Keskustelu:Espanjan sisällissota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekstissä puhutaan välillä "kapinallisista" ja välillä "nationalisteista". Eikö olisi syytä käyttää vain yhtä ilmaisua? Toki voi olla tarpeen tuoda ilmi se, että kapinallisista käytettiin myös ilmaisua 'nationalistit'. --Elo 14. elokuuta 2005 kello 20:25:04 (UTC)

Artikkelissa puhutaan nyt Francon poppoosta "kansallismielisinä", vaikka ainakin falangistit ja rojalistit kannattivat yhtenäistä Espanjaa ja vastustivat mm. baskien ja Katalonian itsenäisyyttä, eli olivat anti-kansallismielisiä. Francon joukkojen yhteinen nimittäjä oli (paleo)konservatiivisuus tasavaltalaisten reformaatiohaluja vastaan ja siksi parempi termi olisi esimerkiksi "vanhoilliset". --thule 15. heinäkuuta 2006 kello 18.56 (UTC)
No ei se nyt ainakaan historiassa noin mene. Kapinallisten löyhänpuoleinen liittouma oli Banda Nacional eli Kansallinen liitto, jonka jäsenet tunnetaan kansallisina, kansallismielisinä tai nationalisteina. Espanjaksi käytetään vain nimitystä nacionalistas, joka suoraan suomennettuna olisi "nationalistit". Nämä ovat vain nimityksiä, jotka tietyt osapuolet sodassa ja politiikassa saavat. Ei niitä voi eikä saa ottaa liian kirjaimellisesti. Vaikka heitä esim. kansallismielisiksi nimitetäänkin, ei se tarkoita sitä, että he olisivat omaksuneet nationalismin opit tai täydellisen käsityksen kansallisesta itsemääräämisoikeudesta. Eli nyky-kansallismielisyyttä tai yleistä nationalismia ei saisi sekoittaa tähän Espanjan tapaukseen. Sitä paitsi tuohon aikaan nationalismit olivat vielä kansallisia nationalismeja. Näin ollen Espanjan sisällissodan kansallismielisiä ei tulisi linkittää nationalismi-artikkeliin, vaan tehdä tästä toisesta taisteluosapuolesta oma artikkelinsa.
"Vanhoillisiksi" nimittäminen olisi jo arvottavaa ja kaiken lisäksi yleistävää. Kansallinen liitto koostui kaikista niistä tahoista, jotka vastustivat tasavaltalaisten kirkon vastaisuutta ja sosialismivetoisuutta. Lisäksi monelle ryhmälle monarkian kaataminen oli se suurin rikos, paitsi falangisteille, jotka olivat tasavallan kannattajia ja myös kannattivat kirkon eroa valtiosta. Kansallismielisyys Espanjan tapauksessa merkitsee lähinnä perinteiden suojelemista ja antikommunismia, koska Espanjahan ei ole kansallisvaltio. Vastaavasti "tasavaltalaiset" on harhaanjohtava nimitys, koska sodan loppuvaiheessa johto oli kommunisteilla, jotka eivät todellakaan kannattaneet tasavaltaa, kuten eivät myöskään anarkistit. Olihan Francon puolellakin tasavaltalaisia, joita on kutsuttu joskus myös oikeistorepublikaaneiksi ja konservatiivisiksi tasavaltalaisiksi/demokraateiksi. Kansalliset ajoivat reformeja siinä missä tasavaltalaisetkin ja esim. tietyt kansallisten ryhmät, kuten falangistit ja kansallissyndikalistit, olivat vallankumouksellisia, vaikka eivät tietenkään marxilaisessa mielessä.--Smörre 16. kesäkuuta 2008 kello 23.08 (UTC)

Stukaan liittyen[muokkaa wikitekstiä]

"Sisällissodassa tuli tutuksi Junkers Ju 87 ”Stuka” -syöksypommittajan ulvonta, joka oli salamasodan tunnuspiirre."

Muistelen, että Jerikon torvet lisättiin Stukiin vasta myöhemmässä vaiheessa, ennen hyökkäystä Puolaan. En löytänyt tähän hätään kirjallisuuttakaan mistä tarkistaa. Ehkä sivuseikka, ja vaikka kirjoitus kivasti elävöityykin, mutta kärsiikö autenttisuus? 188.238.234.33 27. marraskuuta 2013 kello 18.10 (EET)[vastaa]

Noista punalinkeistä olisi kiva saada sivut.--85.194.208.161 6. huhtikuuta 2016 kello 13.26 (EEST)[vastaa]