Keskustelu:Antisankari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En ymmärrä, miten Blondie tai Conan voisivat olla "antisankareita". Nehän ovat molemmat voimiltaan ja taidoiltaan lähes yli-ihmismäisiä heeroksia, joilla ei ole heikkouksia. Parempia esimerkkejä antisankarista olisivat Aku Ankka ja Mr. Bean. Siitä syystä poistin jutut "langenneesta sankarista" yms.: ne eivät tunnu yhtään vastaavan käsitteen merkitystä. Saattaa olla, että sanalla on englannin kielessä jotenkin eri merkitys, mutta sielläkin kiistellään kun antisankareiksi on listattu kaikenlaisia herkuleksia [[1]]. Selitykset antisankaruuden juurista poistin, koska ne taitavat todellisuudessa johtaa Cervantesin Don Quijoteen. --ML 26. joulukuuta 2005 kello 20:34:57 (UTC)

Jos muistan oikein, niin sekä Conan että Blondie laitettiin mukaan, koska heitä oli muissa artikkeleissa kutsuttu antisankareiksi. Aku toki sopii listaan ja hänethän voi sinne lisätä.
Perussanakirjan mukaan "antisankari on romaanin tai elokuvan totunnaisesta poikkeava sankari". Tuolla viitataan käsittääkseni siihen, että antisankari ei ole samalla tavalla moraalisesti tavallisten ihmisten yläpuolella kuten perinteisten sankareiden yleensä on ajateltu olevan.
En ole lukenut kuin muutaman Conan-tarinan, ja ainakaan niissä Conan ei mielestäni ollut mitenkään yksiselitteisesti "sankarillinen", jos sankaruudeksi katsotaan uhrautuminen, epäitsekkyys tai muut vastaavat piirteet. Blondie on periaatteessa elokuvassa se "hyvä", joskin se on myös ironiaa. Eipä hän varsinaisesti edusta lakia ja oikeutta, niin kuin monet vanhempien lännenelokuvien päähenkilöt.
Antisankarin käsite on ehkä hieman ongelmallinen. Tuo johtunee osittain siitä, että sankarin käsite (nimenomaan fiktioissa) on laventunut. Nykyisin "sankarit" ovat elokuvissa ja kirjallisuudessa hyvin usein lähempänä antisankaria kuin sankaria. Varminta olisikin puhua vain protagonisteista.
Tätä nyt olisi mielestäni voinut kuitenkin karsia vähän maltillisemminkin. Nyt tämä meni melkein minityngäksi.--Cuprum 26. joulukuuta 2005 kello 21:22:54 (UTC)

Poistin listan kun siihen on näköjään lisätty omasta päästä ilman lähdettä nimiä joiden antisankaruudesta voi olla montaa mieltä. --Questioner (keskustelu) 27. heinäkuuta 2012 kello 11.30 (EEST)[vastaa]