Keskustelu:Diffraktio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Diffraktio on ilmiö, jossa aalto interferoi itsensä kanssa, kun sen kulkuun on vaikuttanut jokin kappale, esimerkiksi rako tai kide."

Tarvitseeko aallon kulkuun vaikuttaa minkään raon tai kiteen. Diffraktio tapahtuu aina kun aaltorintama loppuu tai se (rintaman suunnassa) vaimenee: Rintamassa kulkevat alloot pyrkivät "kaatumaan, valumaan" vaimennuksen suuntaan. Rintama siis leviää sinne missä on tilaa, jos ei ole voimaa joka pitää sen koossa. Kun lähetetään valokimppu, jossa on tarkalleen yhtä aallonpituutta ja koko aaltorintama samassa vaiheessa, se ei diffraktoidu (ideaali).

Nykyisessä esityksessä painottuu interferenssi, eikä lukijalle jää selvää kuvaa mitä itse diffraktio on.

Jos vertaa esitystä ruotsalaiseen versioon tai englantilaiseen, on ero huomattava. edellisten eduksi. Kommentin jätti Jaava (keskustelu – muokkaukset).

Tässä on diffraktio raosta. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Wave_Diffraction_4Lambda_Slit.png Vielä parempi kuva saataisiin kun kuvattaisiin vain seinämän alaosa ts. diffraktio, kun seinämä maskaa osan aaltorintamasta.

Olen aina ymmärtänyt, että diffraktiolla nimenomaan tarkoitetaan sirontaa, jossa valo interferoi. Voi olla, että olen väärässäkin. Etsin lähteet.--Uvainio 6. tammikuuta 2008 kello 19.04 (UTC)
Täällä on materiaalia, joka tukee päätelmääni, mutta vastakkaisiakin näkemyksiä varmaan löytyy. En tunne noita eri teorioita, joita olit laittanut tuonne sivulle, joten en osaa edioita tekstiä enemmän wikipediamaiseen muotoon. Tarvittaisiin jotain oppikirjoja lähteiksi. --Uvainio 6. tammikuuta 2008 kello 19.45 (UTC)