Keskustelu:Han Moo Do

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa on vaarin tietoa. Katso myöhemmin löytä korjaukset. Muokkaa on tulossa koska artikellissa on erilainen kuin toisen sivun, eg. Englannin JA myös Ruotsin Kielessa. Kiitos, että autatte WIKI jäädä oikeasti tärkää ja reilua! Kommentin jätti Finahsd (keskustelu – muokkaukset).

Voitko sanoa saman hieman selvemmin. Muokkaa artikkelia ensi kerran lähteiden kanssa. --Zxc 15. marraskuuta 2006 kello 01.49 (UTC)
Olen vastannut samasta asiasta jo en:wikin puolelle ja kyseessä vaikuttaisi olevan sekaannus. On olemassa kaksi eri lajia, jotka molemmat käyttävät nimeä Han Moo Do. Toinen on Suomessa Young Sukin toimesta perustettu laji, Hanmoodo [1], josta tämä artikkeli kertoo, ja toinen on Amerikassa Dr. He-Young Kimmin perustama laji Han Mu Do [2]. Näillä kahdella lajilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta sama nimi aiheuttaa aika ajoin sekaannuksia. Tiedot Dr. He-Young Kimmin Han Mu Dosta tulisi kirjoittaa omaan artikkeliinsa (Han Mu Do).
Alla sama kaiken varalta myös englanniksi.
I have already replied to English Wikipedia conserning this matter and it seems that there has been a mix-up. There are two different martial arts of witch both use the name Han Moo Do. This article is about Hanmoodo [3], founded in Finland by Young Suk, the other one was founded in America by Dr. He-Young Kimm and is more commonly written Han Mu Do [4]. These two have nothing to do with each other, but the same name tends to cause mix-ups. Please place the information conserning Dr. He-Young Kimmi´s Han Mu Do to its own article (Han Mu Do).
-- Shinnin | Keskustelu 15. marraskuuta 2006 kello 09.08 (UTC)

Han Mu Do ja Han Moo Do ei ole erilasia, mutta molemmat ovat väärin, oikeasti! Odota minun uusi artikkeli, KIILTI ! Kiitos! --Finahsd 9. tammikuuta 2007 kello 10.17 (UTC)

Katso http://en.wikipedia.org/wiki/Talk:Hanmoodo Han Moo Do eli Hanmoodo on Han Mu Do. Ei ole Suomesta. Ihminen ei koskaan voida "8th Dan." "40 vuotta ?" C MON! Se on epäaito. Katso http://www.hanmudo.org/ ja http://www.hanmudo.com/intropage.html nyt Katso http://www.slnhanmoodo.net/hanmoodo/historia.htm Tässä artikkelissa on vaarin tietoa. Katso myöhemmin löytä korjaukset. Muokkaa on tulossa koska artikellissa on erilainen kuin toisen sivun, eg. Englannin JA myös Ruotsin Kielessa. Kiitos, että autatte WIKI jäädä oikeasti tärkää ja reilua! Katana on Japanista ja Nunchaku myös... lisää tulee...myöhemmin... --Finahsd 20. marraskuuta 2006 kello 17.36 (UTC)

Faktaan perustuva tarkennus[muokkaa wikitekstiä]

--Kjosanim 25. tammikuuta 2007 kello 16.56 (UTC)

Muutama perusfakta, jotka on unohdettu kokonaan:

  • Han Moo Do ei ole korealainen laji, koska se on kehitetty Suomessa Young Sukin (A.K.A Yoong Soon Hwang, Dae Jin Hwangin sukulainen, veli?) toimesta, eli Han Moo Do on suomalainen laji, jolla voidaan katsoa olevan korealaiset juuret (ei sen enempää, vrt. pesäpallo ja baseball)
  • Han Moo Do tunnettiin aluksi nimellä Hoi Jeon Moo Sool ja lajia opettivat Dae Jin Hwang ja hänen poikansa Inseon Hwang
  • laji nimettiin uudelleen helpommin lähestyttäväksi Tol Ki Doksi
  • Lajin silloiset opettajat ja mustat vyöt joutuivat suureen riitaan, joka johti lajin hajoamiseen
  • mustat vyöt jatkoivat Tolkido-nimen käyttöä ja löysivät itselleen uuden opettajan Geoff Boothin Australiasta
  • Inseon Hwang ja Young Suk (Yoong Soon Hwang) palasivat aluksi takaisin Hoi Jeon Moo Sool-nimeen, mutta alkoivat sittemmin käytää uutta helpompaa nimeä Han Moo Do

Lähde tkdharrastajat.net -foorumi ja siellä nimimerkki thejuha, jonka takaa löytyy Juha Nyberg -niminen korealaistaustaisten lajien konkari. Linkki suoraan sivulle: http://tkdharrastajat.net/Foorumi/viewtopic.php?p=18708&highlight=&sid=db8851b6409c6957c3bc85e0c8fb2e4e

Nyt en tiedä pitäisikö minun lisätä nämä tiedot tuonne sivulle vai tekeekö joku muu sen. Tällä hetkellä perustiedot Han Moo Do:sta eivät kestä kriittistä tutkintaa.

Ensimmäinen kohta pitänee paikkansa. Loppu tuntuisi menevän hieman ohi käyttämästäsi lähteestä. Han Moo Do on saanut huomattavasti vaikutteita HJMS:sta, ja koska Suomen HJMS:in pääopettaja Inseon Hwang opettaa myös Han Moo Doa, ovat lajit Suomessa kehittyneet toistensa kaltaisiksi ja Suomessa niitä harjoitellaan usein samoissa seuroissa. Tästä huolimatta, kuten lähteessäsi todetaan, Han Moo Do ja Hoi Jeon Moo Sool eivät ole sama laji. HJMS:ia harjoitellaan kansainvälisesti täysin erillään Han Moo Dosta ja HJMS ei ole missään vaiheessa muuttanut nimeään Han Moo Doksi, vaan Han Moo Do perustettiin erillisenä lajina. Dae Jin Hwang ei siis opettanut Han Moo Doa vaan Hoi Jeon Moo Soolia.
Tolkido -nimenmuutoksesta puhuttaessa on myös hyvä mainita, että muutos tapahtui vain Suomessa ja että kansainvälisesti laji on aina ollut HJMS. HJMS:in ja Tolkidon välinen politikointi ei kuitenkaan liity tähän artikkeliin. -- Shinnin | Keskustelu 25. tammikuuta 2007 kello 21.54 (UTC)

Pieni korjaus[muokkaa wikitekstiä]

Itse asiassa hanmoodo ei välttämättä ole Korealainen laji, mutta hanmoodon virallisilla sivuilla (www.hanmoodo.fi) lukee että hanmoodo on korealainen kamppailulaji. –Kommentin jätti Kl260 (keskustelu – muokkaukset)

Yhtäällä sanotaan "Keskinäinen kilpailu ja ehdottomat vaatimukset eivät kuulu lajin henkeen" ja toisaalla sitten taas "Kilpaileminen on tärkeä osa Han Moo Do:ta, sillä kilpailut ovat tehokas keino harjoitella odottamattomia kamppailutilanteita turvallisesti". Nämä ovat keskenään ristiriitaisia väitteitä. –Kommentin jätti 91.159.195.77 (keskustelu)