Puhelinluettelo

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Keltaiset Sivut)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ruotsissa käytetty puhelinluettelo vuodelta 1889

Puhelinluettelo oli aakkosellinen luettelo jonkin alueen tai yhteisön puhelinten haltijoista ja heidän puhelinnumeroistaan.[1] Puhelinluettelo sisältää puhelinliittymän haltijan nimen ja ei-salaisten puhelinnumeroiden lisäksi usein myös haltijan osoitteen ja ammattinimikkeen. Puhelinluettelossa on yleensä sekä yksityishenkilöiden että yrityksien ja yhteisöjen puhelinnumeroita. Suomessa sisältö on pääasiassa ryhmitelty hakemistoihin aiemman verkkoryhmäjaon mukaisesti.

Suomessa julkaistiin 16 alueellista puhelinluetteloa, jotka yhdessä muodostivat valtakunnallisen puhelinluettelosarjan. Julkaisijana toimi Fonecta[2]. Suomessa matkapuhelinten yleistyminen ja lankapuhelinten harvinaistuminen huononsi puhelinluetteloiden käyttömahdollisuuksia, sillä niissä oli melko harvoja matkapuhelinnumeroita. Matkapuhelinnumeron lisääminen puhelinluetteloon oli maksullista.[3] Suomessa viimeiset paperiset puhelinluettelot julkaistiin vuoden 2016 aikana, ja viimeiset luettelot olivat jakelussa alkuvuodesta 2017[4][5][6]. Viimeisimmän rakenteistaselvennä puhelinluetteloa julkaistiin vuosina 1977-2017.[7]. Maailmalla puhelinluetteloita julkaistaan kuitenkin 2020-luvullakin edelleenlähde?.

Suomessa puhelinluettelossa oli myös yritysten mainoksia ja alennuskuponkeja, kaupunkien ja taajamien opaskarttoja sekä niin sanotut keltaiset sivut (aik. ammatti­hakemisto), jotka sisälsivät yritysten ja yksityisten ammatin­harjoittajien maksullisia ilmoituksia luokiteltuina toimialojen ja ammattien mukaan.

Yleensä yksityishenkilöiden puhelinnumerot on mainittu puhelinluettelossa sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Joissakin maissa numerot on kuitenkin järjestetty ensisijaisesti etunimen mukaisesti, kuten Islannissa.

Suomen alueelliset luettelot vuoteen 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Kielikone Oy, 2004. ISBN 952-5446-11-5.
  2. Viimeinenkin alueluettelo Fonectalle 5.5.2009. Fonecta. Viitattu 31.8.2011.
  3. Eniro 3 e/vuosi lisäksi 0,25 e palvelumaksua numeron lisäämiseen netissä http://henkilot.eniro.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
    Fonecta 13,60 euroa/vuosi http://www.fonecta.fi/puhelinluettelot/alueelliset_puhelinluettelot/palvelukeskus/fi_FI/tietojen_lisaaminen/
  4. 130-vuotias paperinivaska hävisi kännykälle – Historian viimeinen puhelinluettelo viedään käsistä, Yle, 19.7.2016
  5. Puhelinluettelo lakkaa ilmestymästä, Taloussanomat, 23.4.2016
  6. Jakelutiedotteet, Keltaiset Sivut, viitattu 16.9.2016
  7. Paperinen puhelinluettelo historiaan – Suomen viimeinen paperiluettelo painettiin Keski-Suomeen Yle Uutiset. 1.3.2017. Viitattu 12.11.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Puhelinluettelo.