Keskustelu:Ernst Haeckel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tätä artikkelia ei voi kovin objektiiviseksi kutsua. Se on vähintään yhtä populistinen kuin Haeckelin teesitkin.


Kun katselin läpi Filosofit-luokan artikkeleja, törmäsin tähän Haeckelista kertovaan artikkeliin. Tekstistä minulle nousee heti mieleen eräältä keskustelufoorumilla lukemani kirjoitukset ja niiden pohjalta vahva vaikutelma, että artikkelin teksti olisi tullut lähes yksinomaan Pauli Ojalan näppäimistöltä. Sivun historian tarkempi tutkiminen tukee tätä käsitystäni. Kyseinen henkilö on käsittääkseni jonkinlaisen kreationistisen vakaumuksensa motivoimana perehtynyt Haeckelin henkilöhistoriaan ja tehnyt siitä tulkintoja, jotka – sikäli kun ne esitetään Wikipedia-artikkelin pääsisältönä – pitäisi nähdäkseni tulkita joko uudeksi tutkimukseksi tai sellaisen näkökulman ajamiseksi, joka on yleisestä valtavirrasta olennaisesti poikkeavaa ja siten neutraalin näkökulman -periaatteen kannalta kyseenalaista.

Haeckel on toki jo itsessään kiistoja herättävä historiallinen henkilö ja koska en itse Haeckelin taustaa ja työtä todellisuudessa tunne juuri lainkaan, en käytännössä voi tiedon puutteesta johtuen kehittää artikkelia nykyisestä neutraalimpaan suuntaan. Totean kuitenkin, että nykymuodossaan artikkeli saattaa pikemminkin olla aktiivisesti disinformatiivinen kuin harmiton unohdettu sivu. Jollei Wikipedian käyttäjistä löydy asiaan perehtynyttä henkilöä, joka olisi valmis artikkelia kehittämään, niin mielestäni saattaisi olla parempi kirjoittaa nykyisen tekstin sijaan tynkä tai minitynkä, joka kertoisi Haeckelista vain lyhyesti helposti hankittavat kiistattomat perusfaktat. –Jni 4. heinäkuuta 2005 kello 23:58:35 (UTC)

Koska tämä artikkeli oli ollut kuukausikaupalla tarkastettavien joukossa eikä kukaan ollut artikkelia tarkastanut tai siihen koskenut, niin tein tuosta artikkelista nyt minityngän, joka ei varmaankaan sisällä mitään kiistanalaista tai kyseenalaista. Vaikka se nyt onkin aika pitkälti hyödytön minitynkä, niin on parempi olla levittämättä tietoa kuin levittää paljon kyseenalaista tai suorastaan väärää tietoa. –Jni 13. heinäkuuta 2005 kello 11:29:16 (UTC)