Keskustelu:Aurinkokeskinen maailmankuva

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En-wikissä lukee:

Giving up the whole concept of a center of the universe and even of being "at rest" is related to the principle of relativity. While it was clear there is no privileged position in space, until postulation of the special theory of relativity by Albert Einstein, at least the existence of a priviliged class of inertial systems absolutely at rest was assumed, in particular in the form of the hypothesis of the luminiferous aether. Some forms of Mach's principle consider the frame at rest with respect to the masses in the universe to have special properties.

Eli kuten tuosta ilmenee, suhteellisuusteoria on keskeinen nykykosmologian näkemykselle avaruuden pisteiden tasavertaisuudesta, mutta se ei ole ainoa tekijä ("is related to"). Myöskin keskipisteen puute oli jo tiedossa ennen suhteellisuusteoriaa ("While it was clear"). Newtonilainen mekaniikka ei sinällään edellytä keskipisteen olemassaoloa, joten suhteellisuusteorian ei voida sanoa olevan ainoa syy nykykäsitykseen. Näin ollen ei ole mielekästä sanoa "Suhteellisuusteorian mukaan...". --Hasdrubal 2. heinäkuuta 2005 kello 10:02:12 (UTC)

Nojoo.. Newtonilainen mekaniikka vaatii kyllä absoluuttisen avaruuden, eli jonkin kosmisen "pääkoordinaatiston" jonka suhteen muiden koordinaatistojen liikettä voidaan mitata, eli nimenomaisesti tuo " priviliged class of inertial systems", mutta olet varmaan oikeassa siinä, että vaikka (suppea)suhteellisuusteoria oli ensimmäinen joka postuloi absoluuttisen avaruuden puuttumisen, se on mukana nykyisin varmasti muissakin teorioissa (supersymnmetriat, jänneteoriat jne) Joonas 2. heinäkuuta 2005 kello 10:13:25 (UTC)
Absoluuttinen avaruus tietysti tarvitaan, mutta klassisen mekaniikan suhteellisuusperiaatteen mukaan ei ole mitään keinoa määrittää mikä inertiaalikoordinaatistoista on absoluuttinen koordinaatisto ja siten kaikki inertiaalikoordinaatistot ovat tasavertaisessa asemassa. Inertiaalikoordinaatistojen välillä on siis suhteellisuus. Paljon tietysti riippuu siitä, mitä viimeisellä kappaleella halutaan sanoa. Jos halutaan sanoa, että "keskipistettä" ei ole, se tiedettiin jo ennen suhteellisuusteoriaa. Jos halutaan sanoa, ettei ole etuoikeutetussa asemassa olevia koordinaatistojärjestelmiä, siihen tarvitaankin jo Einsteinia. (Alkaa mennä saivartelun puolelle. :) --Hasdrubal 2. heinäkuuta 2005 kello 10:34:26 (UTC)

Aurinkokeskinen maailmankuva ei ole vanhentunut tieteellinen teoria kuten alkemia! --Seppo Linnaluoto 3. tammikuuta 2007 kello 10.30 (UTC)