Keskustelu:Ahaltekhevonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olen pahoillani osaamattomuudesta wikipedia-editoinnin suhteen, tarkoitus oli saada linkitetyksi muutokset! Valitettavasti kömmähdyksiä voi tapahtua jatkossakin, suuri kiitos avusta!

Ahaltekenhevonen on Venäjällä rodulle (vaikka nykyisen käytännön mukaan olisi parempi puhua ennemmin kantakirjoista kuin roduista) 1800-1900-lukujen taitteessa annettu nimi, joka kirjoitetaan näin ollen kyrillisillä kirjaimilla Ахалтеке, joskus myös Ахалтеки́нская ло́шадь, monikossa ахалтеки́нец... Yliopiston Venäjän kielen laitokselta <10v sitten tarkistettu oikeaoppinen suomenkielinen foneettinen kirjoitusmuoto on käyttämäni ahalteke/ahaltek. Hippoksessa käytössä on esim. muoto Ahaltekinhevonen, Sukuposti-palvelussa Ahaltek.

Vastaavien rotujen kuten arabianhevosen ja berberinhevosen suhteen yleinen käytäntö on, että "heimon/kansan/alueen" oheen lisätään "hevonen" täsmentämään mistä eläimestä on kyse, mutta toisaalta ahaltekejen ollessa kyseessä vaarana on lähinnä sekaantuminen heimoon, ihmisiin, ja asiayhteys lienee artikkelissa selvä.

Rodun omistajat ja harrastajat, jotka olemme pitkään rotua seuranneet ja joukossamme on siis äidinkielenään venäjää puhuvia venäläisiä, päädyimme suomalaista Ahaltekenhevosyhdistystä perustaessamme muotoon Ahaltek - mieluummin kuin Ahaltekhevonen. Ja lisäksi samoin kuin englanninkielinen ahaltekyhteisö (rodun omistajat ja pitkäaikaiset harrastajat/ammattilaiset), toivomme voivamme oikaista erikoisia ja monasti täysin vääriäkin käsityksiä rodusta, joten siksi tämä "harjoittelu" wikieditoinnin äärellä... Parituhatta hevosta länsimaissa, Suomessa alle 10, aktiivisia ihmisiä ei riitä valitettavasti kaikkeen. Pkatfin (keskustelu) 12. elokuuta 2013 kello 13.06 (EEST)[vastaa]


Juusohe, pientä kärsivällisyyttä, please - olen muokkaamassa tuota ominaisuudet sivustoa ja jäsentely on kesken. Kun ei ole mitenkään harvinaista, että rakenteesta esitetään AIVAN VÄÄRIÄ tietoja (siis ihan kv-standardien senttimäärien tai hevosten perusvärien mukaisesti vääriä tietoja) ja tilanne on oikeasti ongelmallinen ja paljon keskusteltu harvinaisen rodun sisällä (paljon julkista materiaalia puoleen ja toiseen) ja se ulottuu jopa hevosjalostusorganisaatioihin asti (oma kommunikaationi trakehnerkantakirjan kanssa, että ottavat ahaltekkantakirjaan yhteyttä maailman tunnetuimmistakin ahaltekhevosista - mukana mm. moninkertainen olympiavoittaja - joiden rotu on merkitty väärin - yhtä lailla tuplapahavirhe!!! - toisten suljettujen ja vielä tunnetumpien kantakirjojen hevosiksi -> rotumääritelmiä korjattu nyt oikein, mutta ei vielä näy "virallisessa curriculumissa" esim. sen määritelmän suhteen minkä rotuisia hevosia on käytetty trakehnerjalostuksessa - vaikka siis tuo näkymätönkin rotu siellä), yhtenä esimerkkinä mainitakseni - niin tuota on PAKKKO tämän rodun tiimoilta TAI ennemmin tai myöhemmin joku linkittää tänne noita vääriä tietoja.

Eli, itsekin ajattelin mm. että suljettu kantakirja pitäisi laittaa "yleisemmin" ja jäsennellä paremmin, mutta kun siitä EI OLLUT MITÄÄN, niin lähdin muokkaamaan edes näitä tämän ahaltekhevosrodun suhteen ERITTÄIN TÄRKEITÄ PERUSKÄSITTEITÄ, joita ihmiset eivät aina ymmärrä. (Täysiverihevosten jalostus toimii erillään esim. puoliveriroduista ja ihmiset eivät suoraan sanottuna ymmärrä kovin hyvin välttämättä senkään toimintaperiaatteita...)

Eli, kun nyt yritän saada aikaan tuota tekstiä ihan hirveän puutteellisilla wikipediataidoilla, niin PYYDÄN että antaisitte vähän armoa tekstin muokkaamiseen ja ette kävisi "kätevästi muuttelemassa" ihan kauheasti asioita vielä. Nimenomaan noita linkkejäkin koetan saada viitteiksi ja siksi ne muutin sinne ensin... Ennenkuin tajusin tuon suljetun kantakirjan kanssa painiessa, että linkkilistahan päivittyy viitteistä itseksiään! Bim! Loistavaa!

Onko mitään keinoa saada viitattua yhteen viitteeseen lyhyemmin ja monta kertaa? Tai siis, miten voin tehdä internet-viitteelle saman kuin mitä pystyin kirjaviitteelle tekemään käyttämällä malliksi sitä ei-niin-hyvän-lähteen (väärää tietoa rodusta vs. kantakirjan omat tilastot) viitettä.

15. elokuuta 2013 kello 16.34 (EEST)

Yhteen lähteeseen on mahdollista viitata monta kertaa niin, ettei viitettä tarvitse kirjoittaa uudelleen. Lue ohjeet. Jos sinusta tuntuu, ettet pysty työstämään artikkelia rauhassa, voit kopioida sivun käyttäjäsivusi alasivulle (Käyttäjä:Pkatfin/Ahaltekhevonen), niin pystyt sitten muokkaamaan sitä rauhassa. --Juusohe!? 15. elokuuta 2013 kello 16.40 (EEST)[vastaa]