Keskustelu:Aluna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko Aluna sanan käyttää yleisempään kemiallisen aineryhmän esittelyyn kts http://en.wikipedia.org/wiki/Alum ensimmäinen kappale ja käyttää KAl(SO4)2·12H2O:lle termiä kaliumaluna (kalialuna) kuten kirja Antti Kivinen, Osmo Mäkitie: Kemia, 5. painos, Otava, 1988 sivulla 321 käyttää ?? [Kommentin jätti: 85.157.110.125]

En-wikikään ei ole montaa riviä kirjoittanut pelkästä kalialunasta. Jos muutettaisiin tämän sivun nimeksi alunat (nyt rd, vaatii ylläpitäjän toimia), ja en-wikin tapaan aloitettaisiin yleisesittelyllä ja sitten pieni kappale yleisimmistä. Tosin een-wikikin toteaa että kalialunaa kaupallisesti käytetty alunakin on - niinpä nuo värjäys (Egypti) viitteetkin ja puhuvat yleisesti alunasta ja tarkoittavat kalialunaa. --Tappinen 23. heinäkuuta 2006 kello 21.13 (UTC)
Ehdottamasi ratkaisu voisi olla toimiva. Siirrätkö tekstin uuden otsikon Alunat alle ? Tuntuu, että aluna termin käytössä on hieman laveutta, sillä osoitteessa http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin1191.htm on alumiinisulfaatille Al2(SO4)3 esitetty myös nimeä aluna yhtenä vaihtoehtona. [Kommentin jätti: 85.157.110.125]
Aineryhmät on tapana nimetä yksikkömuodossa, joten sivua ei tarvitse siirtää. Siirtämisen pitäisi tässä tapauksessa kyllä onnistua ilman ylläpitäjän apua, koska kohdesivu on vain ohjaus artikkeliin. --Tsemii 23. heinäkuuta 2006 kello 23.22 (UTC)

Saako ainetta esim tällaisessa muodossa suomesta mistään? Moni kansanresepti kysyy alunaa ja missään sitä ei nykyään näe.