Kenttäpullo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdysvaltain armeijan kenttäpullo.

Kenttäpullo on pullo juomaveden säilyttämistä varten. Kenttäpullot on suunniteltu maastossa liikkuvien ihmisten, kuten retkeilijöiden ja sotilaiden tarpeisiin. Kenttäpulloissa on useimmiten kiinnike, jolla pullon voi kiinnittää vöihin tai reppuun. Paikalleen tiiviisti ruuvattavissa oleva korkki on useimmiten kiinnitetty ketjulla tai muovikiinnikkeellä pulloon.

Aikaisemmin kenttäpullot valmistettiin useimmiten teräksestä tai alumiinista. Nykyaikaiset kenttäpullot on useimmiten valmistettu muovista[1].

Vanhastaan kenttäpulloon on useimmiten kuulunut huopakankaasta valmistettu, irrotettava päällinen, jolla on useita etuja. Ensinnäkin se luonnollisesti suojaa pulloa. Sotilaskäytössä ja metsästäjillä sekä luontovalokuvaajilla se estää lisäksi alumiinista tai teräksistä pulloa välkkymästä auringossa ja kilisemästä. Kastellusta huovasta vähitellen haihtuva vesi myös sitoo lämpöä ja pitää pullon sisällön viileänä ja raikkaana päällisen kuivumiseen asti. Nykyään päällinen valmistetaan halvemmista ja huonommin toimivistakenen mukaan? materiaaleista, kuten nailonista tai neopreenista, tai jätetään kokonaan pois.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nyman, Hannele & Poutasuo, Tuula: Muovikirja, Arkitavaraa ja designesineitä, s. 172. WSOY, 2004. ISBN 951-0-29132-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.