelin tai tietokone, niin oikeaoppisesti niistä kerrotaan ensisijaisesti, mitä ne tekevät, miten ne vaikuttavat yhteiskuntaan ym., ja vasta toissijaisesti esitellään niiden (vaihtuvia) teknisiä toteutuksia. --ML 2. maaliskuuta 2007 kello 23.16 (UTC)
Sotket Internetin ja Word Wide Webin keskenään. Kannattaa lukea enWikin Internet-artikkeli. Siinä asiat esitetään hieman koherentimmin kuin tässä. --Sumafi 3. maaliskuuta 2007 kello 00.25 (UTC)

Kirjoitusasusta[muokkaa wikitekstiä]

Internetin voi kirjoittaa joko isolla tai pienellä. ks. Tämä pitäisi nyt lisätä artikkeliin. Jónsì 27. maaliskuuta 2007 kello 07.09 (UTC)

Korjaan itseäni, siis kirjoitusasukappaleen ensimmäinen lause pitäisi muotoilla uudestaan. "Maailmassa on yksi yhteinen tietoverkko, Internet, jonka nimi kirjoitetaan isolla alkukirjaimella erisnimisäännön mukaisesti." ei nykyisellään ilmennä mitenkään sitä, että sen saa kirjoittaa myös pienellä, vaan se mainitaan vasta kappaleen lopussa sivulauseessa. Jónsì 27. maaliskuuta 2007 kello 07.12 (UTC)

Muokkasin tuon kirjoitusasua käsittelevän alaluvun hieman selkeämmäksi. Samalla tiputin pois maininnat Internet2:een ja HS:iin, sillä kiista isosta ja pienestä alkukirjaimesta ei nykytilanteessa ole mielestäni enää oleellinen.--Sifferi 24. huhtikuuta 2007 kello 09.15 (UTC)

On jo pitkään vaivannu se, että internetistä käytetään lähinnä kaksi nimitystä, virallisempana verkko ja taas enemmän puhekielesseä netti, joka on sitten taas pelkkä väännös sanasta net, jokatapauksessa molemmat sanat kääntää ainoastaan sanan net ja inter jää kokonaan varjoon, ei muuten, mutta pelkkä verkko tarkoittaa myös montaa muuta asiaa joten mielestäni ei ole mikään paras mahdollinen käyttönimike. Onko kellään tarkempaa tietoo mistä tämä sana on muodostunu, olisko se kenties alkuperäisesti sanasta international net joka olisi sitten lyhennetty ja yhdistetty sanaksi internet (mutta en ole löytäny sellaiselle lähdettä)? Entäpä mitä muita järjellisiä vaihtoehtoisia käännöksiä sanalle inter voisi olla? (Itse tarkistanu jo monesta eri sanakirjasta, mutta ei kyllä löydy mitään järjellistä käännöstä tälle.) --PeqoS7 17. helmikuuta 2010 kello 16.21 (EET)[vastaa]

Internet voitaisiin kirjaimellisesti kääntää "väliverkko". Ideana, että se on verkko, joka yhdistää pienempiä verkkoja. --84.249.138.4 1. elokuuta 2022 kello 10.26 (EEST)[vastaa]

Olisiko jo aika päivittää? (85.156.110.245 19. heinäkuuta 2012 kello 13.40 (EEST))[vastaa]

Uusi määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Unohdin kirjoittaa muokkauksen yhteenvetoon, että laadin uuden selkeämmän määritelmän artikkelin alkuun en-wikipedian pohjalta. --88.195.110.109 17. huhtikuuta 2016 kello 14.09 (EEST)[vastaa]