Keinokemia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  Keinokemia on kemiallisten reaktioiden ja niitä muistuttavien järjestelmien jäljittelemistä lähinnä tietokoneohjelmilla. Keinokemian tutkimus on saanut alkunsa keinoelämän tutkimuksestaselvennä, mutta sillä on käyttöä kemiassa, talostieteessä, yhteiskuntatieteessä ja kielitieteessä. Keinokemian järjestelmiä on monenlaisia ja monenlaajuisia. Keinokemian järjestelmä määrittelee monesti molekyylit, niiden väliset mahdolliset vuorovaikutukset ja molekyylien muuttumiset toisiksi reaktioiden kautta. Molekyylien väliset reaktiot voivat olla katalyyttisiä tai reaktiivisia.selvennä Keinokemiaa tutkitaan mm. Japanissa ja Saksassa.

Atomoidit ja "hypersyklit"[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eräs keinokemian esimerkki on Japanissa Shinichiro Yoshiin, Hiroaki Inayoshin ja Yukinori Kakazun luoma tietokoneohjelma, atomoidijärjestelmä[1], jossa pyritään jäljittelemään lähes luonnollisen tyyppisesti atomeja, molekyylejä ja kemiallisia reaktioita.

Tässä simulaatiossa erityyppisille atomoideille kuvataan sidosmäärät, sidosenergiat, sidosten synty ja purku, jotka vaativat tai vapauttavat energiaa. Energia tulee atomoideihin fotoneina niin kuin oikeissakin reaktioissa atomit saavat säteilyä.

Simulaatioissa ulkoa tuotu energia pitää reaktioita yllä. Atomoidisimulaatiossa syntyi itseään ylläpitäviä hypersyklien tapaisia reaktiokehiä[2][3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Shinichiro Yoshii, Hiroaki Inayoashi, Yukinori Kakazu: Atomoid: A New Prospect in Reaction-Formation System Spontaneous Hypercycles Guided by Dissipative Structural Properties (PDF) junji.complex.eng.hokudai.ac.jp. Arkistoitu 5.9.2003. (englanniksi)
  2. Elämän synnyn hypoteeseja Esa Eklund Tietoliikenneohjelmistojen ja multimedian laboratorio, Teknillinen korkeakoulu
  3. Yoshii, Shinichiro; Inayoshi, Hiroaki & Kakazu, Yukinori; Atomoid: A New Prospect in Reaction-Formation System Spontaneous Hypercycles Guided by Dissipative Structural Properties. Teoksessa Artificial Life V, Proceedings of the Fifth International Workshop on the Synthesis and Simulation of Living Systems, toim. Langton, Cristopher G. & Shimohara, Katsunori. A Bradford Book. The MIT Press. Campbridge, Massachussetts, London, England, 1997

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Artificial chemistry