Keskustelu:Eusebios Kesarealainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Muutin nimen "Eusebius Kesarealainen" muotoon Eusebios Kesarealainen. Syyt: Eusebios on käytetty muoto auktoriteetiksi kelpaavissa paikoissa, kuten 1) Castren & Castrenin Antiikin käsikirjassa (2002) 2) Hgin teologisessa tiedekunnassa (mm. Patristiikan käsikirja, 1990) 3) Otavan suuressa ensyklopediassa. Sitä paitsi Eusebios kirjoitti kreikaksi, mikä tukee nimen kreikkalaista muotoa. Myös ruots. Wikipediassa on Eusebios, ja suomalainen nimikäytäntö on tavallisesti sama kuin ruotsissa.

On totta, että nimeä on aiemmin käytetty suomessa latinalaisessa muodossa. Jos löytyy painavia syitä palata Eusebius-muotoon, muutettakoon takaisin.

Oma juttunsa on muuttaa vielä muissa artikkeleissa olevat viittaukset - Alcofribas

Ihan hyvä. Olen ollut itse kahden vaiheilla, koska Eusebiuksen voi tosiaan katsoa olevan vakiintunut, joskin mainitsemistasi syistä virheellisenomainen muoto. Kirkkohistoria suomennettiin jo 1937, ja viimeistään se vakiinnutti vanhan muodon käytön. Uusikin painos käyttää Eusebiusta. Mutta on hyvä päästä oikeampiin muotoihin, Muhammadkin on Muhammad.
Mutta: Nyt kun artikkelin nimi ei ole enää konfliktissa muiden Eusebiuksien kanssa, sen voisi muuttaa suoraan nimelle "Eusebios". --Tomisti 22. maaliskuuta 2006 kello 08.45 (UTC)