Kerenin taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerenin taistelu
Osa Itä-Afrikan sotaretkeä
Taistelualue
Taistelualue
Päivämäärä:

5. helmikuuta – 1. huhtikuuta 1941

Paikka:

Eritrea

Lopputulos:

Liittoutuneiden voitto

Osapuolet

Liittoutuneet:
 Yhdistynyt kuningaskunta
 Intia
 Vapaa Ranska

 Italia

Komentajat

Yhdistynyt kuningaskunta William Platt

Italia Nicolangelo Carnimeo

Vahvuudet

Brittiläinen Intia Intian 4. jalkaväkidivisioona
Brittiläinen Intia Intian 5. jalkaväkidivisioona
Yhdistynyt kuningaskunta 3 x jalkaväkirykmenttiä
Vapaan Ranskan Lähi-idän prikaati,
13 000 sotilasta

Italia Italian 65. jalkaväkidivisioona,
23 000 sotilasta

Tappiot

536 kaatunutta
3 229 haavoittunutta

12 147 kaatunutta
21 700 haavoittunutta

Kerenin taistelu oli liittoutuneiden ja Italian välinen taistelu, joka käytiin toisessa maailmansodassa osana Itä-Afrikan hallinnasta käytyä sotaa 5. helmikuuta – 1. huhtikuuta 1941. Kerenin kaupunki, joka sijaitsee Eritreassa, silloisessa Italian siirtomaassa, oli vuonna 1941 strategisesti merkittävä sekä italialaisille että liittoutuneille. Kerenin kautta kulkevat tie ja rautatie yhteydet liittivät toisiinsa Eritrean pääkaupungin Asmaran ja rannikkokaupunki Massawan, jotka kumpikin antautuivat taistelun ratkettua.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eritrea, joka oli Italian siirtomaana vuodesta 1885 alkaen, oli ollut kahden Etiopiaan tehdyn hyökkäyksen lähtöalueena. Jälkimmäisessä vuonna 1935 aloitetussa hyökkäyksessä Italia valloitti Etiopian ja liitti sen osaksi Italian Itä-Afrikkaa.

Italian julistettua sodan 10. kesäkuuta 1940 Benito Mussolini määräsi joukkonsa hyökkäämään, minkä seurauksena ne valtasivat Brittiläisen Somalimaan sekä Sudanin ja Kenian rannikkokaupunkeja. Britit keskittivät Archibald Wavellin komentoon Itä-Afrikkaan helmikuun alkuun mennessä 1941 Sudaniin kaksi ja Keniaan kolme divisioonaa. Sudaniin sijoitetut kenraaliluutnantti William Plattin johtamat joukot hyökkäsivät 18. tammikuuta Kassalan kautta Eritreaan ja ne olivat vallanneet 1. helmikuuta Agordatin, joka on noin 160 kilometriä Kassalasta itään. Intian 4. jalkaväkidivisioonan eversti Frank Messervyn tiedustelu- ja taisteluosasto (Gazelleforce) aloitti 30. tammikuuta Kereniin vetäytyvien italialaisjoukkojen takaa-ajon.

Taistelualueen kartta (ei mittakaavassa)

Kerenissä ei ollut kenttälinnoitteita tai muitakaan puolustusrakenteita, mutta sen ympäristö oli vaikeakulkuista vuoristoa muodostaen luontaisen linnoituksen. Ylänkö mahdollisti lisäksi loistavan näkymän tykistön tulenjohtajille kaikille lähestymisreiteille. Kapeaa sola, jonka läpi tie ja rautatie Agordatista Kereniin kulkivat, hallitsi Zeban ja Falestoh-vuoret.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of Keren

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Playfair, I.S.O. (toim.): The Mediterranean and Middle East Volume I: The Early Successes against Italy (to May 1941). The Naval & Military Press, 2004. ISBN 1-845740-65-3. (englanniksi)
  • The Tiger Strikes India's Fight in the Middle East. Kalkutta: J. F. Farr, 1941. (englanniksi)