Kenosammal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenosammal
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen

Suomessa: Äärimmäisen uhanalainen

[1] Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Ryhmä: Sammalet Bryobionta
Kaari: Lehtisammalet Bryophyta
Lahko: Sompasammalten lahko Splachnales
Heimo: Nuijasammalten heimo Meesiaceae
Suku: Kenosammalet Amblyodon
Laji: dealbatus
Kaksiosainen nimi

Amblyodon dealbatus
(Hedw.) P. Beauv.

Katso myös

  Kenosammal Wikispeciesissä

Kenosammal (Amblyodon dealbatus) on lehtisammallaji nuijasammalten heimossa (Meesiaceae) ja yksilajisessa kenosammalten (Amblyodon) suvussa. Sitä esiintyy Maan pohjoispuoliskolla varsinkin viileällä vyöhykkeellä, Etelä-Afrikassa ja Etelä-Amerikan Tulimaassa. Suomen alueella kenosammal on harvinainen kalkkialuiden laji, jota kasvaa Varsinais-Suomessa, Oulun Pohjanmaalla, Perä-Pohjanmaalla, Koillismaalla ja Enontekiön Lapissa. Aiemmin lajia on ollut Uudellamaalla ja Ahvenanmaalla, mistä se on hävinnyt. Suomen uhanalaisuusluokituksessa laji on uhanalainen, vaarantunut (VU).

Kenosammal on jokseenkin lyhytikäinen. Versot ovat hiirensammalen kaltaisia. Itiöpesäkkeitä kasvaa yleisesti. Ne ovat hyvin yksilöllisen näköisiä, epäsymmetrisiä, pystyjä mutta vähän vinoja. Kenosammal kasvaa kosteissa kalkkiympäristöissä kuten lettosoilla paljaalla maalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Campisi, P., Cogoni, A., Garcia, C., Hodgetts, N., Kucera, J., Lara, F., Lüth, M. & Schröck, C.: ' Amblyodon dealbatus' IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 4.5.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvalinkit:

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.