Keskustelu:Hanhenmaksa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedia on keittokirja? --Myrtti <3 29. huhtikuuta 2006 kello 05.43 (UTC)

Wikikirjastoon nuo kuuluisivat. Joku saa siirtää. --Alfred Dengan 29. huhtikuuta 2006 kello 05.52 (UTC)
Kyllä ne osa artikkeli. Miksi sitten ranskalaisessa Wikipediassa on moiset mukana. Eikö Suomi ole sivistyksen maa ja kieli? --Alexius Manfelt 29. huhtikuuta 2006 kello 06.27 (UTC)
Suomi on sivistyksen maa ja kieli siinä määrin, että kasvatus on täällä laissa kielletty. Hanhenmaksaa voi ostaa vain erikoisruokaliikkeistä (ml. Stockmann ja vastaavat) lähinnä vain "suurkaupungeissa", ja muutenkin hanhenmaksa on suomalaiselle ruokakulttuurille vieras. Siksi en näe mitään syytä, miksi näitten ruokareseptien kohdalla asia olisi jotenkin erilainen kuin esim. karjalanpaistin... --Myrtti <3 29. huhtikuuta 2006 kello 07.12 (UTC)
Kyse on valmistustavoista, joilla täsmennetään termejä. Nämä ovat oleellisia kun suomalaiset matkustavat maailmalla ja kokeilevat erilaisia ruokia. Siis, kyse on miten erilaiset fois cras -tuotteet valmistetaan. Ja miksi ei asia olisi näin, sillä nyt tiedon määrä on enemmän kuin entisessä superminityngässä? Muuten sivistyksen mittä ei ole se, että kielletään eläinten pakkosyöttäminen, kyllä Suomi kuullu ns. kehitysmaihin tässä joukossa. --Alexius Manfelt 29. huhtikuuta 2006 kello 07.23 (UTC)

Olin kirjoittanut "Fois gras" täsmennykseksi asiaa, sillä todellakaan kyse ei ole vain hanhenmaksasta, vaan sen lisäksi suurin tuotanto tulee ankanmaksasta. Miksi Iirolaiho poistit tuon täsmennyksen, joka sitoo termin muihin kielin ja täsmentää sitä? --Alexius Manfelt 29. huhtikuuta 2006 kello 07.08 (UTC)

Olisiko fiksua siirtää ne reseptit wikikirjastoon, kuten esim. siman kohdalla on tehty? --Rakel 29. huhtikuuta 2006 kello 20.18 (UTC)

Toisetaan nyt vielä. Kyseessä ovat eri valmisteasteiden valmistusmenetelmät. Käänsin vähän huonosti tuon saman reseptit. Kun jostain kumman syystä fois grasta valmistetaan hyvinkin eri tavain, niin on syytä kertoa mitä termien takana on, siis mitä on cru tai mi-cru jne.! Teksti on todella mutiloitu ilman valmistusmenetelmiä, valitettavasti. --Alexius Manfelt 30. huhtikuuta 2006 kello 03.55 (UTC)
Minun mielestäni tämä artikkeli käsittelee raaka-ainetta nimeltä hanhenmaksa, ja siitä valmistettavat ruoat ansaitsevat ehkä omat artikkelinsa, mutta jokatapauksessa ruokareseptit kuuluvat ihan jonnekin muualle kuin tänne. --Myrtti <3 30. huhtikuuta 2006 kello 06.06 (UTC)
On on tädin vaikea ymmärtää asiaa. Kuten sanoin, niin kyse on valmistusmisprosessista tai -prosesseista. Toisekseen koko termi hanhenmaksa on hölmä ja väärin laadittu, sillä vain murto-osa on peräisin hanhesta. Ja miten suomalainen suomalainen Wikipedia poikkeaa rasnkalaisesta? Kun kyse on raaka-aineesta, niin edellinen artikkeli on värittynyt ja sisälsi viherpipertäjien nakemyksia. Kuitenkin kun "fois cras" -meteriaalista voidaan kotoisin keinon tehdä erilaisia ruoka-aineite, niin on hyvä, jos joku sivistynyt, vaikkapa lentokentältä, ostaa ko. raaka-ainetta, ja osaata jalostuken perusteet. Artikkelissa maito puhutaan myös prosessoinnista meijerissä tai siitä mitä tehtiin aiemmin kotona. Artikkelissa piimä kerrotaan jopa maidon jalostuksen eräästä osa-alueesta. Myrtti krijoittaa: "artikkeli käsittelee raaka-ainetta nimeltä hanhenmaksa". Muuten tosin sellaista raaka-ainetta on vain vähemmässä määrin valmiista tuotteesta, on vain hanhen- ja ankanmaksaa.--Alexius Manfelt 30. huhtikuuta 2006 kello 08.29 (UTC)
Muokkasin niitä enemmän valmistustapoja kuvaaviksi, mutta en keksinyt siitä viimeisestä että mitä niille possunosille piti tehdä, pistetäänkö ne sen maksan kanssa vuokaan vai miten? --Rakel 30. huhtikuuta 2006 kello 10.06 (UTC)
Jep, niinhön se tehdään, että skaisin vaan possut ja maksat ja sitten vuokaan. --Alexius Manfelt 30. huhtikuuta 2006 kello 11.11 (UTC)