Kelloniemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kelloniemi
Kaupunki Kuopio
Suuralue Kelloniemi-Likolahti
Kaupunginosa nro 23
Väkiluku 2 100
Osa-alueet 2114

Kelloniemi on Kuopion kaupunginosa, joka sijaitsee Kuopion torilta noin 4 kilometriä koilliseen[1]. Kelloniemessä on suhteellisen paljon teollisuutta; Refresco Finland Oy:n (ent. VIP-Juicemaker Oy) juomatehdas, Best-In Oy:n eläinruokatehdas (Atrian entisellä tehdasalueella), Apetit Kala Oy:n tuotantolaitos, Malviala Oy:n leipomo, Best Friend Group Oy:n eläinruokatehdas, NEOT Groupin öljyterminaali sekä lukuisia muita pienyrityksiä. Kuopion tavararatapihalta menee myös kolme kilometriä pitkä raide Kelloniemeen[2]. Raidetta käytetään harvakseltaan polttoainekuljetuksiin.

Kelloniemestä on hyvät näkymät Kallavedelle. Kelloniemessä on rauhallinen ja hyvä asua. Kuopion keskustaan on vain noin 20min bussimatka ja busseja kulkee useampi tunnissa. Kelloniemeen kulkevat bussit 4, 8 ja 14. Kelloniemestä löytyy tekemistä lapsille, kuin myös aikuisille, mm. päiväkoti, yleinen leikkipuisto, tenniskentät, pururata, skeittihalli sekä talvisin luistelurata. Kelloniemestä löytyy myös Kaivuri Pub (ent. Kellopeli, jonka nimi vaihdettiin vihaisen asiakkaan ajettua seinän läpi kaivurilla) ja Sale- kauppa. Kellokuja 1:ssä sijaitsee Kuopion VPK:n paloasema.

Kelloniemen eteläosan Pirttiniemestä ja sen eteläpuolella, Honkalahden rannalla sijaitsee Kuopion merkittävin pienvenesatama. Pirttiniemi on samalla Kuopion Pursiseuran kotisatama.[3] Sataman vieressä sijaitsi yksi Kuopion neljästä aktiivisesta hyppyrimäestä, erityisesti nuorison suosima Telkko.

Alueen asukasmäärä on 2 100 ja keski-ikä 40 vuotta[1]. Asukasmäärän ennustetaan laskevan lähitulevaisuudessa.[1] Kelloniemen alue on Saarijärvi-Tiihotar-Rahusenkangas-Kuivinniemi -alueiden kanssa Lähiöohjelma 2008-2011 Kuopion pilottialue[1].

Kelloniemi-Likolahti -suunnittelualueelle sijoittuu 2 000 työpaikkaa (1.1.2008)[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kelloniemi-Likolahti Kuopion kaupunginosat. Kuopion kaupunki. Arkistoitu 10.8.2009. Viitattu 8.1.2009.
  2. Juhana Konttinen: Vaunut.org - Kuvasarja: Juhana Konttinen: Kelloniemen rata vaunut.org. 25.3.2004. Viitattu 2.2.2020.
  3. Kuopion Pursiseura ry Kuopion Pursiseura, kuopionpursiseura.fi. Viitattu 28.10.2021.
  4. Kuopion työpaikat ja elinkeinorakenne 1.1.2008. Kuopion kaupungin yrityspalvelu, 2008. Teoksen verkkoversio (pdf) (viitattu 8.1.2009). (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.