Keskustelu:Footbag

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Footbag-sanalle on vuosien saatossa ehdotettu jos jonkinlaista suomenkielistä vastinetta, mutta yksikään ei ole vakiintunut. Moni merkitykseltään osuva vastine, kuten nyt vaikka jalkapallo, sattuu olemaan varattu, ja suorien käännösten ongelma taas on niiden tahaton leikkisyys. Itse ainakin kerron mieluummin harrastavani footbagia kuin jalkalaukkua — golfista tai aerobicista nyt puhumattakaan! --Virheidenmetsästäjä-keräilijä 9. elokuuta 2006 kello 17.50 (UTC)

Jalkapussi on ollut ihan oikeassa käytössä 1980-luvulla eli ennenkuin laji rantautui Suomeen. Tätä käytti mm. Guinnesin ennätyskirja 1996. --Inzulac 10. elokuuta 2006 kello 15.01 (UTC)
Arvostan suomenmielisyyttäsi, mutta lajia harrastaneena tiedän, ettei nimitys jalkapussi ole jäänyt elämään. Myöskään nimeä jalkalaukku ei kukaan käytä niin vakavissaan kuin tietosanakirjaan on sopivaa. Säkkiäkin sanotaan potkittavan, ja ainakin verkkofootbagin pelaajat käyttävät pelivälineestään yleisimmin nimitystä bägi. --Janne Uusitalo 10. elokuuta 2006 kello 15.09 (UTC)
Olisi se kuitenkin hyvä mainita artikkelissa...--Inzulac 10. elokuuta 2006 kello 15.10 (UTC)

"Footbagin aloittaminen on helppoa, vaikkei olisikaan ennen harrastanut jaloilla pelattavia lajeja. Footbagin peruspotkuja ovat sisäsyrjäpotku, ulkosyrjäpotku ja varvaspotku. Niiden hallinta on välttämätöntä pelasipa sitten mitä footbagin lajia tahansa. Peruspotkut on varsin helppo oppia, harjoitteleminen vaatii vain hieman aikaa ja kärsivällisyyttä." - Kuulostaapa kovin markkinoimisen tyyliseltä tuo viimeinen virke. Sitäpaitsi peruspotkujen suvereeni hallinta (saa potkittua putkeen ainakin > 500 peruspotkua jos haluaa) vaatii nimenomaan treenausta, aikaa ja kärsivällisyyttä. Harva normaali jamppa pystyy 500 potkuun vaikka treenaisi koko kesän, mikä on mielestäni kohtuu pitkä aika. Virkkeen tulisi mennä mielestäni näin: "Peruspotkujen opetteleminen on helppoa ja niissä kehittyy nopeasti, mutta potkujen kunnollinen hallitseminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä". Ylipäätään tietokirjamaisessa tekstissä ei ehkä pitäisi ottaa kantaa onko joku helppoa/vaikeaa kun kyse on kuitenkin suurimmaksi osaksi miten asian kukin mieltää. --Gola 29. elokuuta 2006 kello 16.16 (UTC)

Itse olen tainnut kerran nähdä nimen "kikkispallo".--85.194.208.161 7. kesäkuuta 2018 kello 12.59 (EEST)[vastaa]

Footbagin nimestä vielä[muokkaa wikitekstiä]

"Säkki" tai peräti onomanopoeettinen kaksimerkityksinen suomennos "hakisitko säkin" - sillä jo 80-luvulla lajiin tutustuneena mulle sen ainoa oikea kutsumanimi alunperinkin on ja oli HackySack, pieni ja pippurinen, täysnahkainen ja nykyversioihin verrattuna varsin vaikea kontrolloitava. Sukukk 16. huhtikuuta 2007 kello 19.37 (UTC)