Keskustelu:Emälaiva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yhtenä lähteenä käytetty Atlantic Unicorn on romaani. Samaa lähdettä on käytetty saman kirjoittajan toimesta useassa muussakin artikkelissa. --Otrfan (keskustelu) 19. heinäkuuta 2012 kello 23.06 (EEST)[vastaa]

Okei, romaanihan se on, mutta tosipohjainen. Juha Lehtonen on arvostettu ammattisukeltaja ja pienoissukellusvenepilotti, yksi harvoista suomalaisista. Hänen tarinansa ovat yhtä tosipohjaisia kuin vaikkapa Marskin ritari Joppe Karhusen joka kirjoitti ensimmäiset kirjansa kuten TALVISODAN TAIVAS peitenimen takana; luutnantti Jarmo Karhe on Karhunen itse ja ritari Gustaf Erik Magnusson, hänen laivueenkomentajansa, esiintyy nimellä Magnus Eriksson.
Eli tässä tapauksessa puhutaan toisesta ajasta ja paikasta, mutta idea on tarkalleen sama. Yleensäkin saturaatiosukelluksesta on niukasti suomenkielistä tietoa, mm. Vikman jättää sen pitkälti maininnalle.
Mutta katsotaan löydänkö jonkun oppikirjan asiasta; kysyin asiasta mm. Antero Parmalta eli Polarsukelluksen isännältä ja hänen seoskaasuekspertiltään Egil Österholmilta: molemmat sanoivat että suomenkielisiä oppikirjoja ei ole olemassa, koska saturaatiokoulutus annetaan yksinomaan ulkomailla.  ::Laivasto vasta suunnittelee sitä ja heidän oppimateriaalinsa on vielä pitkään kansiomuodossa - ei tietoa tuleeko kirjoja siviilien saataville yleensäkään.
Eli toistaiseksi: Lehtosen kirja on ainoa suomenkielinen laajempi esitys saturaatiosta, harmi kyllä kertomamuodossa eikä virallisena oppikirjana - mutta minkäs teet! Tieto täsmää sen perusteella mitä sain kuulla haastatteluissa SUKELTAJAN TIE -kirjaa varten. Molemmat mainitsemani asiantuntijat sekä useat laivaston ammattisukeltajat, mm. sukellusmestari Kuusisaari, lukivat käsikirjoitukseni ja korjasivat lipsaukset. --Kippari10 21. heinäkuuta 2012 kello 20.00 (EEST)
Romaanista ei sovi lähteä arvioimaan, mitkä osat ovat totta ja mitkä eivät. Da Vinci -koodissakin on faktaa mukana, mutta ei se silti lähteeksi käy. --Otrfan (keskustelu) 21. heinäkuuta 2012 kello 20.18 (EEST)[vastaa]
Romaanit käy oheislukemistoksi ei lähteiksi. --Mirja G. (keskustelu) 21. heinäkuuta 2012 kello 20.20 (EEST)[vastaa]
Muutkin kuin suomenkieliset lähteet kyllä käyvät.--Urjanhai (keskustelu) 22. heinäkuuta 2012 kello 18.18 (EEST)[vastaa]

Lehtosen antamille tiedoille löytyi helposti vahvistus: http://en.wikipedia.org/wiki/Moon_pool --Kippari10 22. heinäkuuta 2012 kello 18.12 (EEST)