Keskustelu:Elävä fossiili

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Elävä fossiili tarkoittaa eliölajia tai -ryhmää, joka on säilynyt nykyaikaan esihistoriallisista ajoista lähes muuttumattomana." Eikös tämän määritelmän mukaan käytännössä kaikki maailman eliöt ole eläviä fossiileja? Esihistoriallisella ajalla tarkoitetaan aikaa ennen kirjoitustaitoa. Esim. Suomessa esihistoriallinen aika loppui alle tuhatkunta vuotta sitten. Ylipäätään ensimmäiset kirjoitusjärjestelmät kehitettiin 3000-luvun lopulla ennen ajanlaskumme alkua. Mikähän olisi oikea määritelmä elävälle fossiilille?

Mojomojo (keskustelu) 27. toukokuuta 2014 kello 08.30 (EEST)mojomojo[vastaa]

Kenties jotakin tämäntapaista: eliölaji tai -ryhmä, joka on säilynyt muihin lajeihin tai ryhmiin verrattuna poikkeuksellisen kauan lähes muuttumattomana. Vai kuuluuko käsitteeseen lisäksi, että laji on säilynyt vain suppealla alueella ja on sielläkin käynyt harvinaiseksi?
Voisi sitä paitsi kysyä, ovatko läheskään sivulla tässä luetellut lajit tai ryhmät eläviä fossiileja. Latimeria, tuatara ja neidonhiuspuu mainitaan sellaisista usein kouluesimerkkeinä, mutta ovatko esimerkiksi kaikki pussieläimet eläviä fossiileja? Siltä osin ne kyllä ovat säilyneet pitkään muuttumattomina, että muista nisäkkäistä poiketen niille ei ole kehittynyt istukkaa, mutta muissa suhteissa monet niistä lienevät muuttuneet paljonkin vielä paljon myöhemmin kuin sellainen muille nisäkkäille kehittyi. Ja jos käpypalmut luetaan "eläviksi fossiileiksi", kuten tällä sivulla on tehty, ovatko havupuutkin sellaisia? Ovathan nekin paljassiemenisiä ja ainakin siinä suhteessa vanhakantaisempia kuin koppisiemeniset. Mutta jos käsitteeseen kuuluu myös, että kyseessä on vain suppealla alueella säilynyt ja sielläkin harvinaiseksi käynyt eliöryhmä, sitä ei havupuista ainakaan voi sanoa.
Entä miten on isopandan laita? Onko sekin pysynyt poikkeuksellisen pitkään lähes muuttumattomana? Vai onko joku lisännyt sen listalle vain siksi, koska sekin on niin harvinainen? Onko se sitä paitsi koskaan paljon yleisempi ollutkaan? -KLS (keskustelu) 1. joulukuuta 2014 kello 10.37 (EET)[vastaa]

Onko Sokeritoukka jo mainittu, esim. jollakin synonyymillä?[muokkaa wikitekstiä]

https://tieku.fi/elaimet/hyonteiset/sokeritoukka-mika-se-on-ja-mista-niita-tulee

"Noin 1cm pituiseksi kasvava hopeanhohtoinen sokeritoukka kuuluu toukkasukahäntäisten lahkoon, joka on vanhimpia hyönteisryhmiä. Sen ominaisuudet, muun muassa takaruumiin 3 pitkää sukasta, ovat säilyneet muuttumattomina lähes 400 miljoonaa vuotta. Se on muun muassa edelleen SIIVETÖN, sillä HYÖNTEISILLE ei ollut kehittynyt siipiä, kun sokeritoukkien esivanhemmat nousivat ensimmäisten joukossa merestä maalle".

Tieku.fi = Tieteen Kuvalehti

--Ee1518 (keskustelu) 5. lokakuuta 2018 kello 12.29 (EEST)[vastaa]