Keskustelu:Ekumeeninen kirkolliskokous

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Miksi tämä muutettiin epätarkempaan muotoon? Nyt sanalla "yleisesti tunnustetut" halutaan tarkoittaa "ortodoksisen kirkon tunnustamia". Eikö se ole epäneutraali ja puolueellinen muotoilu, etenkin kun aiempi muotoilu kertoi selvästi, mikä kirkko hyväksyy mitkäkin kokoukset?

Sana "konsiili" ei ole merkitykseltään eri kuin kirkolliskokous, eikä sitä tulisi käyttää merkitsemään juuri nyt artikkelissa sillä merkittyjä kirkolliskokouksia.

Vastausta odotellen, --Rubiini 5.1.2005

Kelpaisko nyt kaikille. -- Rubiini 5. tammikuuta 2005 kello 09:13 (UTC)

Tulen vielä tänään muuttamaan vielä noita kokousartikkeleita merkitsemällä niihinkin, mitkä ryhmät hyväksyvät ne ekumeenisiksi ja mitkä eivät. -- Rubiini 5. tammikuuta 2005 kello 09:31 (UTC)

pitäisi olla yhtenäinen eurooppalainen käytäntö eikä omaperäinen suomalainen[muokkaa wikitekstiä]

Edelleen pidän tätä protestanttisessa Saksassa ja monessa muussa eurooppalaisessa maassa julkaistua muotoa parempana kuin nyt Rubiinin toimesta suomalaiseen Wikipediaan laitettua veriota.

Mikäli kansainvälisesti ajateltuna vähemmistökultturien (luterilaisuus, orientaalit) osuus halutaan tuoda esille, se voidaan toki tuoda esille artikkelissa mainitsemalla kuka minkäkin kirkolliskokouksen on milläkin statuksella hyväksynyt. Yleinen käytäntö on nyt toista, mitä ko. Rubiinin muokkaamasta artikkelista selviää.

Tässä vielä tuo laajalti Euroopassa hyväksytty muoto: ---

Yleisesti tunnustetut ekumeeniset kirkolliskokoukset[muokkaa wikitekstiä]

Ns. idän orientaaliset ortodoksiset kirkot tunnustavat näistä ekumeenisiksi vain osan kolmesta, neljästä ensimmäisen kirkolliskokouksista ja assyyrialainen kirkko vain ensimmäisen. Roomalaiskatolinen ja ortodoksinen kirkko, jotka molemmat ovat uskontunnustuksensa mukaisesti katolisia, tunnustavat ekumeenisiksi kaikki seitsemän, vaikkakin joistakin päätöksistä on erimielisyyttä.

Roomalaiskatolisen kirkon ekumeeniset kirkolliskokoukset (konsiilit)[muokkaa wikitekstiä]

---

--HAP 5. tammikuuta 2005 kello 10:07 (UTC)¨


Nimeämiskäytäntöjen yleisyydestä[muokkaa wikitekstiä]

En ymmärrä, miksi tämä herättää nyt niin paljon eripuraa. Suomenkielisessä Wikipediassa on nyt käytössä sama nimeämisperiaate kuin englanninkielisessä. Ilmaisu "yleinen käsitys" on epäselvä (ja ymmärrettävissä puolueelliseksi), ja nykyään sivulta ilmenee tarkemmin, mitkä kokoukset kukin kirkko hyväksyy. Jos haetaan kansainvälistä käytäntöä, jossa jokaista näkemystä kohdellaan tasapuolisesti (koska jokaista eturyhmää löytyy kansainväliseltä kentältä), mielestäni englanninkielinen Wikipedia kaiken järjen mukaan kuvaa sitä paremmin kuin saksankielinen.

Tulisiko orientaaliortodoksisen kirkon näkemys katsoa "yleisestä poikkeavaksi", koska sen jäsenet ovat Euroopassa (ja Suomessa) vähemmistö, mutta ortodoksisen kirkon näkemystä ei, vaikka sen jäsenet ovat Euroopassa (ja Suomessa) vähemmistö? Tai tulisiko katolisen kirkon näkemys katsoa "yleisestä poikkeavaksi", vaikka sen jäsenet eivät ole Euroopassa (tai maailmassa kristityiksi yleensä katsottujen ihmisten keskuudessa, joskin kyllä ovat Suomessa) vähemmistö? Minusta voi perustellusti kysyä, voiko puolueettomaksi tarkoitetussa tekstissä ottaa oman kirkkonsa näkemyksen ja sitten kuvata sitä sanalla "yleinen" (ja vaatia, että tekstissä asia ilmaistaan näin epämääräisesti), jotta sitä käytettäisiin. Jos nykyinen hyväksyntä seitsemälle ja juuri seitsemälle ekumeeniselle kirkolliskokoukselle (eli, siinä merkityksessä kuin ilmaisu "ekumeeninen kirkolliskokous" ortodoksisessa kirkossa ymmärretään, ortodoksisen kirkon hyväksyntä) on sinusta riittävä sanalle "yleinen", eikö se puhu omasta puolestaan, kun asia ilmaistaan näinkin tarkasti?

Toivon jälleen kommentteja, ja pyydän että asiaa käsitellään sivistyneesti (kuten tähänkin asti). Hyvää jatkoa.

-- Rubiini

  • En-wikissä kokoukset ovat nimetty kaupungin/pitopaikan mukaan [1]. Tuota tapaa soveltaisin myös suomenkieliseen wikipediaan. --mikko 5. tammikuuta 2005 kello 12:25 (UTC)
  • Kyllä tuo "yleinen käsitys" mielestäni puolustaa paikaansa, kun myös luterilaiset ja anglikaanit ovat tuota mieltä. Miltä tuo artikkeli laittaa, kun nuo tuonne lisään? --Käyttäjä:JaakkoV 21. tammikuuta 2008