Keskustelu:Geofysiikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Paljon paranneltavaa[muokkaa wikitekstiä]

Hauska artikkeli. Tässähän viitataan mm. sellaiseen mahdollisuuteen, että geofysiikan avulla voitaisiin ehkäistä maanjäristyksiä, mikä ei pidä lainkaan paikkaansa. --Oktupooli 21. tammikuuta 2006 kello 18.05 (UTC)

Kieltämättä hämäävä lause "Niillä on merkitystä myös muunlaisten katastrofien ehkäisyssä (maanjäristykset, tulivuoret, öljyonnettomuudet).". Itse kyllä ymmärsin lausetta lukiessa, että geofysiikan avulla ehkäistään maanjäristyksen aiheuttamaa katastrofia (eli saadaan maanjäristysalue tutkimustulosten perusteella tyhjäksi ennen maanjäristystä ja näin ehkäistään katastrofi jonka järistys olisi mahdollisesti aiheuttanut), kuitenkin vasta tämän keskustelusivun luettuani (eli potentiaali väärin ymmärtämiselle on). Joku aiheesta tietävä voisi korjata? --Agony 21. tammikuuta 2006 kello 18.14 (UTC)
En ole seismologi, mutta uskoakseni maanjäristysten ennustaminen on vielä pelkkä unelma. Kts. esim. Predicting an Earthquake. --Oktupooli 22. tammikuuta 2006 kello 15.58 (UTC)
Geofysikaalisilla mittauksilla seurataan esimerkiksi mannerlaattojen suhteellisia ja sisäisiä liikkeitä. Tämä auttaa esimerkiksi kohdentamaan maanjäristysalueita ja kärjistäen ilmaisten arvioimaan "maanjäristyspotentiaalia". Muutenkin geofysiikka voi auttaa seismisten tai vulkanologisten riskipaikkojen kohdentamisessa. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi vaatimalla suuremman maanjärisyysriskin alueilla rakennusstandardien ja kaavotuksen kautta paremmin järistyksiä kestäviä rakennuksia ja välttämällä yhteiskunnallisesti kriittisen infran sijoittamista esimerkiksi suurimpien maanjäristysten tai maanvyöryjen tai tsunamien riskivyöhykkeelle. Esimerkiksi ydinvoimalan sijoitussuunnitelmia on joskus justeerattu rajustikin, poistettu ja/tai siirretty kokonaan toisaalle (eräs esimerkki on vaikkapa venäläisten kelluva ydinvoimala Akademik Lomonosov, jota alkujaan hahmoteltiin tsunamiherkkään paikkaan Kamtšatkan niemimaan länsirannalle, mutta Kaakkois-Aasian tapaninpäivän 2004 tsunamin jälkeen paikka vaihdettiin, käsittääkseni ennen Fukushimaa). Osa valtioista, alueista ja muista toimijoista ottaa aluesuunnittelussa ja esimerkiksi luvituksessa geofysikaalisia riskiarvioita enemmän huomioon, toiset vähemmän. Korostettakoon, että maanjäristysten tai vaikkapa maanvyöryjen tarkka ajallinen ennustaminen on aivan eri asia. Koska geofysiikan piiriin voidaan lukea myös ilmatieteen piiristä esimerkiksi hydro-meteorologisten ilmiöden kuten pyörremyrskyjen ja vastaavien ennustaminen, voidaan toki geofysikaalisilla menetelmillä (joihin myös sääennusteet kuuluvat;ilmatiede on osa geofysiikkaa) oleellisestikin vaikuttaa suuronnettomuuksia ehkäisevästi tai rajaavasti, mikäli yhteiskunnissa toimitaan ennakoivasti ja esimerkiksi suojataan ihmisiä ja omaisuutta riittävällä laajuudella. --Paju (keskustelu) 13. tammikuuta 2021 kello 00.22 (EET)+ edit kello 00.29 (EET)[vastaa]