Keskustelu:Interahamwe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Se olisi kyllä kiva, jos kerrottaisiin miksi paikkansapitävyys on kyseenalaistettu. Toteamus "epämääräiset lähteet" on vain leimaava epäluottamuksen osoitus, jos ei tarkemmi perustella keskustelusivulle. Vaikka vuosia sitten olen kirjoittanut pääosan tekstistä, niin lähteistä voin sanoa tämän verran:

1) Viite 1. on tämä sivusto http://www.trumanwebdesign.com/~catalina/, joka on yksityisen henkilön ylläpitämä. Sivustolla on tietty moraalinen ja asenteellinen eetoksensa, mutta sen väitteitä ei ole artikkelissa hyödynnetty. Yksi viittaus, joka liittyy järjestönimen etymologiaan. Jos verbin "työskentely" yhdistäminen merkitykseen "tappaa tutseja" vaikuttaa asenteelliselta, niin se on kyllä ihan eri lähteissä todettu fakta, mm. en-wikipedia merkitsee työskentelyn tappamismerkitykselle lähteeksi Bührer, Michel (1996). Rwanda : Memoire d'un génocide. Paris: Editions UNESCO. s. 12. ja fr-wikipedia mainitsee sen kohdassa "Le 19 avril 1994 le Président du Gouvernement intérimaire vient sur place soutenir les autorités locales et la population par un appel « au travail." lähdeviitteenä "Des Forges - Aucun témoin ne doit survivre - Karthala - page 273 - 500 et suivantes". Valitettavasti itsellenä ei enää ole aihealueen kirjoja, mutta ranska "le travail" (työ) oli kiertoilmaisu tutsien tappamiselle.

2) Viite 2. on itse asiassa alkuperäislähde, joka kokonaisuuteenaan löytyy verkkoversiona Minnesotan yliopiston ihmisoikeuskirjaston kokoelmista sivulla http://www1.umn.edu/humanrts/instree/ICTR/RUTAGANDA_ICTR-96-3/RUTAGANDA_ICTR-96-3-T.htm. Kyse on oikeuskäsittelystä "Syyttäjä vs. Georges Anderson Nderubumwe Rutaganda, Case No. ICTR-96-3-T, Judgement and Sentence (6.12.1999)" kansainvälisessä Ruanda-tuomioistuimessa. Georgess Rutaganda oli Interahawmen kakkosjohtaja, joten hänen todistuslausuntonsa eivät ole lähteenä mitenkään vähämerkityksisiä.

3) Olen käyttänyt viite 1 sivuston englanninkielistä käännöstä Hutujen 10 käskystä, koska se on oikea, kuten voi osoittaa alkuperäislähteellä Kangura-lehti nro 6, joulukuu 1990, sivu 8 otsikolla: "VOICI LES 10 COMMANDEMENTS" https://repositories.lib.utexas.edu/bitstream/handle/2152/9315/unictr_kangura_006a.pdf. Korjaan alkuperäislähteen viitteeksi.

--Smörre (keskustelu) 24. marraskuuta 2012 kello 17.00 (EET)[vastaa]

En ole laittanut tuota mallinetta, mutta pari asiaa jotka ovat mielestäni mahdollisesti virheellistä tietoa ja olisi kiva saada lähde tiedoille.
1) Artikkelissa väitetään, että Interhamwe olisi perustettu 60-luvulla. Käsitykseni mukaan se perustettiin 1991. Nimihän on lähteen mukaan otettu 60-luvun laulusta, ja terminä se on saattanut olla käytössä siitä asti, mutta MRDN:n nuorisojärjestönä se ei ole ollut niin kauan. MRDN:kin taitaa olla nuorempi.
2) Interhamwe ei ole julkaissut alunperin hutujen 10 käskyä. Sen julkaisi journalisti Hassan Ngeze, ilman kytköstä Interhamween, jota ei ilmeisesti käksyjen julkaisuaikaan ollut edes olemassa. Toki Interhamwe varmasti jakoi käskyjen ideologian, mutta ei suoranaisesti julkaissut niitä. Osion käskyistä voisi siirtää hutuvalta artikkeliin. Puuropyssy (keskustelu) 18. kesäkuuta 2013 kello 15.47 (EEST)[vastaa]
Totta. 10 käskyä oli innoittajana ja Kangura-lehti oli tosiaan CDR-puolueen lehti. Ei sinänsä liity Interahamween kylläkään. Interahamwe perustettiin tosiaan 1991, joten huonoa muotoilua. Interahamwen nimellä tunnettiin käsittääkseni joitain 60-luvun maakollektiiviryhmiä. Interahamwe oli todellakin MRDN:n nuorisojärjestö.--Smörre (keskustelu) 12. marraskuuta 2014 kello 22.28 (EET)[vastaa]