Keskustelu:Euro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Syyskuusta 2004 alkaen myös Hollannissa aiotaan luopua kahdesta pienimmästä kolikosta, koska niiden käyttö on liian kallista. Laskelmien mukaan jokaisen yksisenttisen käsittelystä aiheutuu neljän sentin kulut. Myös Belgiassa suunnitellaan (2004) pikkukolikoista luopumista, ja niiden vastustus muissakin euromaissa on kasvamaan päin."

No, luovuttiinko siellä Hollannissa niistä pikkukolikoista, entä Belgiassa? Pertsa 10. helmikuuta 2006 kello 15.58 (UTC)

Myös Suomessa ne 1- ja 2 senttiset ovat ihan käypää valuuttaa. Summa kassalla vaan pyöristyy lähimpään viiteen tai kymmeneen senttiin. Siis käteikaupassa. Onhan Rahapajakin painanut suomalaisia 1- ja 2 senttisiä lähes vuosittain, Tosin vähän, ja koska moisilla ei ole käyttöä, ne päätyvät keräilyyn. Eli voisi tarkistaa. --EsaL-74 21. huhtikuuta 2007 kello 03.32 (UTC)

10 euron kolikko[muokkaa wikitekstiä]

Käsittääkseni Saksassa 10 euron hopeakolikkoa käytetään myös maksuvälineenä, onko kellään tarkempaa tietoa asiasta?--TuoppiP 25. heinäkuuta 2006 kello 07.19 (UTC)

Juhlarahat ovat laillisia maksuvälineitä, mutta tuskin niitä käytetään samalla tavalla kuin noita tavallisia kolikoita. Myös Suomella on 10 euron hopeakolikoita. --thule 25. heinäkuuta 2006 kello 09.29 (UTC)
Jep, jep. Tunnen erittäin hyvin suomen ja useimpien euroopan maiden juhlarahaohjelmat, mutta käsittääkseni saksassa lyödään hopeista kymppiä kiertoon BU laatuisena.--TuoppiP 25. heinäkuuta 2006 kello 09.45 (UTC)
Erikoiseurona lyötiin MM-kisoja varten hopeinen kymppi, mutta kylläminä sen juhlarahaksi lasken vaikka olisikin BU. En nyt muista painosmäärää. Sakuwiki ehkä tietäisi paremmin? --thule 25. heinäkuuta 2006 kello 09.56 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli oli vertaisarvioinnissa 24. heinäkuuta - 18. elokuuta 2006

Ei vielä valmis suositelluksi sivuksi, mutta aion muokata sitä. Artikkeli siis paranee huomattavasti tulevaisuudessa. Laitoin sen jo kuitenkin tänne. --Green Bonsai 24. heinäkuuta 2006 kello 17.19 (UTC)

Artikkeli on jo hyvässä vauhdissa, mutta toistaiseksi melko teknisluonteinen. Kaipaisin joukkoon sosioekonomisia näkökulmia. Esimerkiksi: Miksi Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia eivät liittyneet? Onko kahvikupin hinta noussut? Ovatko hinnat euroalueella tasoittuneet? Voidaanko eurovaluutta purkaa ja palata takasin kansallisiin valuuttoihin? --TuoppiP 25. heinäkuuta 2006 kello 20.52 (UTC)

Olisikohan fiksua siirtää artikkeli Suomalaiset eurokolikot euro-artikeliin?--TuoppiP 25. heinäkuuta 2006 kello 20.52 (UTC)
Ei. Suomalaiset kolikot on parempi pitää erillään ala-artikkelina, sillä sitäkin aihetta voi vielä laajentaa, mm. numismaattisesta näkökulmasta. Sen sijaan euro-artikkelissa riittää paljon muuta laajennettavaa, nyt se on vielä kovin 'tekninen' kuten TuoppiPkin yllä toteaa. Englanninkielinen euro-artikkeli on FA, siinä on monta osiota jotka olisi hyvä lisätä suomekieliseenkin ainakin edes suppeina, esim. historia, vaikutukset, eurotalous ja valuuttakurssien kehitys jne. --Trainthh 25. heinäkuuta 2006 kello 21.16 (UTC)

.:Tietoa euroon sidotuista valuutoista on ainakin Wikipedi Fr:ssä runsaasti ja niitä on melkoisen munta ja mielenkiitoisia kytköksiä. Lisäksi myös olisi aihetta kertoa miksi ei euro kelvannut eräille unionimaille. --Alexius Manfelt 30. heinäkuuta 2006 kello 19.33 (UTC)

Nyt siellä on jonkinlainen kuvaus niistä maista, jotka eivät käytä euroja. Olisin kiitollinen, mikäli joku voisi suomentaa lisää tietoa englanninkielisestä Wikipediasta. --Green Bonsai 6. elokuuta 2006 kello 07.34 (UTC)

Runsaasti täydennystä - onko ok?[muokkaa wikitekstiä]

Olen tässä viikkojen varrella kirjoitellut melko tuhdisti lisää sisältöä koko euro-artikkeliin, ja samalla muokkaillut jäsennystäkin useaan kertaan sitä mukaa kuin muutos on alkanut näyttää tarpeelliselta (eli kun tulee paljon uutta asiaa jostakin kokonaisuudesta kuten eurosta valuuttana, niin aiempia pääotsikoita on täytynyt kerätä yhteen ja luoda niille oma pääotsikkonsa, esim. setelit ja kolikot otsikon Käteisrahat alle). Muokkaukseni näkyvät monilla IP-tunnuksilla, koska en ole rekisteröitynyt. Kaikkia alla toivottuja aiheita artikkeli ei kyllä kata vieläkään. Ehkä sitten joskus myöhemmin taas täydennän... Mutta kaipaisin hiukan kommenttia, onko kirjoitustyylini liian lavea. Olen pyrkinyt kertomaan asiat riittävän kuvailevasti sellaisillekin, joilla ei ole juuri mitään tietoa esim. euron syntyhistoriasta. --Kommentin jätti 88.115.103.136 (keskustelu – muokkaukset).

Virheellinen automaattikorjaus (AWB) vaivaa[muokkaa wikitekstiä]

Ilmeisesti automatiikka korjaa sanaa rahapolitiikkojen virheellisesti muotoon rahapoliitikkojen. Miten tuon saisi estettyä (jollei lähdetä muuttamaan tekstiä niin, että sanan rahapolitiikka monikon genetiivi tulisi korvattua jollakin muulla ilmauksella)?

AWB ei sinänsä ole automaattinen korjausohjelma, sillä sen käyttäjän on aina tarkistettava muokkaukset. Käy mainitsemassa asiasta Hautalalle. --JannE 4. kesäkuuta 2007 kello 16.48 (UTC)
Kiitos vinkistä, näin tein. WikiCraft 4. kesäkuuta 2007 kello 17.48 (UTC)
Täytyi jokin aika sitten muuttaa ilmaisun rakenne, kun ei tuota ongelmaa ole saatu pysyvästi poistettua. --WikiCraft 2. helmikuuta 2008 kello 15.48 (UTC)

Kolikoiden kuvia[muokkaa wikitekstiä]

Olisi kiva saada Wikipediaan listattuna jokaisen maan eurojen kuvat. Muutenkin tota listaa pitäisi päivittää Kyproksen ja Maltan myötä --Vnnen 4. tammikuuta 2008 kello 13.57 (UTC)

Maltan ja Kyproksen kolikoiden kuvaukset lisätty. --WikiCraft 2. helmikuuta 2008 kello 15.46 (UTC)


Uudet maat uupuu[muokkaa wikitekstiä]

Ainakin Viro on nykyään euroaluetta ja vissiin jokunen muukin maa, eli joku voisi jossain kohtaa taas päivitellä tätä Kommentin jätti 88.193.183.242 (keskustelu – muokkaukset).

Viro on osa unionia, mutta euroalueeseen se ei ole vielä saanut liittyä. Kruunu on liian heikko. --M. Porcius Cato 24. huhtikuuta 2008 kello 12.02 (UTC)
Ei kuulu euroalueeseen, mutta liittymiskriteerit eivät liity valuutan arvoon (suoraan), vaan ne ovat inflaatio, julkinen velka ja korkotaso. Samulili 24. huhtikuuta 2008 kello 12.05 (UTC)

Iso-Britannian ero EU:sta, eli Brexit. Mitenkäs tämä tulisi huomioda artikkelissa? --Usm (keskustelu) 1. tammikuuta 2019 kello 20.33 (EET)[vastaa]

Jos Brexitillä on joitain vaikutuksia euroon, siitä löytyy varmasti eron jälkeen tiedotusvälineistä tietoa, jonka pohjalta tähän artikkeliin voidaan laittaa lause tai pari. Britanniaa koskevat aikamuodot pitää eron jälkeen myös korjata kaikissa EU:hun liittyvissä kohdissa eri artikkeleissa, myös tässä. --Savir (keskustelu) 1. tammikuuta 2019 kello 20.57 (EET)[vastaa]