Keskustelu:Alkoholit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Alkoholi voi tarkoittaa päihdyttävää aineosaa (etanolia), juomaa tai kemiallista ryhmää. Ensimmäistä merkitystä ja vähän toistakin käsittelee artikkeli Alkoholijuoma. Artikkeli Alkoholi kertoo kemiallisesta ryhmästä. Kuitenkin Alkoholiin viittaavista sivuista vain pieni osa on tarkoitettu ohjautumaan kemialliseen artikkeliin. Koska sanan kemiallinen merkitys on selvästi harvinaisempi, ehdotan, että Alkoholi siirretään sivulle Alkoholi (kemia) ja Alkoholijuoma sivulle Alkoholi. --Tsemii 29. tammikuuta 2005 kello 22:41 (UTC)

Minä ehdotan, että lisätään tämän artikkelin alkuun:
Alkoholi tarkoittaa myös etanolipohjaista alkoholijuomaa
Ja korjataan noi väärin osoittavat linkit.

--Samulili 29. tammikuuta 2005 kello 22:44 (UTC)

Vääriä linkkejä tulee koko ajan lisää, koska monille ei tule edes mieleen, että Alkoholi voisi kertoa jostakin muustakin. Googlella voi kokeilla, kuinka paljon hakusanalla alkoholi tulee vastaan sivuja orgaanisesta yhdisteryhmästä. Sitä paitsi Alkoholijuoma on outo nimi artikkelille, joka käsittelee enemmän alkoholin (etanolin) vaikutuksia. --Tsemii 29. tammikuuta 2005 kello 23:21 (UTC)
Onhan se niinkin. Yhtenä argumenttina (paitsi eräänlainen oikeakielisyys) vielä se, että alkoholia käytetään muussakin merkityksessä, esimerkiksi ihon puhdistukseen käytettävä alkoholi ei ole etanolia, vaan sen kuuluukin osoittaa tänne. --Samulili 29. tammikuuta 2005 kello 23:34 (UTC)
Tarkoitat varmaan luonnontieteellistä oikeakielisyyttä, mutta enemmistö ihmisistä ei puhu luonnontiedettä. Artikkelit on tapana kirjoittaa yleisimmän merkityksen näkökulmasta ja muille merkityksille annetaan täsmentäviä otsikoita. Onko siirto siis mahdoton ajatus? --Tsemii 5. helmikuuta 2005 kello 18:56 (UTC)
Kannatan ehdotusta "Alkoholi siirretään sivulle Alkoholi (kemia) ja Alkoholijuoma sivulle Alkoholi". --Aulis Eskola 11. huhtikuuta 2005 kello 06:33:04 (UTC)


Siirtoehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Eläinaiheisia artikkeleita (rotta vs. rotat) muokatessani tuli mieleen ratkaisu, joka luultavasti tyydyttäisi molempia: siirretään tämä artikkeli nimelle Alkoholit ja etanolipohjaiset juomat voisivat olla tässä. --Samulili 11. huhtikuuta 2005 kello 05:23:51 (UTC)

Koska artikkelin nimen on yleensä oltava yksikössä, minusta monikon käyttämiseen pitäisi olla niin hyvä syy, että muutettaisiin myös Karboksyylihappo → Karboksyylihapot jne. Tällaista syytä ei ole näköpiirissä. Alkoholi (kemia) on hankala, mutta Alkoholijuoma on typerä. Artikkelin tämänhetkisen sisällön perusteella pitäisi ennemminkin kirjoittaa Alkoholi (juoma). Luettelen vielä Perussanakirjan määritelmät alkoholista: 1. käyneiden juomien päihdyttävä aineosa, 2. alkoholi-, väkijuoma, 3. kem. hydroksyyliryhmän sisältäviä org. yhdisteitä. Järjestys antaa viitettä merkitysten yleisyydestä. --Tsemii 11. huhtikuuta 2005 kello 19:06:11 (UTC)
Täsmennyssivun käyttö olisi kaikkein järkevintä tässä asiassa. --Hippophaë 12. huhtikuuta 2005 kello 13:18:22 (UTC)
Mihin osoitteeseen se pannaan? Minusta yksikkö-monikko-jako olisi kuitenkin paras. Kun puhutaan alkoholista ja tarkoitetaan etanolipohjaisia juomia, käytetään useimmiten yksikköä. Kemiallisissa artikkeleissa taas monikon käyttö on luontevaa (tyyliin "nejane reagoivat alkoholien kanssa ja muodostavat..." --Samulili 12. huhtikuuta 2005 kello 13:21:03 (UTC)

Lukiotason kemistinä en ehkä ole pätevä kommentoimaan, mutta jos kerran meillä on biologisesti pätevin perustein artikkelit orava ja oravat, niin eikö tämä olisi analoginen; mutta ilmeisesti kemiassa ei näin ole. Tai alkoholihan nyt on poikkeus, koska sanalla alkoholi on yleiskielessä merkitys etyylialkoholi, mutta samalla sillä on kemiallinen merkitys "alkoholeihin kuuluva yhdiste". Mutta jos kemiassa ryhmät ovat yksikössä (ja tämä yksi on silloinkin poikkeus runsaan yleiskielisen käytön osalta), niin ehkä tämä kuuluu näin mennä. Mutta pitäisikö tuohon tämä artikkeli -mallineeseen nyt vielä lisätä linkki etanoli?--Urjanhai 18. marraskuuta 2009 kello 13.49 (EET)[vastaa]

Kemisti(opiskelija)n vastaus. Nimeämiskäytännön mukaan "Artikkelien nimissä käytetään pääsääntöisesti yksikköä". Niinpä orgaanisten yhdisteryhmien nimetkin on joskus päätetty kirjoittaa yksikössä ja tapa on jäänyt. Itse kuitenkin käytän niistä useimmiten monikollisia muotoja, mutta yksikkömuodotkin ovat suhteellisen useasti käytössä. En ota kantaa kumpaakaan suuntaan, mutta en vastusta, jos muutos päätetään tehdä. Ja lisään nyt tuon ehdottamasi linkin.--MiPe (wikinät) 18. marraskuuta 2009 kello 14.00 (EET)[vastaa]
Yksi perustelu siirrolla voisi myös olla, että nykyiselläänkin artikkelit usein alkavat esimerkiksi "Alkoholit ovat...", "Amiinit ovat..." jne.--MiPe (wikinät) 18. marraskuuta 2009 kello 14.05 (EET)[vastaa]
Lisätty. Menikö oikein?--Urjanhai 18. marraskuuta 2009 kello 13.54 (EET)[vastaa]
Jaa ehditkin ensin. En ole varma tarvitaanko tuota etyylialkoholi linkkiä, koska etanolilinkki on aivan sen vieressä. Muuten oikein.--MiPe (wikinät) 18. marraskuuta 2009 kello 14.02 (EET)[vastaa]

Ksylitoli mainitaan myrkyttömäksi, mutta sitä se tarkalleen ottaen ei ole. Se ärsyttää voimakkaasti vatsaa ja suolistoa, mikäli määrät eivät ole hyvin vähäisiä. Esim. tavallisissa ksylitolpurukumeissa ksylitolia harvemmin käytetään edes ainoana makeutusaineena em. syystä vaan lisäksi käytetään vaarattomampia aspartaamia ja sorbitolia.

(Wikipedia-allekirjoitus puuttui).

Kommentoit luultavasti väärän Wikipedia-artikkalin alle. Tämä wikipedia-artikkeli ei mainitse ksylitolia ja hyvästä syystä, koska se on sokerialkoholi, ei alkoholi.

Väitteissäsi ei ole välttämättä mitään muuta oikein, kuin se että joillekin ihmisille ksylitoli aiheuttaa vatsakipuja. Väitteellesi siitä, että sorbitoli olisi vatsaystävällinen sokerialkoholi ei varmaan löydy PubMed nettisivulta tutkimuksia? Eiköhän sitä sorbitolia lisätä esim. purukumiin, koska se on ksylitolia halvempaa?

Myrkyllisyys on eri asia, kuin kaasunmuodostuksesta johtuvat vatsakivut.

Tutkimuksissa (Pubmed nettisivuilta löytyy) vatsaystävällinen ja antikariogeeninen sokerialkoholi on ollut erytritoli eli erythritol eli karppisokeri.

--Ee1518 (keskustelu) 25. toukokuuta 2019 kello 18.17 (EEST)[vastaa]