Ken Daneyko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ken Daneyko
Henkilötiedot
Syntynyt17. huhtikuuta 1964
Windsor, Ontario
Kansalaisuus Kanada Kanada
Jääkiekkoilija
Lempinimi Mr. Devil
Pelipaikka puolustaja
Maila vasen
Pituus 183 cm
Paino 88 kg
Pelaajaura
Pääsarjaura 1983–2003
Seurat New Jersey Devils
NHL-varaus 18. varaus, 1982
New Jersey Devils

Ken Daneyko (synt. 17. huhtikuuta 1964 Windsor, Ontario) on pelaajauransa lopettanut ammattijääkiekkoilija. Hän pelasi puolustajana koko uransa New Jersey Devils -joukkueessa NHL:ssä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ukrainalaistaustaiseen[1] perheeseen syntynyt Daneyko aloitti uransa Yorkton Terriersissä SJHL:ssä 1979. Seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi WHL:ään, ensin Great Falls Americansiin ja sitten Spokane Flyersiin. Hyvät esitykset johtivat siihen, että hänet varattiin NHL:n varaustilaisuudessa numerolla 18 New Jersey Devilsiin vuonna 1982.

Daneykon ensimmäinen kausi NHL:ssä kului poukkoillessa NHL:n ja WHL:n välillä. Kaksi seuraavaa puolestaan farmijoukkueen Maine Marinersin ja Devilsin kokoonpanojen välillä. Daneykon läpimurtokausi oli 1985–86, jonka jälkeen hän pysyi Devilsin kokoonpanossa uransa loppuun asti.

Daneyko tuli tunnetuksi etenkin puolustavana puolustajana, joka ei kaihtanut rajuja otteita ja uhrauksia. Mm. hän menetti etuhampaansa syöksyessään kiekon eteen. Hän oli fanien suosikki ja hänen harva hymynsä oli laajalti tunnettu. Fanit nimesivät hänet "Mr. Deviliksi", sillä hän pysyi koko uransa joukkueessa.

Urallaan Daneyko onnistui samaan yli 2500 rangaistusminuuttia, ja vaikkei hän ollutkaan pisteitä tekevä puolustaja, sai hän paljolti peliaikaa. Devils jäädytti Daneykon pelinumeron nro. 3:n vuonna 2006.

1990-luvun lopussa Daneyko kärsi alkoholismista, mutta GM Lou Lamoriello ei suostunut erottamaan häntä, vaan määräsi hänet vieroitukseen. Daneyko pääsi eroon alkoholista, ja pelasi joka ottelun vuoden 2000 pudotuspeleissä voittaen Bill Masterton Memorial Trophyn.

Scott Stevensin kanssa Daneyko oli voittamassa Devilsille Stanley Cupin kolmesti: 1994–95, 1999–00 ja 2002–03. Daneyko lopetti uransa kolmanteen Stanley Cup -voittoon. Nykyään Daneyko toimii kommentaattorina ja ammattilaisanalyytikkona MSG+ -tv-kanavalle Devilsin otteluiden erätauoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ken Daneyko The Internet Hockey Databasessa (englanniksi)
Edeltäjä:
John Cullen
Bill Masterton Memorial Trophyn voittaja
2000
Seuraaja:
Adam Graves